Atat in sezonul rece, cat si la inceput de primavara, sanatatea sistemului respirator poate fi afectata suplimentar, cauzele fiind, in cele mai multe situatii, virozele sau alergiile. Aerul rece sau foarte uscat, virusurile, infectiile bacteriene sau alergenii din natura sunt principalii factori care pot declansa congestia nazala. Nasul infundat este destul de suparator, cu atat mai mult cu cat afecteaza glasul, capacitatea de concentrare si calitatea somnului. Inca de la primele simptome, inainte de a recurge la medicatia clasica sau chiar si in timpul tratamentului conventional, se recomanda consumul ceaiurilor din plante naturale. Exista astfel o serie de ierburi care au marele beneficiu de a usura respiratia prin descongestionarea cailor respiratorii si favorizarea expectoratiei.
Ceaiul de menta
Menta este cel mai bun aliat al sistemului respirator gratie capacitatii sale extraordinare de descongestionare si de relaxare a muschilor tractului respirator. Menta contine mentol si numerosi compusi antibiotici care, prin actiunea lor, favorizeaza respiratia libera. Ceaiul de menta are efect antihistaminic, calmant si antiseptic, dar si tonic asupra sistemului nervos. Se beau 3-4 cani de ceai de menta pe zi, iar persoanele care sunt predispuse constipatiei, caci menta are si acest efect, ar trebui sa introduca mai multe fructe si legume in dieta in perioada de consum intens. De asemenea, inhalatiile cu ulei de menta sau masarea pe piept a balsamurilor ce au la baza mentol usureaza mult respiratia.
Ceaiul de eucalipt
Eucaliptul este si el un partener de nadejde al sistemului respirator si imunitar, fiind un bun antiseptic, antiviral si antimicrobian, iar uleiul din frunzele sale are remarcabile proprietati expectorante si antipiretice. Ceaiul de eucalipt se recomanda in tratamentul tuturor afectiunilor respiratorii, datorita aromei sale puternice reusind sa desfunde instantaneu caile nazale si sa calmeze tusea. Cu aceleasi proprietati remarcabile se poate lauda si uleiul de eucalipt, acesta putand fi adaugat in orice ceai, dar nu mai mult de 3-4 picaturi la cana. Gargara si inhalatiile cu eucalipt sunt, de asemenea, recomandate in tratarea afectiunilor respiratorii.
Ceaiul de cimbru
Folosit inca din Antichitate in tratarea problemelor pulmonare, cimbrul continua sa uimeasca si astazi datorita capacitatii sale de a anihila infectiile la nivelul tractului respirator. Uleiul din aceasta planta are proprietati antiseptice si antibiotice naturale, fiind extrem de eficient si in combaterea congestiei nazale. Se beau doua cani pe zi, datorita efectului energizant pe care-l ofera putand inlocui cu succes cafeaua de dimineata.
Ceaiul de busuioc
Busuiocul este considerat inca din vremurile stravechi o planta sfanta si acest statut l-a obtinut gratie capacitatii sale de a trata o gama larga de afectiuni, printre care si cele asociate plamanilor. Acesta contine vitamine si minerale ce-i ofera functii antimicrobiene, antiseptice si antiinflamatoare, fiind un excelent antitusiv si bronhodilatator. In plus, ceaiul de busuioc este un remediu excelent impotriva starilor anxioase si de nervozitate care se instaleaza cu precadere in sezonul rece.
Ceaiul de oregano
Oregano nu este apreciat doar in retetele culinare, ci este extrem de folositor si in tratarea afectiunilor respiratorii. Planta contine carvacrol si acid rozmaric, compusi cu rol descongestionant asupra cailor respiratorii, si un alt mare beneficiu al sau este ca are rol puternic antibiotic in anihilarea stafilococului auriu.
Ceaiul de salvie
O alta planta cu efecte benefice asupra cailor respiratorii este salvia. Uleiul sau puternic aromat contine note de camfor, terpena, tuiona si salvena care, inhalate, usureaza respiratia, calmeaza durerile de gat si tusea. Pe de alta parte, ceaiul de salvie, bogat in compusi activi, are actiune antiseptica, antioxidanta si antiinflamatoare, fiind benefic in tratarea unui numar mare de afectiuni.
Atentie! Femeile insarcinate ar trebui sa ceara avizul medicului inainte de a recurge la acest fel de remedii!
Farmacistii Catena recomanda produsele Alevia. Daca iti doresti o imunitate puternica si un organism rezistent, atunci cu siguranta vei fi incantata de Ceaiul pentru imunitate de la Alevia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole