Dieta Dukan este o cură de slăbire bazată pe consumul preponderent de proteine în paralel cu un aport redus de carbohidrați și grăsimi. Pentru a scăpa de kilogramele în plus, cei care doresc să urmeze această dietă trebuie să parcurgă patru etape. Astfel, programul de slăbit începe cu faza de atac, numită și faza 1, urmată de faza de croazieră, cea de consolidare și la final faza de stabilizare – respectiv fazele 2, 3 și 4.
În acest articol ne vom ocupa de prima dintre aceste etape, mai precis de alimentele care pot fi consumate la începutul dietei. Pe parcursul său, îți vom prezenta câteva rețete Dukan pentru faza 1, îți vom spune ce ingrediente sunt recomandate și îți vom explica și de ce trebuie incluse în alimentație.
Așadar, dacă vrei să afli care sunt cele mai bune rețete Dukan pentru faza 1 și care sunt aspectele de care să ții cont la alegerea ingredientelor, găsești mai jos toate informațiile.
Rețete Dukan faza 1 – Caracteristici
Rețetele Dukan pentru faza 1 sunt astfel concepute încât să permită o pierdere rapidă în greutate încă de la debutul curei, urmând ca procesul de slăbire să continue și ulterior iar în final să se mențină greutatea dorită, în faza de stabilizare. În acest scop, rețetele Dukan pentru faza 1 includ doar ingrediente proteice, alături de tărâțe de ovăz, pentru un aport sporit de fibre. Mai exact, se consumă doar proteine slabe, fără carbohidrați și grăsimi, la care se adaugă zilnic o lingură și jumătate de tărâțe de ovăz servit de obicei la micul dejun.
Așadar, rețetele Dukan pentru faza 1 vin cu un aport mai scăzut de calorii ce favorizează slăbirea în prima parte a dietei, însă pentru aceasta este necesar să fie susținute și de un program zilnic de cel puțin 20 de minute de exerciții fizice, care accelerează arderea grăsimilor.
În ceea ce privește perioada în care sunt recomandate rețete Dukan pentru faza 1, aceasta poate dura între două și șapte zile, iar în cazul persoanelor care vor să dea jos câteva zeci de kilograme se poate prelungi și mai mult de o săptămână.
Rețete Dukan faza 1 – ingrediente permise
Lista de ingrediente ce pot fi folosite în prepararea de rețete Dukan pentru faza 1 include alimente cunoscute ca surse bogate de proteine slabe, cu un conținut foarte scăzut de grăsime și de carbohidrați. În acest sens există și o listă cu 100 de alimente permise în dieta Dukan, dintre care 68 sunt bogate în proteine iar celelalte 32 sunt legume, ce pot fi incluse în celelalte faze ale curei pentru aportul de vitamine, minerale, fibre și alte substanțe benefice pentru organism.
Rețetele Dukan pentru faza 1 se axează însă numai pe proteine, astfel că ingredientele folosite vor fi alese doar dintre cele 68 de alimente recomandate în acest sens. Respectând acest criteriu, în rețetele Dukan pentru faza 1 se poate folosi carne slabă de pasăre dar și de vită sau chiar porc, pește, fructe de mare, ouă, soia și lactate degresate. La acestea se adaugă și acea lingură și jumătate de tărâțe de ovăz care nu trebuie să lipsească nicio zi din meniu.
Rețete Dukan faza 1 – moduri de preparare
Pe baza celor 68 de ingrediente permise poți prepara o mare varietate de rețete Dukan pentru faza 1 fără să-ți faci griji în privința cantității, pentru că nu exista restricții în acest sens. Poți mânca oricât dorești însă dieta pune accent pe calitatea alimentelor. De aceea, în rețetele Dukan pentru faza 1 nu se folosește carne la conservă sau procesată industrial, iar produsele lactate trebuie să fie proaspete, fără aromatizanți – așa cum e cazul iaurturilor cu fructe – și cu cât mai puțină sare.
În cea ce privește modul de preparare, toate rețetele Dukan pentru faza 1 și nu numai presupun o minimă procesare în cazul ingredientelor care nu pot fi consumate în forma lor naturală. E vorba în special de carne, pește și ouă care nu se pot consuma crude. În rețetele Dukan pentru faza 1 carnea și peștele se prepară la abur, la cuptor, se fierb sau se frig pe plită ori la grătar. În niciun caz nu se prăjesc, pentru că astfel se îmbibă cu grăsime, iar pe lângă faptul că nu e permisă în prima fază a dietei, acesta contribuie și la creșterea nivelului de colesterol rău. Din același motiv nici ouăle incuse în rețetele Dukan pentru faza 1 nu se prăjesc, ci se consumă fierte, poșate sau făcute omletă, fără ulei.
Rețete Dukan faza 1 – preparate recomandate
Încheiem cu câteva sugestii de rețete Dukan pentru faza1 ușor de preparat pe baza celor 68 de ingrediente permise.
Pate de ficat
Ai nevoie de o jumătate de kilogram de ficat de pui, vită sau porc, 100 de grame de unt degresat, 3 ouă, două cepe, sare și piper după gust.
Ficatul se curăță și se spală bine, după care se pune la fiert împreună cu ouăle și o ceapă tăiată mărunt. După ce ficatul e bine fiert, se spală cu apă rece pentru a se răci rapid, apoi se pune într-un blender împreună cu ouăle curățate în prealabil, cealaltă ceapă și untul. Se condimentează cu sare și piper apoi se mixează totul în blender până se obține o pastă cu consistența dorită.
Ouă poșate
După cum spuneam, rețetele Dukan pentru faza1 exclud prăjelile, iar ouăle poșate constituie o alternativă mai sănătoasă pentru ouăle ochiuri prăjite în ulei. Lista de ingrediente include 2-3 ouă, un litru de apă și 50 de mililitri de oțet de mere. Ouăle se gătesc pe rând unul câte unul, iar pentru aceasta se pune mai întâi apa într-un ibric sau o cratiță mai adâncă, se adaugă oțetul și se pune vasul pe foc până când apa începe să fiarbă. În acel punct se dă focul la mic și se sparge primul ou într-o sită, lăsând să se scurgă mai întâi albușul prea moale. După aceea se amestecă apa din vas cu o linguriță astfel încât să se creeze un mic vârtej, în mijlocul căruia se pune oul din sită. Continuă să amesteci ușor până când albușul capătă consistență, iar după 3 minute poți scoate oul, repetând apoi operațiunea și cu celelalte.
Budincă de lapte cu vanilie
Rețetele Dukan pentru faza 1 includ și deserturi iar un exemplu este budinca de lapte cu vanilie. Ai nevoie de un litru de lapte degresat, o păstaie de vanilie, îndulcitor stevia și 20 de grame de gelatină. Mi întâi se pun la încălzit 200 de mililitri de lapte, după care se adaugă păstaia de vanilie tăiată pe lung iar vasul se acoperă și se lasă 3 ore la temperatura camerei.
După aceea, gelatina se pune la înmuiat 10 minute în puțină apă iar laptele cu vanilie se combină cu cel rămas, adăugând și îndulcitorul stevia. Se pune la încălzit până devine fierbinte (fără să fiarbă) după care se ia de pe foc, se adaugă gelatina și se amestecă vine cu o lingură. După ce se mai răcește, compoziția se pune în forme de budincă ce se lasă apoi la frigider 6 ore sau pe parcursul nopții.
Cătălin Ţânţăreanu