Cele mai frumoase obiceiuri de Craciun, de prin lume adunate

shutterstock_3007879Pentru cei mai multi dintre noi, Craciunul inseamna dragoste si bucurie, sentimente care ne incalzesc sufletul si ne fac mai luminosi. E sarbatoarea familiei si a obiceiurilor ce ne cheama sa celebram unul dintre cele mai frumoase evenimente ale lumii crestine: Nasterea pruncului Iisus Hristos.

Impodobitul bradului, colindatul, punerea darurilor sub brad in tainica noapte de 24 decembrie sunt doar cateva dintre obiceiurile pe care le stim deja si le asteptam, an de an, cu mare nerabdare. Si cei din alte culturi sarbatoresc Craciunul cu aceeasi bucurie, insa obiceiurile difera. Iata o selectie a celor mai frumoase traditii, de prin lume adunate!

 

In Israel, localnicii pun la usa o cruce pictata

Dupa cum spune Noul Testament, Iisus Hristos s-a nascut la Betleem, in Israel. De Craciun, localnicii isi decoreaza bisericile si casele cu ornamente stralucitoare. O semnificatie deosebita o are si Steaua Maicii Domnului, o stea in opt colturi, despre care se spune ca a aparut pe cer in noaptea Nasterii Pruncului Iisus Hristos. O astfel de stea este plasata in mijlocul orasului. Mai mult, fiecare localnic isi impodobeste intrarea casei cu o cruce mare pictata, iar cei mai bogati monteaza in curte o reproducere a ieslei in care s-a nascut Iisus Hristos.

 

In India se impodobesc bananieri

Indienii crestini impodobesc copaci de mango si bananieri. Oricat de amuzant ar suna, ei isi decoreaza si interioarele tot cu frunze de mango. Se spune ca acestea aduc prosperitate, liniste si sanatate celor care traiesc in casa. In Ajunul Craciunului, localnicii isi impodobesc acoperisurile cu lampi colorate, iar lacasurile de cult cu frunze de floarea Craciunului (Poinsettias) si cu lumanari aprinse, pentru ca sufletele celor adormiti sa gaseasca drumul cel drept spre Rai.

 

In China se sarbatoreste „cultul stramosilor”

Chinezii au imprumutat de la crestini obiceiul de a impodobi bradul cu multe luminite si lanturi de hartie multicolora. Cei mici agata in acesta sosete decorative pentru cadouri. In acestea, Dun Che Lao, adica Mos Craciun, pune hainute si jucarii. Sarbatorile de iarna sunt percepute la ei mai mult ca un festival (care are loc la sfarsitul lui ianuarie), iar adultii se bucura de acesta reunindu-se cu cei dragi, in cadrul meselor festive. Seara, ei admira focurile de artificii. Tot in aceasta perioada, se celebreaza si „cultul stramosilor”, prin care chinezii pun la vedere in camera de zi cat mai multe fotografii cu rudele lor.

 

In Danemarca, Mos Craciun se numeste Julemanden

In noaptea magica de Craciun, gospodinele pregatesc pentru cei din familie o budinca din orez cu vanilie, in care pun o migdala mare. La miezul noptii, dupa masa traditionala, cei din familie mananca o bucata din aceasta prajitura, iar cel care gaseste acea migdala se spune ca va avea un an bun, plin de impliniri. Mos Craciun se numeste Julemanden si nu vine niciodata singur. El este inconjurat de trei reni si de un cor de spiridusi, despre care se spune ca ar trai in podurile prafuite ale caselor, pentru a asculta o vreme dorintele copiilor. In Ajunul Craciunului, cei mai tineri membri ai familiei pun in gradinile caselor, in semn de recunostinta pentru Julemanden, vase umplute cu lapte si cu budinca.

 

Text: Elisabeta Cosmescu