Inflamatia este un raspuns natural al corpului, care, de cele mai multe ori, apare atunci cand ceva dauneaza sau irita organismul. Cu toate acestea, pe langa factorii externi care pot declansa inflamatia, exista si alti factori interni precum artrita sau alte afectiuni care pot duce la boli grave daca nu sunt tratate. Din fericire, inflamatia poate fi controlata in mod natural, prin consumul alimentelor cu proprietati antinflamatorii.
Usturoiul
Usturoiul este plin de antioxidanti care previn si trateaza racelile si este recunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antivirale. Consumul de usturoi stimuleaza sistemul imunitar, tine departe acneea, mentine sub control greutatea corporala. In plus, usturoiul este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii: secretul consta in continutul ridicat de sulf care impiedica activarea enzimelor inflamatorii in organism.
Ceaiul verde
Toata lumea stie ca ceaiul verde este un antioxidant important, dar cati dintre noi cunosc de fapt beneficiile ceaiului verde? Aceasta bautura uimitoare are proprietati care pot tine cancerul departe, care pot reduce nivelul de colesterol rau, pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare si pot lupta, de asemenea, cu infectiile. Mai mult decat atat, ceaiul verde are efecte antiinflamatorii usoare, ajutandu-i pe cei care sufera de artrita reumatoida. Secretul? Continutul mare de catechine face din ceaiul verde un antioxidant puternic.
Poporul chinez si japonez consuma ceai verde in mod regulat si acesta pare sa fie motivul pentru care aceste doua populatii prezinta rate considerabil mai mici ale bolilor de inima, comparativ cu alte populatii.
Ghimbirul
Ghimbirul este utilizat pe scara larga in medicina ayurvedica, fiind un condiment care aduce numeroase beneficii sanatatii. Ghimbirul mareste capacitatea organismului de a absorbi nutrientii, de a trata racelile dar si crampele stomacale. Mai mult decat atat, ghimbirul ajuta la curatarea sinusurilor (prin urmare, ghimbirul este un tratament naturist ideal daca suferi de infectii recurente ale sinusurilor).
Dupa cum am mai spus, ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, care fac din el un aliat de nadejde impotriva durerilor articulare: tot ce trebuie sa faci este sa torni cateva picaturi de ulei esential de ghimbir in baie si apoi sa te bucuri de “balaceala” pentru o jumatate de ora.
Turmeric (Curcuma)
Turmericul a fost utilizat pe scara larga atat in ??medicina ayurvedica (medicina straveche indiana) cat si in medicina alopata chineza datorita proprietatilor sale antiinflamatorii puternice. Turmericul are proprietati miraculoase antioxidante si antiinflamatoare. In acelasi timp, studiile au aratat ca turmericul poate ameliora rigiditatea si durerea cauzata de artrita si ca in unele parti ale lumii acesta este utilizat in combinatie cu alte substante pentru tratarea anumitor tipuri de cancer.
Varza rosie
Varza rosie contine cantitati mari de fitonutrienti si antociani si are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. In acelasi timp, varza rosie contine sinigrina- un compus care este utilizat pe scara larga in prevenirea cancerului. Daca este consumata in mod regulat, varza rosie poate reduce riscul de cancer de colon si al cancerului de prostata, dar acest lucru depinde in principal de metoda de preparare. Medicii recomanda prepararea acesteia la abur, si nu in cuptorul cu microunde. Prepararea la abur mentine aroma, dar si cele mai multe dintre beneficiile sale.
Ceapa
Ceapa este de multe ori foarte respingatoare din cauza mirosului, dar ea contine fitonutrienti care au proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene puternice. Daca suferi de inflamatie acuta din cauza astmului, artritei sau a bolilor autoimune, ceapa este cel mai bun medicament.
Mai mult decat atat, ceapa este si o alegere excelenta daca suferi de alergii sau daca ai articulatiile inflamate. In afara de aceasta, ceapa mai contine si sulf, taninuri si flavonoide. Daca esti in cautarea unui produs natural care sa iti mentina inima sanatoasa pe termen lung, atunci ceapa este exact ceea ce ai nevoie pentru a preveni cancerul si bolile cardiovasculare!
Text: Andreea Popescu