Clint Eastwood la 94 de ani. Top cele mai bune 20 de filme!

Clint Eastwood cu fiicele sale, Francesca (din legătura cu Frances Fisher) şi Morgan

Actorul și regizorul american Clint Eastwood a împlinit 94 de ani. Şi i-a sărbătorit  pe platoul de filmare, pentru că actualmente lucrează la “Juratul nr 2”, producție despre care se spune că va fi ultimul său film.

Dacă vreți câteva cifre, iată-le. Nu mai puțin de 46 de filme regizate, 55 produse, roluri în 73 de filme. PATRU Premii Oscar. Plus alte câteva zeci și sute de nominalizări la alte premii.

Vreți și cifre…legate de încasări? De la 75 de dolari (da, nu glumim) în 1956 la “Star in the Dust”, la 30 de milioane la “Sudden Impact” (1983).

Ziarul The Guardian a trecut în revistă cele mai bune filme ale lui, a făcut un top 20 și le-a așezat într-o ordine.



Cele mai bune filme ale lui Clint Eastwood

Vă propunem să aruncați un ochi la acest top al celor mai bune filme ale lui Clint Eastwood. Poate sunt producții pe care vreți să le (re)vedeți.

  1. Every Which Way But Loose/Pe oriunde, dar șterge-o (1978)

Împotriva tuturor sfaturilor (celor din jur), Clint Eastwood a schimbat direcția filmului spre o comedie deocheată, care avea să fie unul dintre cele mai mari succese ale sale. El joacă rolul unui bătăuș care se îndrăgostește de o cântăreață de muzică country, deși… adevărata chimie romantică este între el și urangutanul Clyde. Bătaie în sala de mese din belșug!

  1. Million Dollar Baby/ O fată de milioane (2004)

Într-un rol care i se potrivește ca o haină veche și confortabilă, Eastwood joacă rolul unui antrenor de box care o acceptă pentru a o pregăti pe tânăra chelneriță Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Dar dezastrul lovește … Eastwood a realizat și regia, iar filmul a câștigat mai multe premii Oscar (film, regie), în ciuda (sau poate din cauza) finalului său controversat. Din distribuție face parte și Morgan Freeman.

  1. Kelly’s Heroes/Eroii lui Kelly (1970)

Dirty Dozen-lite întâlnește The Italian Job, în timp ce Eastwood își conduce plutonul într-o comedie care are loc în Franța în 1944. Locul de întâlnire este o bancă ce adăpostește o comoară fabuloasă. Eastwood face un rol solid, dar este depășit în mod net de comandantul de tancuri drogat, făcut impecabil de Donald Sutherland. Distracție pe cinste, deși intriga pare cumva ciudată dar fiind contextul războiului.

  1. Space Cowboys/Seniorii spațiului (2000)

O ripostă geriatrică la blockbuster-ul “Armageddon” Eastwood a regizat această replică geriatrică simpatică la celebrul film cu Bruce Willis și s-a reunit cu Donald Sutherland, alături de James Garner și Tommy Lee Jones, pentru a juca rolul unor piloți de teste pensionați, lansați în spațiu pentru a salva lumea.

Pentru că doar ei, “matusalemii” mai cunosc tehnologiile sovietice de pe vremea lui Brejnev și pot salva ziua. Complotul, dialogul și încăierările sunt toate 100% previzibile, ceea ce nu face decât să-i sporească farmecul.

  1. Gran Torino (2008)

„Pleacă de pe peluza mea!” Septuagenarul Eastwood se regizează pe sine însuși în rolul unui veteran de război coreean rasist care se împrietenește cu vecinii săi asiatici din Detroit, un oraș de muncitori. Acțiunea și dialogul sunt puțin cam greoaie, dar, privite în lumina lungii sale cariere, acestea devin mai degrabă emoționante.

