In functie de capacitatea lor de a crea alte celule noi, celulele stem sunt de doua feluri: celule embrionare si celule somatice. Celulele stem embrionare se gasesc in sangele din cordonul ombilical si pot fi recoltate doar in primele minute dupa nastere. Acestea sunt capabile de regenerarea oricarui tesut sau organ si de transformarea in orice alta celula. Celulele stem somatice sunt recoltate din tesuturile adulte, au o capacitate de diferentiere mai limitata si pot da nastere doar unor celule caracteristice tesutului din care provin.
De exemplu, celulele stem musculare pot crea doar celule musculare. Recoltarea acestora se face fie din maduva osoasa, fie din sange.
Celulele stem: beneficii
Celulele stem ajuta in tratarea a peste 70 de boli, unele considerate fara leac, ca de exemplu diferite forme de leucemie, limfoame, boala Hodgkin, beta talasemie majora. Pe de alta parte, celulele stem sunt utilizate cu succes dupa realizarea tratamentelor de chimioterapie si radioterapie, tratamente care distrug nu numai celulele canceroase vizate, ci si pe cele sanatoase. Astfel, interventia cu celule stem are rolul de a regenera celulele existente si de a crea un sange nou si un sistem imunitar mai bun. Un beneficiu important este si acela ca celulele stem pot inlocui un transplant de maduva, atunci cand recoltarea a fost facuta in prealabil. De atras atentia asupra unui avantaj major al acestei tehnici, si anume ca o recoltare facuta la nastere nu poate salva doar viata copilului, ci si pe cea a membrilor familiei, cu conditia sa fie rude de gradul 1 (frati, parinti). Pe scurt, tratamentul cu celule stem poate ajuta fiecare organ in parte sa-si refaca functiile vitale.
Celulele stem in tratarea anumitor afectiuni
In ultimul timp s-au facut progrese semnificative in gasirea unui tratament pentru vindecarea unor boli considerate incurabile ca diabetului, boala Parkinson, boala Alzheimer, diferite forme de cancer. Ultimele experimente au demonstrat ca celulele stem pot ajuta in cresterea dintilor, in refacerea numeroaselor leziuni ale coloanei vertebrale, pot preveni orbirea si chiar pot vindeca paralizia. O veste buna din acest domeniu este ca oamenii de stiinta, intr-un experiment facut pe soareci, au reusit sa obtina celule echivalente celor embrionare fara a apela, insa, la embrion. Aceasta poate fi considerata cea mai importanta descoperire in acest domeniu, deoarece pentru refacerea tesuturilor si organelor se poate apela doar la ADN-ul pacientului, excluzandu-se astfel riscul incompatibilitatii.
Desi destul de controversata, aceasta tehnica de tratare prin celule stem castiga tot mai mult teren si i se acorda tot mai mult interes din partea oamenilor de stiinta.
Text: Madalina Manole