Igiena zonei intime ar trebui sa preocupe mult mai mult femeile avand in vedere ca un dezechilibru al florei vaginale duce imediat la aparitia problemelor de sanatate ca cistita, vaginita sau candida. In urma cu mii de ani, atunci cand medicina nu evoluase pana la stadiul de astazi, femeile se tratau cu leacuri obtinute direct din natura. In continuare, va invitam sa descoperiti care sunt plantele medicinale cu cea mai benefica actiune asupra zonei intime.
Ceai de galbenele
Galbenelele au proprietati calmante si antiinflamatoare, ameliorand iritatiile la nivel vaginal. De asemenea, au actiune dezinfectanta si cicatrizanta la nivelul mucoasei vaginale. Ceaiul de galbenele se poate folosi atat pentru spalari interioare cat si exterioare, baile in ceai de galbenele fiind recomandate in toate afectiunile genitale, inclusiv in durerile si tulburarile menstruale.
Ceai de coada soricelului
Planta numita coada soricelului are proprietati analgezice si hemostatice, fiind utila atat in combaterea durerilor menstruale cat si in reducerea fluxului menstrual. De asemenea, are efect calmant si antibacterian, reducand cu succes mancarimile si usturimile vaginale. Ceaiul de coada soricelului baut amelioreaza simptomele menopauzei si are capacitatea de a regla menstruatia, datorita continutului de fitohormoni. Consumul sau reduce riscul de cancer uterin si previne aparitia fibroamelor. In spalaturile vaginale, coada soricelului combate leucoreea.
Ceai de pelin
Desi are un gust extraordinar de amar si este aproape imposibil de baut, pelinul aduce numeroase beneficii zonei intime. Spalaturile cu ceai de pelin sunt recomandate persoanelor care sufera de uscarea excesiva a zonei vaginale. Pelinul ajuta in mentinerea unei umiditati intime benefice organismului si, totodata, grabeste vindecarea vaginitei si a candidozei.
Ceai de coada calului
Planta care poarta numele de coada calului, sau barba ursului in anumite zone, este recomandata in grabirea vindecarii ranilor din zona intima, avand efect cicatrizant, antiseptic si antiinflamator. Baile de sezut cu ceai de coada calului restabilesc PH-ul natural al pielii si calmeaza iritatiile.
Ceai de musetel
Musetelul este recunoscut datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antibacteriene, astfel ceaiul de musetel este recomandat a se consuma zilnic, avand efect imunistimulator, dar si in spalaturile vaginale, fiind ideal pentru mentinerea prospetimii intime.
Previne aparitia infectiilor vaginale!
Vaginul are functie de autocuratare, deci nu trebuie sa faceti spalaturi vaginale decat la recomandarea medicului, in caz contrar puteti perturba flora vaginala si-i puteti slabi imunitatea in fata infectiilor. Purtati doar lenjerie intima din bumbac pe care sa o schimbati zilnic, la fiecare toaletare a zonei genitale. Tineti cont ca in perioada menstruala, riscul contactarii unei infectii vaginale este mult mai crescut si incercati in aceasta perioada sa acordati o atentie deosebita igienei intime. Un alt sfat ginecologic spune sa faceti dus si inainte si dupa ce intretineti un contact sexual. De asemenea, alimentatia dezechilibrata, saraca in legume si fructe, si hidratarea insuficienta sunt factori favorabili instalarii unui dezechilibru al florei vaginale.
Text: Madalina Manole