  1. Where Eagles Dare/Unde se avântă vulturii (1968)

Eastwood și Richard Burton sunt protagoniștii unui film de acțiune inspirat după romanul omonim al lui Alistair MacLean, cu cei doi infiltrându-se într-un castel din Alpii bavarezi. Rezultatul: explozii, cascadorii din belșug și naziști care cad ca niște popice. O adevărată extravaganță bugetară.

  1. High Plains Drifter/Străinul fără nume (1973)

Primul western al lui Eastwood ca regizor a fost un omagiu gotic adus lui Sergio Leone și Don Siegel, regizorii care i-au modelat începutul carierei. În rolul „Străinului”, el călărește într-un oraș de frontieră pentru a se răzbuna în mod semi-supranatural pe locuitorii orașului.

  1. Escape from Alcatraz/ Evadare din Alcatraz (1979)

După o dispută legată de producție, această ficționalizare tensionată a unei tentative reale de evadare din 1962 va fi ultima colaborare dintre regizorul Don Siegel și Clint Eastwood. Clint îl interpretează pe Frank Morris, închis pe faimoasa insulă-închisoare din Golful San Francisco, condusă de Patrick McGoohan în rolul unui gardian inflexibil. Filmat la fața locului, chiar în Alcatraz.

  1. Tightrope/La limită (1984)

Richard Tuggle primește creditul, dar se presupune că Eastwood a ajuns să regizeze el însuși cea mai mare parte a acestui thriller subestimat. Într-una dintre cele mai neînfricate interpretări ale sale, el își subminează propriul personaj macho în rolul polițistului din New Orleans Wes Block, ale cărui perversiuni sexuale sunt inconfortabil de asemănătoare cu cele ale criminalului în serie pe care îl vânează departamentul său.

  1. In the Line of Fire/ În bătaia puștii (1993)

Eastwood nu a ezitat niciodată să joace roluri ale vârstei sale și rămâne vizibil fără suflare în rolul unui agent veteran al Serviciilor Secrete, încă deprimat de eșecul său de a-l proteja pe JFK, care este forțat să reia bătălia de la capăt, pentru că un alt președinte este amenințat. Personajul negativ este făcut de nimeni altul decât John Malkovich, iar bătălia se dovedește extrem de inteligență. Regia îi aparține lui Wolfgang Petersen. Simpatice și scenele de dormitor alături de Rene Russo.

  1. Two Mules for Sister Sara/Doi catâri pentru sora Sara (1970)

După Coogan’s Bluff, al doilea film al lui Eastwood pentru Siegel, a fost acest western cu accente spaghetti, cu o coloană sonoră de Ennio Morricone, filmat tot în Mexic. Clint joacă rolul unui mercenar american care salvează o călugăriță (Shirley MacLaine) de bandiți. Aceștia se alătură revoluționarilor mexicani pentru a lupta împotriva forțelor franceze de ocupație. Ah, și încă ceva – nu ai ghici niciodată că Shirley și Clint nu erau cei mai buni prieteni pe platou.

  1. The Bridges of Madison County/Podurile din Madison County (1995)

O aventură pasională… cu Meryl Streep.  Stilul regizoral fără menajamente al lui Eastwood se potrivește perfect pentru această poveste de dragoste de tip „Brief Encounter”, adaptată după un roman de succes al lui Robert James Waller. El interpretează rolul unui fotograf care se oprește din fotografiatul podurilor istorice din statul Iowa suficient de mult timp pentru a avea o aventură pasională cu o gospodină locală (Meryl Streep în multiple rochii de casă, neobișnuit). Din punct de vedere actoricesc, Eastwood lasă cu înțelepciune cea mai mare parte a emoțiilor în seama colegei sale, cu rezultate care sunt cu adevărat notabile.

  1. Thunderbolt and Lightfoot/ Unde au dispărut banii? (1974)

Michael Cimino și-a făcut debutul în regie cu acest simpatic film, a cărui acțiune are loc în Montana rurală. Eastwood oferă una dintre cele mai subestimate interpretări ale sale în rolul unui jefuitor de bănci fugar care face echipă cu un tânăr vagabond încrezut (Jeff Bridges). Comedia de prost gust se îmbină cu violența brutală, în stilul new Hollywood.

