Romania este considerata, la nivel international, drept o tara foarte frumoasa si pe buna dreptate, avand in vedere ca, de la mare si delta si pana la varfuri muntoase surprinzatoare, gasim aproape toate formele de relief. Va invitam sa va faceti bagajul si sa plecati intr-o calatorie unica pe plaiuri mioritice. Noi va oferim o lista cu cele mai frumoase zone montane din Romania.
Transfagarasanul
Fara doar si poate, Transfagarasanul este cel mai frumos drum montan din Romania si printre cele mai apreciate de acest gen la nivel mondial. Acest drum taie Muntii Fagaras, cei mai inalti de la noi din tara, aici aflandu-se varfurile Moldoveanu si Negoiu ce depasesc ca altitudine 2500 metri. Drumul in sine este o aventura, incepand de la Barajul Vidraru, surprinzator ca peisaj si constructie, continuand urcarea pana la cel mai inalt punct, Balea Lac, o zona turistica mult admirata gratie imprejurimilor, si coborand si incheind traseul cu orasul Sibiu, clasat de revista americana Forbes pe locul 8 in topul celor mai frumoase orase ale Europei.
Vulcanii noroiosi
Vulcanii noroiosi apartin Subcarpatilor de Curbura, mai exact, judetului Buzau, si sunt cele mai cunoscute formatiuni de relief de acest gen din tara noastra. S-au format datorita gazelor naturale care, de la o adancime de peste 3000 m, imping apa in exterior si astfel iese la suprafata si se depune in straturi un namol rece. In zona nu exista vegetatie obisnuita, solul fiind unul sulfuros si saraturos, adica imbibat cu substante daunatoare pentru plante.
Cascada Cailor
Cascada Cailor este situata in Muntii Rodnei, in apropiere de statiunea Borsa din judetul Maramures, si este considerata a fi una dintre cele mai frumoase caderi de apa din Romania. Se poate ajunge fie la pas, pe o poteca de taie padurea de munte, fie cu telescaunul. Minunatia locului consta in faptul ca apa se pravaleste pe versantul abrupt pe trepte de 40 de metri si 20 de metri, creand un peisaj incredibil.
Pestera Ursilor
Romania se poate mandri cu multe si surprinzatoare pesteri, insa cea a Ursilor este considerata ca fiind cea mai fascinanta dintre toate. Aflata in Muntii Apuseni, mai exact, in comuna Pietroasa din judetul Bihor, pestera ajunge la o altitudine de 482 metri si impresioneaza nu doar prin stalactitele si stalacmitele ce o impodobesc, ci si prin multiple fosile apartinand ursilor de caverna care se pot admira… la lumina lumanarilor.
Salina Turda
Cu toate ca nu intra neaparat la categoria zone montane, nu putem sa nu amintim acest superb monument istoric al Transilvaniei aflat in judetul Cluj, care face furori dincolo de granitele tarii. Cu o vechime de peste 13 milioane de ani, salina de la Turda strange anual turisti nu doar din tara, ci si din strainatate, veniti fie la tratament, fie doar pentru a o admira.
Sursa foto: google.com
Text: Madalina Manole