In ultimii o suta de ani, odata cu aparitia “ alimentelor culturale“ care semnifica un tip de hrana bazata de combinatii neintalnite in natura, pe procese termice si chimice, sarcina sistemului digestiv a devenit din ce in ce mai dificila. Astfel s-a ajuns in situatia sa se modifice functionalitatea sistemului digestiv iar inadaptarea acestuia a generat o serie de simptome cum ar fi arsurile stomacale si chiar si la aparitia unor boli precum ulcerul.
Ingerarea unor alimente, care pe langa nutrienti contin si toxine de tipul aditivilor alimentari si pesticidelor a trasformat sistemul digestiv intr-un detector de alimente necorespunzatoare. Fiind un sistem activ, sistemul digestiv reactioneaza la cantitatea si tipul de alimente consumate, respingand hrana necorespunzatoare prin graturi,varsaturi, diaree sau alergii alimentare.
Greata si varsaturile
Daca nu sunt provocate de sarcina sau de o situatie puternic stresanta, senzatia de greata si varsaturile apar dupa consumul unor alimente in cantitati mai mari decat cele necesare sau daca am ingerat diverse substante toxice sau care erau contaminate cu diverse bacterii. O senzatie de greata poate sa se atenueze odata cu modificarea dietei sau poate degenara in varsaturi.
Exista medicamente antivomitive care reduc senzatia de greata, dar si ceaiuri precum cel de coada soricelului, de anghinare sau cel de papadie. Alergiile alimentare pot genera de asemenea greata, varsaturi, chiar si migrene. In acest caz trebuie sa evitam alimentele cu potential inalt alergen cum ar fi: ouale, laptele, graul, soia, arahidele, nucile, migdalele, pestele si crustaceele.
Daca o persoana este alergica la un anumit aliment atunci ea poate fi alergica si la alte alimente inrudite, de exemplu daca este alergica la creveti , poate fi alergica si la alte crustacee. Exista teste care se pot efectua la medicul alergolog pentru determinarea alimentului la care suntem alergici, pe care va trebui sa-l eliminam complet din dieta.
Balonarea
Este determinata de acumularea de gaze in tractul digestiv, de insuficientele miscari peristaltice ale acestuia sau de insuficienta cantitate de enzime digestive si acizi biliari. Gazele se pot acumula la nivelul intestinului subtire sau la colon din cauza inghitirii de aer determinate de graba sau daca exista alimente nedigerate complet in colon.
Organismul digera mai greu carbohidrati i(zaharul,amidonul unele fibre ) din cauza cantitatii insuficiente sau lipsei unor enzime. Proteinele si grasimile produc o cantitate mai mica de gaz. Zaharurile care produc balonare sunt: lactoza, fructoza si sorbitolul.
Alimentele care duc la acumularea de gaze sunt: laptele si produsele lactate, alimente prelucrate de tipul painii si sosurilor, ceapa,anghinarea, perele, merele, prunele,piersicile, fasolea, broccoli, toate cerealele cu exceptia orezului, cartofii,etc.
Putem preveni balonarea evitand alimentele de mai sus si diverse combinatii nefericite cum ar fi carnea si lactatele, carnea si cartofii, mancand fructele pe stomacul gol si in niciun caz dupa masa, ferindu-ne de grasimi si bauturi carbogazoase. Probioticele sunt de ajutor in asigurarea unei digestii mai bune, iar ceaiul de anason, coada soricelului, busuoic sau salvie.
Constipatia
Este in stransa legatura cu balonarea. Aceasta apare cand contractiile colonului sunt lente sau cand acesta, absorbind prea multa apa, determina intarirea scaunului, facandu-l sa stagneze. De asemenea, lipsa exercitiilor fizice sau lipsa consumului de lichide pot incetini activitatea intenstinelor. Atunci cand nu vorbim de o afectiune cronica, de o constipatie determinata de boli ale colonului, aceasta poate fi tratata si evitata printr-un consum mare de lichide, prin activitate fizica, printr-o dieta bogata in fibre, prin administrarea unor laxative sau cu ajutorul unor remedii naturale cum ar fi ceaiul de crusin sau de lemn dulce.
Diareea
Poate aparea din cauza schimbarilor de regim alimentar, din cauza contaminarii alimentelor cu anumite bacterii, din cauza unor virusuri, a unei intolerante alimentare, a parazitilor intestinali sau ca reactie adversa in cazul unui tratament cu antibiotice sau in cazul administrarii de magneziu, care are proprietati laxative.
In functie de cauza acesteia, diareea poate fi tratata cu pobiotice, antiseptice intestinale sau chiar antibiotice (daca vorbim de diaree cauzata de bacterii), cu ceaiuri de menta, sunatoare, afin negru sau cimbrisor (care are efect antibacterian si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali). In cazul aparitiei diareei trebuie sa tinem regim alimentar cu orez, paine prajita, morcovi fierti si sa ne ajutam organismul sa se refaca cu saruri de rehidratare.
Trebuie sa tinem cont insa ca tulburarile digestive, asa cum se intampla in aproximativ 50% dintre cazuri, pot fi rezultatul stresului, anxietatii, despresiei sau al altor tulburari psihice care se pot trata. De aceea, este important ca pe langa tratamentul medicamentos sau naturist la care apelam, sa ne schimbam si stilul de viata si sa ne reconsideram modul de a gandi si de a ne raporta la situatiile care ne creeaza disconfort.
Farmacistii Catena recomanda suplimentele naturale Efi-Digest de la Naturalis. Produsul este recomandat persoanelor sedentare si celor cu probleme digestive, fiind util in digestia unui exces de alimente bogate in proteine si grasimi. Mai multe detalii gasiti AICI.
Text: Bianca Badescu