  1. The Beguiled/Seducătorul (1971)

Cu trei lansări care i-au cimentat și subvertit personalitatea de tip dur, 1971 a fost un an de cotitură pentru Eastwood.

În neliniștitorul thriller gotic sudist al lui Don Siegel (refăcut în 2017 de Sofia Coppola), el joacă rolul unui soldat yankeu rănit, prins într-o școală de fete din Mississippi.

  1. Play Misty for Me/ Un cântec la cerere (1971)

Cu 16 ani înainte de Fatal Attraction, Eastwood și-a făcut debutul în regie cu un thriller psihologic. Viața unui DJ este dată peste cap după o întâlnire romantică avută cu unul dintre fanii săi. Relația lor, inițial întâmplătoare, duce la gelozie, urmărire și atacuri cu foarfeca. În rolul fanului – Jessica Walter, alias Lucille Bluth din Arrested Development. Filmat în Carmel-by-the-Sea, California, unde, dacă nu știați, din 1986 până în 1988, Clint va fi primar.

  1. A Fistful of Dollars/Pentru un pumn de dolari (1964)

Cunoscut până atunci mai ales ca Rowdy Yates din serialul TV Rawhide, Eastwood și-a asumat un risc jucând un antierou îmbrăcat în poncho, The Man With No Name, într-o producție italiană cu buget redus și cu o coloană sonoră semnată de celebrul Morricone.

Riscul a dat roade. Remake-ul neautorizat al lui Leone al filmului Yojimbo al lui Akira Kurosawa (la rândul său, o reluare a romanului Red Harvest al lui Dashiell Hammett) a dat naștere subgenului spaghetti western.

  1. The Outlaw Josey Wales/ Proscrisul Josey Wales (1976)

Eastwood l-a dat la o parte pe Philip Kaufman pentru a prelua regia unuia dintre cele mai plăcute westernuri ale sale. Un fermier îi vânează pe soldații care i-au ucis familia, dar răzbunarea este amânată în timp ce se întâlnește cu un grup de rebeli, ce luptă împotriva Uniunii, deși Confederația, oficial, s-a predat. Filmul marchează prima întîlnire cinematografică (din cele șase) cu Sondra Locke, una dintre iubirile sale.

  1. Dirty Harry/Inspectorul Harry (1971)

Eastwood a adăugat un alt rol emblematic la repertoriul său făcând rolul inspectorului Harry Callahan de la Poliția din San Francisco, care trebuie să prindă un criminal psihopat care terorizează orașul.  Regizorul Don Siegel îl menține curajos și incitant, iar Clint, îl face pe Harry să fie cool, în loc să fie doar un bătăuș justițiar.

  1. The Good, the Bad and the Ugly/ Cel bun, cel rău, cel urât (1966)

Ultima parte a trilogiei lui Sergio Leone îl adaugă pe Eli Wallach în calitate de dublură comică la echipa de vis a lui Eastwood și pe Lee Van Cleef.

Toți trei joacă rolul unor ticăloși pe urmele unei comori îngropate, pe fundalul epic al războiului civil american. Înfruntarea din cimitir, la finalul filmului, coregrafiată pe muzica lui Morricone, este un punct de referință al cinematografiei.

  1. Unforgiven/Necruțătorul (1992)

Eastwood joacă în acest western premiat cu Oscar în rolul lui William Munny, un crescător de porci văduv care crede că zilele sale de vânător de recompense s-au terminat, până când aude despre o recompensă de 1.000 de dolari pe capul celor care au tăiat fața unei fete care lucra într-un Saloon.

Dar mai întâi trebuie să treacă de șeriful Gene Hackman. O confruntare tragică, cu o regie de zile mari și un personaj pe măsură. Filmul ia Premiul Academiei pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie.

Foto Hepta