Tehnici eficiente pentru antrenarea memoriei

foto-1-deschidere-memo-shutterstock_435927274_resultOricine isi doreste o memorie cat mai buna si o gandire rapida. De aceea, antrenarea memoriei este esentiala pentru a pastra creierul in forma.

Studiile arata ca maturitatea creierului nu este nicidecum atinsa dupa terminarea perioadei de pubertate, ci la varsta de 30 de ani, cand omul este intr-adevar capabil sa ia decizii corecte. Insa pragul de 30 de ani are si parti negative, cum ar fi procesul de incetinire a activitatii cerebrale, care adopta o traiectorie descendenta.

Memoria, imaginatia si rationamentul sunt rezultate ale activitatii creierului si le putem dezvolta prin antrenament.



4 tehnici pentru antrenarea memoriei

Pentru ca memoria si creierul tau sa fie in forma maxima, poti apela la cateva exercitii simple care nu necesita un efort deosebit. De exemplu:

Poti incepe prin a schimba ceasul de pe mana stanga pe cea dreapta. Deoarece ti-a intrat in reflex ca ceasul se poarta pe mana stanga, creierul tau nu mai proceseaza acest lucru in mod constient si vei fi tentata sa verifici ora cautandu-l, insa iti vei aminti ca acesta se afla pe mana dreapta. Astfel, creierul tau nu face mari eforturi pentru a executa aceasta sarcina, dar tu te vei obsinui sa gandesti inainte sa procesezi.

Foloseste cuvinte variate. Mai mult ca sigur ti s-a intamplat sa te gandesti la un fruct, sa ti-l imaginezi, sa stii ce gust are, dar sa nu-ti amintesti cum se numeste, iar peste cateva ore, cand deja te-ai resemnat si nu te mai gandesti la denumirea acestuia, sa iti amintesti. Acest lucru se intampla deseori cand ne gandim la cuvinte pe care nu le folosim in mod frecvent. Pentru a corecta acest fenomen, incearca sa iti imbogatesti vocabularul si sa folosesti o diversitate mai mare de cuvinte.

Probleme de memorie? Iata cauzele posibile!

Joaca-te. Incearca jocurile de memorie. Stabileste un numar din minimum 3 cifre de la care sa incepi sa numeri invers din 3 in 3 ori din 7 in 7.

Un alt joc antrenant este acela in care iti impui sa numesti cat mai multe animale intr-un interval de 20 de secunde. Ca sa cresti dificultatea jocului, poti schimba putin regulile. Propune-ti sa numesti animale al caror nume sa inceapa cu o anumita litera in acelasi interval de timp.

Memoreaza obiectele. Stai intr-o camera timp de un minut si vizualizeaza toate obiectele incercand sa le memorezi. Dupa terminarea timpului, paraseste camera si noteaza obiectele pe care ti le amintesti – practicand acest exercitiu, iti vei imbunatati memoria.

Nu in ultimul rand, adopta un regim alimentar echilibrat, evita alcoolul, stresul si incepe un program de exercitii fizice.

Afla de aici cum poti sa te bucuri de o memorie imbatabila.

Text: Iulia Ghergu