Cistita, o afectiune usturatoare

Cistita este una dintre cele mai frecvente afectiuni feminine reprezentand inflamatia vezicii urinare. Atunci cand procesul inflamator are drept cauza o invazie bacteriana, se poate vorbi despre o infectie urinara.

In cazul cistitelor, cel mai deranjant simptom si cel mai des intalnit este senzatia imperioasa de a urina. Aceasta este insotita de usturimi mictionale si de eliminarea unei cantitati mici de urina, de cele mai multe ori fiind vorba de cateva picaturi, care se pierd si involuntar.



Semnale de alarma

Cistita este anuntata, de regula, de un miros specific al urinei eliminate, si de un aspect tulbure. De asemenea, apare o durere surda in zona pelviana, resimtita ca o apasare, ce poate fi insotita uneori de o stare subfebrila. Poate sa intervina si pierderea unor picaturi mici de sange prin uretra.

Cauze care favorizeaza boala

Escherichia Coli, o bacterie cu habitat vaginal, dar care se regaseste si in colon, se afla la originea majoritatii cistitelor cauzate de bacterii. Microbii patrund prin uretra in vezica, atunci cand multiplicarea bacteriana este insemnata sau in cazul scaderii imunitatii, fie ea locala sau generala. Astfel determina inflamarea peretilor vezicii, ceea ce duce la aparitia simptomelor specifice. In lipsa initierii unui tratament, microbii se pot raspandi in uretere si apoi in tesutul renal, uni sau bilateral, rezultand infectiile de tract urinar.

Important de mentionat este ca acest tip de cistita apare in mod frecvent la femeile de varste tinere, iar una dintre principalele cauze se refera la frecventa raporturilor sexuale. Un alt factor favorizant este imunitatea locala, care  scade in perioada de premenopauza si menopauza.

Cistita neinfectioasa

Pe langa cistita (infectioasa), trebuie amintita si inflamatia, care nu este produsa de vreo bacterie (cistita neinfectioasa). Aceasta poate fi declansata de folosirea in exces a produselor de igiena intima, de utilizarea spermicidelor, de igiena intima facuta in mod mecanic si frecvent, caz in care un astfel de contact repetat duce la iritatia uretrei, ascendent, pana la nivelul vezicii urinare.

Trebuie amintit ca persoanele care urmeaza un tratament chimioterapic sau radioterapic sunt predispuse la dezvoltarea inflamatiilor tractului urinar. Ba chiar si anumite medicamente pot duce la dezvoltarea cistitei, prin intermediul anumitor produsi de descompunere.

Cateterele urinare, utilizate in caz de patologie renala sau pre si postoperator, pot declansa fenomene inflamatorii ale cailor urinare. Inflamatii ale vezicii urinare insotesc, de asemenea, unele boli ale aparatului genital feminin, cum ar fi boala inflamatorie pelviana, endometrioza sau cancerul genital.

Ce presupune controlul medical

Prezentarea la medic devine esentiala odata cu prezenta unor simptome sugestive de inflamatie sau de infectie a tractului urinar. De regula, specialistul va face examenul clinic, ecografic, dar si examenul urinei. Colectarea urinei se face din mijlocul jetului, ulterior unei igiene locale riguroase. Consumul de lichide, antisepticele, antiinflamatoarele, antialgicele, terapia cu vitamine si sustinerea functiei imunitare fac parte dintre masurile terapeutice necesare in cazul infectiei tractului urinar. La nevoie, se continua tratamentul cu antibiotice, in functie de antibiograma, iar dupa incheierea acestuia trebuie sa mergi periodic la control.

Femeile sunt cel mai des afectate de cistita, avand uretra mai scurta decat a barbatilor. Si sarcina predispune la aparitia infectiilor aparatului urinar, cele mai dificile complicatii ale inflamatiei vezicii urinare fiind reprezentate de infectia rinichilor si de pierderea capacitatii de filtrare.

Cum deosebesti cistita de vaginita?

Pentru a nu confunda cistita cu vaginita, trebuie sa stii ca cea din urma poate fi insotita de simptome asemanatoare cistitei, cum sunt disturia (destinderea musculara) si cresterea frecventei mictiunilor. Secretia vaginala anormala cantitativ si ca aspect, usturimile vaginale si pruritul sunt si ele prezente in cazul vaginitei.

Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center