Circumferinta taliei indica riscul de obezitate

12345678Raportul talie-inaltime reprezinta cel mai bun mod de a preciza nivelul de risc de aparitie a diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si de aparitie a bolilor de inima, conform unui nou studiu in domeniu. Conform declaratiilor autorului studiului, Margaret Ashwell de la Ashwell Associates, o firma de consultanta stiintifica, pastrarea circumferintei taliei in timp reprezinta cea mai buna cale de a evita aparitia bolilor ce duc la obezitate.

„Studiul aduce din nou aminte cat de important este sa ne mentinem greutatea corporala in limite normale, cu ajutorul exercitiilor fizice si al unei diete echilibrate.” Potrivit unei analize prezentate la Congresul European privind Obezitatea, simpla masurare a circumferintei taliei si a inaltimii (talie/inaltime) ofera rezultate sigure ale nivelurilor de risc la care sunt supusi atat oamenii mici de inaltime, cat si cei inalti, indiferent de tara din care provin sau din ce grupuri etnice fac parte.

Autorul studiului, impreuna cu echipa sa au monitorizat 36.873 de femei cu varsta cuprinsa intre 48 si 83 de ani si 43.487 de barbati cu varsta cuprinsa intre 45 si 79 de ani. De-a lungul celor sase ani de studii, 382 de femei si 718 barbati au fost spitalizati sau au murit din cauza ca inima lor a cedat.

In urma studiului s-a constatat faptul ca, indiferent de sex, riscul de a ajunge in spital sau chiar de a muri din cauza unei probleme cu inima era cu atat mai crescut cu cat indicele de masa corporala si circumferinta taliei erau mai mari.

Fiecare punct in plus sesizat la indicele de masa inseamna cresterea riscului de aparitie a unei boli cardiace cu 3% la femei si cu 7% la barbati, in timp ce zece centimetri in plus in talie creste riscul cu 19% la femei si cu 30% la barbati. „Mentinerea constanta a valorii circumferintei taliei poate ajuta la cresterea sperantei de viata pentru fiecare persoana din lume”, a declarat cercetatorul Aswell, citat de cotidianul Independent.

Avantajele practice ale respectarii sfaturilor oamenilor de stiinta au fost vazute in calcularea sperantei de viata si au fost subliniate pentru prima data de cercetatorii de la Cass Business School de la City University.

Conform rezultatelor studiului, obezitatea, lipidele si multe alte lucruri au un efect negativ asupra presiunii sangelui si cresc nivelul efortului pe care inima trebuie sa-l depuna. Cu cat abdomenul unei persoane este mai mare, cu atat inima are mai mult de munca pentru a pompa sangele in intreg organismul, lucru ce nu poate fi dus de fiecare data la bun sfarsit.

Cu o circumferinta mare a abdomenului a fost pusa in legatura si mortalitatea, datorata “probabil faptului ca talia groasa reflecta grasimea de pe organele interne din abdomen. Aceasta este considerata mai periculoasa decat grasimea subcutanata”, afirma autorii studiului.

 

Text: Andreea Popescu