Care este secretul relatiilor lungi, cum de unii reusesc sa formeze legaturi durabile, iar altii trec prin despartire dupa despartire? Care sunt acele lucruri care conteaza cu adevarat si care contribuie la longevitatea relatiilor? Un studiu pe aceasta tema, publicat in revista Social Psychological and Personality Science, arata care sunt factorii care prezic longevitatea unei relatii. Descoperirile ofera o alta viziune asupra relatiilor durabile si a lucrurilor care le dau stabilitate.
Cei care au relatii stabile isi recunosc sentimentele pozitive fata de sotii lor cu un entuziasm evident. Peste jumatate dintre cei cu relatii mai lungi de 10 ani au declarat ca au fost foarte indragostiti de partenerul lor. Sa vedem insa care sunt cei 10 factori care prezic longevitatea relatiei.
1. Concentrarea pe partile pozitive ale partenerului, in loc de cele negative. Atunci cand te gandesti prea mult la defectele iubitului/iubitei, acest lucru nu il face pe celalalt decat sa fie si mai iritant in ochii tai.
2. Atunci cand poti sa iti scoti partenerul din cap foarte usor si sa te gandesti la altceva sau sa faci alte lucruri inseamna ca acesta iti ocupa foarte putin din incarcatura cognitiva si ca probbail dragostea nu este foarte intensa. In relatiile de durata, participantii (mai ales barbatii) au raportat dificultatea de a se concentra asupra altor lucruri atunci cand se gandeau la partenerul/a lor.
3. Daca atunci cand stai departe de partenerul tau pentru o zi, cateva ore sau o perioada mai mare de timp, uiti pur si simplu de existenta lui, inseamna ca dragostea dintre voi nu e prea mare. Cei din cuplurile longevive obisnuiesc sa se gandeasca macar de cateva ori la partener atunci cand nu sunt impreuna.
4. Cu cat petreci mai mult timp cu partenerul, cu atat sunt sanse mai mari ca dragostea voastra sa creasca si relatia sa se dezvolte frumos. Activitatile in doi va apropie, chiar si cele casnice: gatitul, gradinaritul sau mersul la cumparaturi. Acesta este un factor mai important la barbati in prezicerea stabilitatii relatiei.
5. Sa iti petreci timpul impreuna cu partenerul este foarte important, insa cum iti petreci acest timp influenteaza satisfactia in relatie. De aceea, activitatile noi sunt bine-venite. Studiul a aratat ca relatia se poate imbunatati daca iti petreci timpul implicandu-te in activitati noi si infruntand impreuna cu partenerul diverse provocari.
6. Foarte importanta este si pastrarea atractiei sexuale. Daca atingerile partenerului tau te excita, iti provoaca emotii si dupa ce trece perioada inflacarata a inceputurilor inseamna ca dragostea pentru acesta este intensa. Partenerii din cuplurile longevive spuneau ca simt cum corpurile lor raspund atunci cand partenerul le atinge.
7. Exprimarea afectiunii este esentiala atunci cand vine vorba de construirea unei relatii pasionale si de durata cu partenerul. Atunci cand vrem ca relatia sa fie serioasa, nu trebuie sa facem pe inaccesibilii, ci trebuie sa ne exprimam afectiunea pentru partener in mod fizic.
8. Studiul a mai ajuns si la concluzia ca persoanele care sunt fericite in relatie isi iubesc mai mult partenerul si fac sex mai frecvent. Sexul este o expresie a intensitatii iubirii si de aceea oamenii indragostiti fac sex cu regularitate. In plus, activitatea sexuala intretine sentimentele de iubire si fericire.
9. Desi poate parea ciudat sa iti doresti tot timpul sa stii unde este partenerul tau, conform cercetarilor, acesta este un semn al intensitatii iubirii dintre voi. Acest lucru se aplica mai ales in cazul barbatilor, care atunci cand sunt indragostiti vor sa stie mereu unde este partenera lor, iar la femei, atunci cand sunt indragostite, tind sa se gandeasca obsesiv la partenerul lor.
10. Oamenii care sunt fericiti si isi traiesc cu pasiune viata in general iubesc mai intens si sunt mai impliniti si in relatii, pentru ca isi transfera fericirea, optimismul si entuziasmul si in viata amoroasa. Astfel ca relatiile lor au sanse mai mari de supravietuire.
Multe dintre aceste lucruri ne sunt cunoscute, insa atunci cand suntem intr-o relatie, tindem sa uitam de ele sau sa le trecem cu vederea. Toate acestea insa, impreuna, contribuie la durabilitatea relatiei noastre de cuplu.
Text: Bianca Badescu
Sursa studiu: psychologytoday.com