Muzeul Național al Țăranului Român găzduieşte în Sala Media expoziția „CIPCA – dantela țărănească a bunicii”, o colecție unicat de dantele din Țara Crișurilor lucrate manual din patrimoniul imaterial al Centrului Tradițional de Conectare la Viața Simplă. Curator este binecunoscutul designer vestimentar Dorin Negrău.
Originea dantelelor expuse
Aceste dantele au fost concepute și realizate în trecut de femeile din comunitatea localității Husasău de Tinca din județul Bihor; au decorat multă vreme altarul Bisericii Ortodoxe din localitate, dar și multe dintre casele din comunitatea aflată în bogata zonă etnografică a bazinului Crișului Negru.
Un pod peste timp: legătura dintre trecut și prezent
„Expoziția își propune să ne reconecteze la copilăria petrecută la bunici, creând o punte între trecut și prezent, o adevărată supraveghere a strămoșilor asupra prezentului, fiind totodată o expoziție manifest care se încadrează perfect în conceptul actual de păstrare a patrimoniului imaterial moștenit” – spune Dorin Negrău. „Dantela țărănească a fost creată prin multe sacrificii, frustrări ascunse și evadări imaginare spre o lume mai bună, în acele vremuri atât de apuse, dar atât de prezente și de aceea dantelele bunicii își doresc să evadeze din dulapul familiei și să fie apreciate de strănepoți”.
Tradiția păstrată în creațiile contemporane
Păstrarea patrimoniului imaterial și a identității moștenite într-o lume reală conturează adevărata personalitate a fiecăruia, născută încă din copilăria petrecută la bunici și creând o punte a trecutului în prezent.
„Am folosit dantela țărănească încă de la prima colecție pe care am lansat-o la New York Fashion Week” – mărturisea singurul designer român inclus în cadrul elitistului eveniment de modă. El abia se întorsese din SUA unde, la Lincoln Center for the Performing Arts, și-a prezentat cea mai nouă colecție.
Dialogul cultural dintre Bihor și New York
Anul trecut a lansat expoziția „Din Bihor la New York”, un „dialog” inedit între creațiile lui Dorin Negrău lansate la New York Fashion Week și veșmânte originare din zona Valea Crișului Negru și aflate în patrimoniul cultural al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea care au stat la baza realizării colecției. Elemente specifice portului tradițional românesc au fost aduse în actualitate prin folosirea tehnologiilor moderne de „afișare textilă a semnelor-simbol” și a tehnicilor tradiționale realizate cu diverși meșteri locali.
Identitatea culturală în creațiile lui Dorin Negrău
„Dorin Negrău reușește de fiecare dată să potențeze veșmântul contemporan, transformându-l într-un reper cultural identitar, tributar spațiului generator, promovând în veșmântul contemporan motivele tradiționale bihorene din zona unde și-a petrecut copilăria. El a reușit realizarea unei incursiuni cromatice și evolutive a semnelor tradiționale de-a lungul văii Crișului Negru, plecând de la Husasău de Tinca, din câmpie în amonte, ajungând până în satele conservatoare din zona etnografică Roșia-Pietroasa, unde a fost identificată proveniența motivelor cusute de Ana Luchi, bunica designerului” – menționa atunci curatoarea expoziției, dr. Simona Bala.
Detalii despre expoziție
Expoziția CIPCA – dantela țărănească a bunicii, 2025Sala Media – Muzeul Național al Țăranului Român, BucureștiPerioada: 19 februarie – 9 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00