Ciuperca unghiei este o afectiune aparent banala, dar care poate deveni foarte deranjanta in timp si care de multe ori este rezistenta la tratament. Afla cum poti preveni aparitia acesteia, care sunt factorii de risc si cum o poti trata efcient.
Ciuperca unghiei – cauze si factori favorizanti pentru aparitie
Ciuperca unghiei poate aparea atat la maini cat si la picioare si este de fapt o infectie micotica. Initial, arata ca o pata alba sau galbena sub varful unghiei. Incet, incet infectia se infiltreaza mai adanc si unghia incepe sa se decoloreze, se ingroasa si crapa.
Aceasta se dezvolta cel mai bine in mediu umed si tocmai de aceea apare frecvent la sportivi, din cauza transpiratiei mainilor si picioarelor din timpul antrenamentelor. Ciuperca patrunde in organism prin crapaturi foarte mici ale pielii pe care de multe ori nici nu le observam si o gasim de obicei in locuri cu umezeala cum ar fi piscinele sau dusurile.
Ciuperca unghiei apare mai des la picioare decat la maini, deoarece picioarele stau inchise in incaltari, unde ciuperca poate prolifera datorita umiditatii. In plus, fluxul snagvin este mai mic in degetele de la picioare, astfel ca sistemul imunitar detecteaza si stopeaza mai greu infectiile din aceasta zona. Trebuie sa stii de asemenea ca acesta afectiune este mai intalnita in randul barbatilor, dar si la persoanele in varsta. Purtarea sosetelor din materiale sintetice care favorizeaza transpiratia si nu o absorb, mersul descult la sala, la dusuri comune sau la piscina, transpiratul excesiv dar si muncile care presupun contactul prelungit cu mediul umed (barmanii, menajerele) sunt factori care favorizeaza aparitia ciupercilor.
Diagnostic si tratament pentru ciuperca unghiei
Diagnosticarea acestei afectiuni necesita o vizita la medicul dermatolog. Trebuie sa stim ca nu doar ciupercile, ci si bacteriile sau alte microorganisme pot infecta unghia si de asemenea, ca exista si alte afectiuni care pot fi confundate cu ciuperca unghiei, cum ar fi psoriazisul.
Tratamentul pentru ciuperca unghiei este de mai multe tipuri. Poate fi un tratament cu antifungice orale, in general terbinafina si itraconazol. Astfel de tratamente ajuta unghia sa creasca sanatoasa, astfel ca partea afectata de ciuperca este inlocuita treptat. Tratamentul cu aceste medicamente dureaza in general intre 6 si 12 saptamani.
Un alt produs util in tratarea acestei afectiuni este lacul de unghii antimicotic. Acesta se aplica precum o oja pe unghie si pe zona afectata din jur o data pe zi. Dupa 7 zile se indeparteaza straturile aplicate cu alcool si se repeta procedeul. De obicei, tratamentele cu lacurile de unghii antimicotice sunt indelungate, putand dura chiar si un an.
Exista de asemenea si unguente antimicotice care se aplica pe unghia infectata dupa inmuiere, pentru a patrunde mai bine prin suprafata tare a unghiei.
Text: Bianca Badescu