Planta se administreaza sub forma de infuzie a florilor, decoct (in cazul radacinii) sau pulbere (din frunzele bogate in vitamina C).
Extern, ciubotica-cucului poate fi folosita sub forma de cataplasme calde care vor fi aplicate pe locurile dureroase, datorita actiunii calmante, cicatrizante, hemostatice. Poate fi folosita cu succes in bronsita, pneumonie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, disfunctii gastrointestinale. Se foloseste in stare proaspata sau uscata.
Florile si frunzele de ciubotica-cucului ajuta la intarirea sistemului imunitar prin proprietatile sale antioxidante si scad nivelul colesterolului. Planta mai contine saponoizi, ce au efecte expectorante si vomitive. Este, de asemenea, un diuretic natural si sedativ, cu efect antispastic, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secretiilor bronhice, emolient.
Siropul din ciubotica-cucului este recomandat in tulburari de respiratie si se poate obtine din flori zdrobite, amestecate cu miere si apa.
Uleiul de ciubotica-cucului ajuta la combaterea infertilitatii femeilor, modificand si mentinand mucusul cervical in favoarea ovulatiei si, astfel, a conceptiei, fiind indicata administrarea inainte de ovulatie, adica in primele 14 zile ale unui ciclu menstrual. Foarte importanta este stoparea administrarii uleiului odata cu aparitia sarcinii, deoarece poate provoca contractii si poate declansa avortul spontan.