Cele mai spectaculoase colecții couture ale acestui sezon

O nouă Săptămână a Modei Haute Couture a avut loc la Paris. Programul acestui sezon, care a debutat cu Schiaparelli, Dior și Giambattista Valli, aduce în prim-plan colecțiile pentru primăvară/vară 2025.

În următoarele zile, pe podium au defilat numeroase rochii spectaculoase – iar prezentările din ianuarie s-au dovedit, ca de obicei, un bun indicator pentru tendințele ce vor domina covorul roșu în sezonul premiilor.

Mai jos, am selectat cele mai impresionante momente din show-urile couture ale acestui sezon.



Iată tot ce trebuia să vezi din colecțiile haute couture primăvară/vară 2025

Valentino

Colecția couture primăvară/vară 2025 a casei Valentino a fost o demonstrație magistrală de măiestrie. Prima ținută prezentată a necesitat nu mai puțin de 1.300 de ore de muncă în atelier, iar întreaga colecție de 40 de look-uri a fost marcată de broderii sofisticate și detalii elaborate. Formatul show-ului – o sală întunecată, lumini intermitente și scaune dispuse în trepte – a amplificat dramatismul și teatralitatea colecției, creând un spectacol vizual impresionant. Designul semnat de Alessandro Michele a oscilat între frumusețea pură și referințele istorice.

Jean Paul Gaultier

Pentru Ludovic de Saint Sernin, invitația de a crea o colecție pentru Jean Paul Gaultier a fost „mai mult decât o onoare – un vis devenit realitate”. Această colecție couture este un omagiu adus statutului lui Gaultier de „maestru al modei”, dar și o punte între universul său creativ și propria sa estetică. Show-ul a fost un manifest al exuberanței, opulenței și fanteziei, reflectând perfect spiritul casei Gaultier.

Miss Sohee

Sohee Park și-a făcut debutul oficial în calendarul couture în acest sezon, prezentând colecția Miss Sohee. „Măiestria este esența creațiilor mele”, a declarat Park înainte de prezentare. Inspirată de sculptura clasică și modernă, colecția celebrează intersecția dintre modă și artă, incluzând și tehnici tradiționale ale artizanilor sud-coreeni, ca un omagiu adus moștenirii sale culturale.

Armani Privé

Armani este un nume de referință pe covorul roșu, iar colecția sa haute couture pentru primăvară/vară 2025 demonstrează de ce. Marcând 20 de ani de la înființarea liniei couture, colecția „Lumières” este un omagiu adus puterii luminii. „Haute couture îmi permite să pășesc într-un tărâm al fanteziei și experimentării, exprimându-mi viziunea prin arta savoir-faire-ului”, a declarat designerul în culisele prezentării.

Chanel

Chanel a sărbătorit 110 ani de existență a atelierului său couture cu o colecție dedicată iubirii lui Gabrielle Chanel pentru culoare. De la negru și alb la pasteluri delicate și tonuri vibrante, colecția a inclus costume din tweed, bluze de mătase strălucitoare și rochii vaporoase. Aceasta este una dintre ultimele colecții realizate de echipa de creație internă înainte ca Matthieu Blazy să preia conducerea casei în octombrie.

Dior

Maria Grazia Chiuri și echipa Dior au adus pe podium o poveste inspirată din „Alice în Țara Minunilor”, reinterpretând basmul printr-o serie de creații fantastice. De la rochii-corset cu structuri inedite la accesorii spectaculoase, colecția a reflectat jocul contrastelor și al iluziilor. Printre referințele arhivistice se numără două creații iconice: rochia „La Cigale” din colecția toamnă/iarnă 1952 și rochia Trapeze din primăvară/vară 1958, semnată de Yves Saint Laurent.

Tamara Ralph

Tamara Ralph a descris colecția sa SS25 drept „un omagiu adus eleganței atemporale și artei couture”, inspirată de armoniile delicate și straturile complexe ale compozițiilor orchestrale. Fiecare piesă a colecției a fost concepută pentru a transmite rafinament și măiestrie artistică.

Giambattista Valli

Fustele voluminoase au dominat podiumul Giambattista Valli în acest sezon, designerul prezentând interpretări elegante din satin, unele completate de jachete brodate, altele transformate în rochii spectaculoase, demne de marile gale ale industriei cinematografice. Valli a mărturisit că inspirația sa provine din rădăcinile sale marocane și frumusețea naturii exotice.

Schiaparelli

Directorul creativ Daniel Roseberry a căutat inspirație în culori rare și neobișnuite, descoperite într-un magazin de antichități ce deținea panglici din anii 1920 și 1930. „Sunt obosit de ideea că modernitatea înseamnă simplitate”, a declarat Roseberry. „Nu poate noul să fie și elaborat, baroc, extravagant? A devenit obsesia noastră pentru modernitate o limitare? Ne-a costat ea imaginația?” Rezultatul este o colecție couture ce îmbină istoria cu inovația, demonstrând că moda poate fi un spațiu al creativității fără limite.

foto: hepta