Alergiile si intolerantele alimentare afecteaza la nivel mondial aproximativ 8% dintre copii. Inclusiv in Romania, numarul copiilor care sufera de astfel de probleme este in crestere in ultima perioada, din cauza industrializarii mancarii, a poluarii din mediul inconjurator si a schimbarii stilului de viata.
Tipuri de intolerante
Intolerantele si alergiile sunt mediate imun, adica antreneaza sistemul imun pentru declansarea unui raspuns. Adesea este vorba despre reactii IgE mediate, IgE-urile fiind un tip specific de anticorpi eliberati in circulatie, dupa ce organismul intra in contact cu un alergen.
Alte tipuri de intolerante alimentare apar din cauza unor defecte innascute la nivelul traseului metabolic. Spre exemplu, intoleranta la lactoza este determinata de cantitatea insuficienta de lactaza, enzima-cheie care transforma lactoza (zaharul natural din lapte) in glucoza si galactoza la nivelul intestinului.
In functie de tara si de particularitatile populatiei, exista anumite alergii si intolerante caracteristice pentru acele popoare, cum ar fi alunele si nucile la copiii din Statele Unite ale Americii, Anglia si Australia, respectiv pestele si fructele de mare la copiii din partea de sud si sud-est a Europei. In Romania, cele mai frecvente alergii sunt la proteina laptelui de vaca, la fructe cu seminte sau puf (capsune, fragi, mure, piersici, kiwi), ciocolata, peste si fructe de mare, cereale si gluten. Reactiile alergice pot aparea atunci cand cel mic mananca pentru prima data alimentul respectiv sau dupa ce l-a mancat de mai multe ori si sensibilizarea s-a produs in timp.
Simptomele intolerantelor alimentare
Simptomele unor intolerante sau alergii pot fi acute sau cronice, adica se pot desfasura imediat sau pot aparea treptat si pot dura mai mult timp. Formele de alergie variaza de la usoare la moderate si chiar severe, care pun viata in pericol.
Cele mai frecvente simptome de alergie acuta, usoara/moderata, sunt:
- Eritem al fetei (fata rosie), eruptie rosiatica, pruriginoasa (care mananca) in jurul ochilor, buzelor, care se poate extinde la intreg corpul;
- Edem al fetei sau al extremitatilor, adica ochi, buze, urechi, palme si talpi umflate;
- Nas infundat sau care curge, ochi care lacrimeaza intens;
- Greata, varsaturi, crampe abdominale sau diaree;
- Senzatie de mancarime la nivelul gurii si al gatului.
Semnele unei reactii alergice severe acute care poate evolua catre un soc anafilactic sunt:
• Senzatie de sufocare, respiratie dificila sau suieratoare;
• Umflarea limbii, modificarea vocii;
• Ameteala, confuzie, pierderea constientei;
• Extremitati reci si palide.
In cazul intolerantelor sau alergiilor cronice, simptomele apar treptat, in timp, si sunt de durata:
• Diaree cronica, constipatie cronica, varsaturi recurente, dureri abdominale, balonare;
• Pierdere ponderala, stagnare ponderala;
• Deficit de crestere;
• Eczema cronica sau dermatita atopica cronica;
• Tulburari alimentare − refuz alimentar, comportamente alimentare nesanatoase.
Intolerantele alimentare metabolice innascute nu pot fi evitate, dar se pot ameliora prin urmarea unor diete stricte de excludere a compusilor alimentari care nu pot fi digerati, metabolizati sau asimilati.
Sfaturi care ajuta la prevenirea intolerantelor alimentare
Pentru alergiile si intolerantele alimentare dobandite, exista cateva sfaturi de alimentatie pe care le puteti urma, cu scopul de a preveni aparitia lor:
• Nu introduceti proteina laptelui de vaca in dieta celui mic mai devreme de varsta de 1 an;
• Evitati carnea grasa, precum porc, oaie, piept de rata, pana la varsta de 2 ani;
• Fructele si legumele rosii se vor administra dupa varsta de 10 luni;
• Fructele cu seminte (capsune, zmeura, fragi, mure, dude) se vor introduce dupa varsta de 18 luni;
• Evitati dulciurile de cofetarie, ciocolata din comert pana la 2 ani;
• Nu ii dati celui mic mancare prajita, fast-food, sosuri de maioneza sau pe baza de maioneza, bauturi dulci acidulate.
Farmacistii Catena recomanda produsul Linex Baby. Daca doresti sa imbunatatesti digestia micutului tau, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar pe baza de probiotice Linex Baby! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru