Cele mai comune motive de cearta in cuplu

decupat_Motive de cearta in cuplu PrincipalaA convietui este un lucru dificil. Fiecare om are propriile gusturi, preferinte, nevoi, dorinte, temeri, obiceiuri. Cand vine vorba de petrecerea timpului in doi si de infruntarea problemelor vietii… este doar o chestiune de timp pana in momentul in care apar neintelegerile. Asta se intampla cand exista emotii si pasiune reciproce sub acelasi acoperis. Intr-o relatie, cearta va izbucni mai devreme sau mai tarziu si nu trebuie sa te temi… este cursul normal al vietii. Care sunt cele mai comune motive de cearta in cuplu? Sigur le vei regasi in cele ce urmeaza…



„Esti foarte cheltuitor/oare!”

Multe cupluri se cearta din cauza banilor cu o frecventa alarmanta. Intotdeauna se intampla ca unul dintre parteneri sa fie mai cheltuitor, mai „mana larga”, decat celalalt. Cel mai des, vorbim despre partea feminina a relatiei. Ar trebui sa existe insa o cale de compromis. Stabiliti un buget care sa acopere cheltuielile de baza si un altul strict pentru placerile fiecaruia. Femeia trebuie sa se bucure de o noua pereche de pantofi, iar barbatul de un joc pe Playstation. Echitabil?

„De ce trebuie sa fac mereu primul pas cand vine vorba despre relatiile intime?”

Intimitatea este o parte importanta a relatiei de cuplu. Suntem, pana la urma, fiinte umane cu nevoi. Uneori, stresul, problemele si lipsa de timp ne pot face sa ignoram aceasta latura. Femeile, in general, sunt cele care invoca adesea dureri de cap, stari de greata pentru a se eschiva. Dar, pentru partener, acest dezinteres poate atrage dupa sine sentimente de frustrare. Apoi, partenerul se poate sa se fi obisnuit si sa se complaca in aceasta situatie, astfel incat sa nu se mai implice si sa astepte tot timpul din partea celuilalt. Pentru a remedia problema este nevoie de comunicare, de sinceritate. Trebuie sa-ti deschizi inima si sufletul si sa nu ascunzi nimic.

decupat_Motive de cearta in cuplu Secundara„De ce nu putem sa facem si ceea ce imi place mie?

Cu cat partenerul domina mai mult, cu atat timpul liber devine un altar dedicat lucrurilor care-i fac lui placere. Daca nu stii cum sa schimbi situatia in avantajul tau, nu incepe cearta si nici comentariile agresive − mai degraba lucreaza la o lista cu lucrurile de care ti-ar placea sa te bucuri. Nu incerca sa gasesti activitati care sa va faca placere amandurora pentru ca foarte rar se intampla asta. Cel mai corect ar fi sa impartiti egal timpul. Un weekend sa fie dedicat unui partener, un weekend, celuilalt.

„Nu mai suport sa fac de una singura treburile in gospodarie!”

De obicei, femeile sunt cele care rostesc cel mai des cuvintele de mai sus. De multe ori, se intampla ca unul dintre parteneri sa petreaca mai mult timp la birou, sa lucreze mai mult, iar celuilalt sa-i revina responsabilitatile casnice. Dar nu in toate cazurile se intampla ca partea feminina sa fie cea responsabila de plimbatul cainelui, de cumparaturi sau de a-i duce pe copii la scoala. Rolurile se mai si inverseaza. Cel mai bine ar fi sa lucrati la o intelegere si sa impartiti treburile casnice sau sa faceti cu randul. O relatie serioasa presupune echilibru.

„Te rog sa faci curat dupa tine!”

Vei cheltui o gramada de energie si nervi pentru a mentine curatenia, iar daca, in cuplu, celuilalt nu-i pasa suficient de mult, acest lucru te va scoate din minti. Trebuie sa inveti sa-ti controlezi mania si sa-l rogi sa stranga: sa puna farfuria in chiuveta dupa ce a mancat, sa puna hainele murdare in cosul de rufe. Explica-i ca pentru tine acest lucru este deosebit de important si, daca nu-i face placere sa faca curatenie, macar sa o intretina.

Text: Ruxandra Dumitrescu