Cele mai bune rețete de pancakes (clătite americane)

Astăzi este Ziua Internațională a Clătitelor Americane. Și dacă tot avem pofta de ceva dulce, de ce să nu profităm și să facem câteva?

În trecut, aceste pancakes s-au numit în engleza americană flapjack sau griddle cake, dar începând cu sfârșitul secolului XIX se numesc pancakes. Pe cele subțiri americanii le numesc crepes, din limba franceză.

Înainte să apară tot felul de prafuri care ajută la creșterea aluatului, pentru a obtine pancake pufos se bătea foarte mult albușul pentru a se obține spuma. În prezent, se adaugă praful de copt, iar în unele rețete se adaugă și bicarbonat.

Am ales două rețete de pancakes-uri, care sper să-ți bucure ziua asta friguroasă și posomorâtă. Iată cele mai bune rețete de clătite americane pe care le poți face singură acasă!



Clătite americane cu Nutella

Ingrediente

  • 400 de grame de făină
  • 500 de mililitri de lapte
  • 2 ouă
  • un plic de zahăr vanilinat
  • 3 linguri de unt topit
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • sare
  • Nutella

Mod de preparare 

Amestecă făina cu zahărul tos și cel vanilinat, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Separă albușurile de galbenușuri. Adaugă un vârf de sare peste albușuri și mixează până devin o spumă densă. Amestecă laptele cu untul topit și toarnă-le peste galbenușuri. Adaugă apoi compoziția amestacată peste faină și amestecă bine compozitia, cu ajutorul unui mixer, ca să nu rămâi cu cocoloașe.

Încorporează apoi și albușurile bătute spumă, amstecă-le folosind o paletă sau telul până când compoziția devine omogenă. Încălzește tigaia la foc mic și topește untul. Adaugă compoziția în tigaie, iar când apar bule la suprafață, întoarce-le pe partea cealaltă. La final, adaugă Nutella după pofta inimii.

Pancakes cu sirop de arțar

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 250 ml lapte
  • 2 ouă mari
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 30 g zahăr
  • 10 ml esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 50 ml ulei pentru aluat
  • ulei pentru prăjit
  • sirop de arțar

Mod de preparare

Întâi amestecăm ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul. Apoi, amestecăm laptele cu uleiul.

Albușurile și gălbenușurile se separă. La fel ca în prima rețetă, albușurile le batem până formează o spumă densă, iar gălbenușurile le batem cu sarea. Amestecul de lapte și ulei se toarnă peste gălbenușuri și se adaugă și ingredientele uscate, amestecând cu un mixer pentru a nu rămâne cu cocoloașe.

Când avem un amestec omogen, încorporăm și albușurile cu ajutorul unui tel. Turnăm puțin ulei într-o tigaie, iar când s-a încins, adaugăm în centrul tigăii un polonic din compoziția rezultată.

Când clătita face bășici la suprafață, o întoarcem și o mai lăsăm aproximativ două minute. Servim clătitele așezate unele peste altele, cu topping-ul preferat de noi – siropul de arțar. Pentru un plus de savoare, adaugăm două cuburi de unt deasupra.

Photo: Freepik

Text: Bettina Cristea