Va place ciocolata neagra? Ei bine, acum o puteti consuma fara sa va simtiti vinovati, deoarece oamenii de stiinta au descoperit ca ciocolata neagra este sanatoasa. Studii anterioare au descoperit ca ciocolata neagra reduce hipertensiunea arteriala si este benefica pentru inima. Acum insa, expertii au aflat care ar fi explicatia – si se pare ca ar fi vorba despre modul in care intestinele fermenteaza fibrele din boabele de cacao.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Louisiana sustin ca in intestin exista doua tipuri de microbi: benefici si daunatori. Bacteriile bune precum Bifidobacterium se hranesc practic cu ciocolata. Atunci cand o persoana consuma ciocolata, acestea se dezvolta si fermenteaza, producand compusi antiinflamatori. Acesti compusi patrund in fluxul de sange si protejeaza inima si arterele de posibilele daune care pot aparea.
Bacteriile daunatoare precum E.coli conduc la aparitia inflamatiilor, balonare, diaree, constipatie. Echipa de cercetatori a testat trei tipuri de pudra de cacao pe un tract digestiv artificial, alcatuit dintr-o serie de tuburi modificate. Cacao contine catehina si epicatehina, precum si fibre dietetice. Insa aceste componente sunt greu absorbite si digerate, dar usor prelucrate de catre bacteriile prietenoase din colon. Cand acesti compusi sunt absorbiti de catre organism, reduc riscul pe termen lung al accidentelor vasculare cerebrale. Ciocolata neagra are un continut ridicat de cacao, sporind practic intreg procesul.
Text: Ruxandra Raica