Se stia despre acesti “centri ai placerii” ca sunt extrem de sensibili la temperaturi foarte mici sau foarte mari, care ar fi blocat activitatea lor. Astfel in timpul iernilor geroase si al zilelor de vara foarte calde se credea ca acesti centrii ies din functiune temporar pentru a se feri de proteinele specifice intalnite in sange in perioadele foarte reci sau foarte calde.
Canicula blocheaza placerea normala
In realitate, placerea si trarile bucuriei nu au centrii bine delimitati ci doar o retea de circuite nervoase din intreg creierul, capabile sau nu de a realiza bio-curenti ce pot declansa starea de placere. Aceste circuite din creier, asemanatoare unor circuite electrice, sunt indirect influentate de unele substante ce apar in organisme mai frecvent, in diferite anotimpuri.
Spre exemplu vara, datorita scaderii metabolismului, ficatul secreta substante cu rol de blocare a unor anume mesaje electrice, cu rol de a produce placere. Explicatia consta in faptul ca in zilele caniculare, natura interzice placerea sexuala care ar favoriza fecundatia din simplul motiv ca organismul femel fecundat nu ar putea produce o rapida modificare hormonala optima intr-o vara, atunci cand intreaga energie este canalizata spre acomodarea sau supravietuirea pe timp de canicula. In aceste conditii, in zilele de vara foarte calde, placerea de oricare natura este asigurata prin alte circuite decat cele normale in celelalte anotimpuri, fapt care afecteaza biologia si farmecul placerii.
Cercetatorii neurobiologi de la Universitatea Belfast, care au studiat 13 ani aceste fenomene, considera ca un act sexual pe canicula, ca si o revelatie ce provoaca placere, poate afecta grav circuitul de celule din creier responsabile de producerea si perceptia naturala a placerii. Se estimeaza ca un act sexual cu o finalitate a unui singur orgasm poate scurt-circuita 15% din circuitul de organizare a obtinerii placerii. Din acest motiv in zilele foarte calduroase este nevoie sa nu fie fortata obtinerea nici unei placeri instinctive sau determinata de incarcatura emotionala.
Ce se poate face pentru revitalizare?
Exercitii fizice
Pentru a impiedica dezechilibrarea, imbatranirea sau blocarea “centrilor” placerii, vara este nevoie de:
? cel putin 3 minute de gimnastica clasica de inviorare, la 15 minute dupa micul dejun.
? dupa gimnastica de inviorare sunt necesare 2-3 minute de miscari ample de rotire a capului in toate directiile, antrenand toate grupurile de muschi ce pot misca gatul si capul. Aceste miscari sunt necesare atat bunei irigatii cu sange a creierului cat si stimularii specifice a centrilor de modulare ai intensitatii placerii, care au legatura cu miscarea sus-jos a capului.
? mersul pe jos dimineata este foarte important. Parcurgeti cel putin 400 m pe jos intr-un mers lent, degajat. Respirati relaxat incet si intr-un ritm de o inspira?ie la 2 pasi, urmata de expiratie la fel de lenta. Acest tip de mers permite intregii scoarte cerebrale sa primeasca un anume flux de exercitii din muschii intregului corp, fiind astfel mai usor capabila de reglarea tuturor functiilor inclusiv cele legate de placere.
? inainte de apusul soarelui trebuie repetate miscarile de rotire a capului.
? se recomanda ca inainte cu 1-2 ore de culcare sa se faca o mica plimbare intr-un spatiu verde.
Dieta
Micul dejun. La masa de dimineata se recomanda branzeturi dulci, cat mai putin sarate si alimente proteice slabe. Ceaiurile fierbinti sunt absolut vara, pentru antrenarea acomodarii organismului la temperaturile crescute. In multe comunitati arabe acest obicei dimineata este extrem de util pentru adaptarea si rezistenta la temperaturile desertului. La 6-7 minute dupa micul dejun se recomanda un dus cald sau spalarea fetei si pieptului cu apa fierbinte. In acest fel se asigura punerea in functie a receptorilor sensibilitatii fetei si gatului, direct legate de “creierul placerii”.
Dejun. Se recomanda un meniu slab in grasimi, bogat in calorii, cu un continut ridicat de proteine usor digerabile cum ar fi cele din supele de pui sau vita. Mancarea calda, servita la o temperatura confortabila, la o luminozitate cat mai scazuta, permite absorbtia optima a aminoacizilor necesari in refacerea nervoasa a circuitelor “creierului placerii”. Traditionalele alune cu bere sunt ideale pentru acest tip de dieta. Alunele contin potasiu necesar relaxarii celulelor extenuate de modificarile biochimice de acomodare la temperaturile crescute iar berea ofera organismului o mare parte din necesitatea de vitamine B, implicate in biologia placerii. La dejun se recomanda sa nu se consume mancaruri grase si carne de porc, care dezechilibreaza intreg metabolismul pe timpul zilelor caniculare. Acesta este unul din motivele pentru care intelepciunea Coranului interzice carnea de porc popoarelor ce lupta cu clima desertului.
Cina. Trebuie sa fie usoara, foarte saraca in calorii si bine condimentata. Majoritatea condimentelor cresc secretia de acid clorhidric din stomac, prin mecanisme nervoase comandate de creier. Aceste mecanisme dau startul intrarii in repaos de refacere a celulelor din creier, implicate in declansarea si perceptia senzatiilor de placere. Sensibilitatea deosebita a indienilor si pakistanezilor la placerea gustului alimentar si sexual se datoreaza in mare masura, traditiilor alimentare bazate pe proprietatile condimentelor ca pe magia sau efectul afrodisiac al acestora.
Retineti!
Se poate spune ca intretinerea “centrilor” placerii in fata agresivitatii caldurii verii depinde in mare masura de evitarea fortarii placerilor intense dar si de respectarea unor legitati ale comportamentului pe timpul zilelor toride, cunoscute din traditiile vechi ale popoarelor ce lupta cu caldura tropicala.