V-ați pus vreodată cercei din cireșe? Sunt sigură că da! Dacă doriți un ten limpede și neted ca aceste minunate fructe, profitați de sezonul lor și nu lăsați o zi fără a consuma două-trei porții. Cireșele au o valoare nutritivă deosebită și, în plus, au o acțiune importantă de înfrumusețare, mai ales la nivelul pielii.
Sursă valoroasă de minerale
Evident, acțiunea cosmetică are o explicație științifică, de aceea este bine să profităm de sezonul lor ca să ne facem „plinul de frumusețe”. Cireșele sunt o sursă valoroasă de elemente minerale. Ele sunt foarte bogate în potasiu și mangan, dar conțin și mult magneziu, cupru și fosfor. Fierul, cel care ne ferește de anemie și ne asigură „bujorii din obrăjori”, este întâlnit în cantitate mare. În cireșe sunt și multe vitamine: tiamina, riboflavina, piridoxina, acid pantotenic și vitamina C. Există de asemenea urme de niacina, acid folic și provitamina A. Cireșele sunt, în consecință, excelente pentru ameliorarea simptomelor de artrită, guță și pentru cefalee.
Păstrează tinerețea tenului
Cireșele sunt adevărate furnizoare ale tinereții pentru ten, căruia ii păstrează troficitatea în mod natural și plăcut. Să nu uităm că cireșele au și melatonina, substanță imunostimulatoare și care induce somn, ceea ce potențează acțiunile estetice anterior amintite. Somnul șterge urmele stresului zilnic și după o noapte cu somn profund vom arată cu certitudine mai tinere și mai proaspete. Pe acest lucru se bazează o mai veche recomandare, aceea de a consuma cireșe înainte de culcare.
Bogate în fibre și apă
În fine, dar nu mai puțin important, cireșele sunt bogate în fibre și apă, asigurând hidratarea organismului și a tegumentelor în special, nu au grăsimi sau colesterol și au o valoare calorică redusă. Așadar, le putem consumă fără teamă de a câștigă kilograme în plus, ba chiar beneficiind de avantaje deosebite în ceea ce privește păstrarea unui tranzit intestinal adecvat, cu efecte pozitive asupra detoxifierii organismului.
Ce rol au cireșele pentru ten?
Cercetări recente arată că în cireșe există antocianine, exact cele care dau culoarea roșie fructului. Antocianinele sunt substanțe antioxidante și, alături de vitamina C, mențin sănătatea și troficitatea colagenului, adică a unui element de bază al structurii tegumentelor și mucoaselor (al țesuturilor conjunctive în general). Dacă adăugăm la aceste substanțe, conținutul anterior amintit de vitamine ale complexului B, constatăm că cireșele au o acțiune profilactică și curativă în iritații de diverse cauze ale tenului, în acnee și în dermatită seboreică.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena nutriției și alimentație