Ai intrat in febra pregatirilor pentru masa festiva de Paste? Cei mai simpatici chefi din tara, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu, ne-au dezvaluit cum arata in opinia lor meniul perfect de Paste. Daca inca nu te-ai hotarat cu ce delicii sa-ti suprinzi familia si pe cei dragi, te invitam sa te inspiri din ideile celor trei vedete ale show-ului Chefi la cutite, difuzat la Antena 1.
Tonica: Ce bucate sunt nelipsite de pe masa de Paste a unui Chef?
Chef Sorin Bontea: Mie imi place ca mesele de sarbatoare, fie ca vorbim de Paste sau Craciun, sa fie traditionale. Avem timp in restul anului sa experimentam. Asa ca si anul acesta, de Paste, vom pune pe masa, ca de obicei, drob, friptura de miel, ciorba de miel, oua rosii si cozonac.
Chef Florin Dumitrescu: Nu e o regula sa avem mereu de Paste miel, dar ouale rosii si pasca sunt nelipsite.
Chef Catalin Scarlatescu: Eu sunt carnivor declarat, imi plac preparatele traditionale de Paste si am o reteta de drob invatata de la bunica mea, pe care o gatesc in fiecare an.
Ciocolata calda: retete calde pentru vremuri reci
Orice chef are un preparat de care este foarte mandru, care este cea mai gustoasa reteta inventata de voi?
S.B.: Gatesc bine si corect pentru ca imi respect clientii, nu fac diferente. Imi place mult sa gatesc vita, de exemplu.
F.D.: In ultima vreme se pare ca desertul pe care l-am dedicat sotiei mele, acum ceva ani, Pomme du Sima, este extrem de apreciat. De curand am avut frumoasa surpriza sa aflu ca un fost concurent de-al meu, de la „Chefi la cutite”, George Mihali, a introdus acest preparat in meniul restaurantului din Paris in care lucreaza, ca semn de apreciere pentru timpul in care am muncit impreuna.
C.S.: Probabil ca lumea ma asociaza foarte mult cu fructele de mare (fac de cativa ani incoace Festivalul Scoicilor) si cu burgerii realizati dupa o reteta proprie. Insa eu gatesc bine orice!
Care sunt cele mai frecvente greseli in materie de gastronomie la romani?
S.B.: Multe. As numi una: nu incing bine tigaia inainte sa o foloseasca.
F.D.: Nu sterg cu un prosop de hartie pestele, dupa ce l-au spalat, si se pregatesc sa il arunce in tigaie.
C.S.: Sunt atat de multe… Imi vine in minte fiertul pastelor: romanii obisnuiesc sa puna ulei in apa in care le fierb si sa le clateasca in apa rece, iar apa in care au fiert sa o arunce (apa asta e de multe ori secretul unui sos reusit pentru paste).
Cum trebuie sa arate o masa traditionala de Paste?
S.B.: Nu va zgarciti cu ceapa si usturoiul verde cand faceti drob!
F.D.: Nu va feriti de unt, folositi-l la gatit, va da o savoare deosebita mancarii!
C.S.: Acordati mult timp coacerii fripturii si insotiti-o cu o salata verde proaspata!
3 retete pentru Paste
Reteta Chef Sorin Bontea
Pulpa de miel cu mustar
Ingrediente:
Pulpa de miel fara os
Mustar de Dijon
Cateva felii de paine alba toast
Vin alb sec
Rozmarin proaspat
Salvie proaspata
Patrunjel proaspat
2 catei de usturoi
Ulei de masline
Legume pentru garnitura – ceapa, morcov, telina
Mod de preparare:
Pulpa de miel dezosata se leaga cu sfoara si se strange, ca sa devina un rulou. Se da cu sare si cu piper, apoi se pune in tigaia incinsa si se lasa doar ca sa prinda culoare pe toate partile (fara ulei, pentru ca are deja grasime). Carnea se lasa la racit, se unge cu mustar de Dijon, in care am pus putin vin alb sec, apoi se acopera cu un mix din miez de paine alba toast, ulei de masline, rozmarin, salvie, patrunjel si usturoi tocate marunt. Se da apoi la cuptor, la foc mic spre mediu, pe pat de legume (taiati ceapa, morcov si telina). Friptura se serveste cu salata si ceapa verde sau cu piure de cartofi cu usturoi sau piure de cartofi cu trufe.
Reteta Chef Florin Dumitrescu:
Placinta de berbecut
Ingrediente:
Pulpa spate de berbecut tocata – 1.5 kg
Ulei de masline – 50 ml
Ceapa alba tocata – 200 gr.
Vin rosu sec – 450 ml
Scortisoara baton – 2 buc.
Aluat foietaj – 1 buc.
Marar – 3 legaturi
Branza Roquefort sau Blue Auvergne – 250 g
Nucsoara – 25 gr.
Scortisoara – 25 gr.
Oua – 2 buc.
Miere – 50 gr.
Mod de preparare:
Tocati carnea de berbecut si gatiti-o cu ceapa, adaugati apoi batoanele de scortisoara. Acoperiti totul cu vin rosu si lasati la fiert pana e gatita. Cand e gata, o lasati la racit si apoi o puneti la frigider 24 de ore. Amestecati apoi carnea cu mararul tocat, nucsoara si scortisoara pulbere, sare si piper. Intr-o tava unsa cu grasime de la carnea gatita, unt sau untura, se asaza foietajul intins; ungeti-l cu ou batut cu miere, apoi adaugati compozitia de carne. Puneti pe toata suprafata bucati de branza mucegaita, apoi acoperiti cu foietaj. Repetati operatiunea si puneti la gatit la 180 de grade Celsius, la cuptor, pana se rumeneste bine aluatul. Placinta e chiar mai gustoasa a doua zi. Puteti sa o serviti cu o salata verde si un pahar de vin rosu sau puteti pune peste placinta si un sos de branza.
Reteta Chef Catalin Scarlatescu:
Ciolan de berbec
Ingrediente:
Usturoi
Cimbru proaspat
Rozmarin proaspat
Sare de mare
Piper zdrobit
Ciolan de berbec
Vin
Unt
Mod de pregatire:
Ciolanul (cu tot cu os) se asaza intr-o tava cu putina apa, tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 120 de grade Celsius, timp de 3 ore si 16 minute. Dupa acest timp, se da folia deoparte, temperatura se mareste la 160 de grade Celsius si se tine tava la cuptor pana se rumeneste carnea. Dupa ce s-a rumenit, se pun intr-o tigaie untul, usturoiul zdrobit, se lasa pana se aureste acesta din urma, apoi se adauga ierburile rupte cu mana, sare si piper zdrobit. Se invarte bine de tot, apoi se pune carnea in tigaie si se rostogoleste ca sa se imbibe cu unt. Se pune putin vin alb (de preferinta Chardonnay) si se lasa putin sa se evapore alcoolul.
Text: Alexandra Lupu
Credit foto: Mihai Stetcu, Diana Oros