Un ceai de ghimbir pe zi îți poate aduce multe beneficii căci această plantă este bogată în magneziu, potasiu, zinc, calciu, vitamina B6, C și D. Este un adevărat aliat în lupta cu inflamațiile din organism evitând dezvoltarea afecțiunilor sau a bolilor.
Studiile realizate de cercetători au demonstrat efectele benefice ale ghimbirului asupra sănătății însă, nu trebuie consumat în exces.
Ghimbirul poate reduce starea de greață, te poate ajuta în procesul de slăbire sau în menținerea sănătății pielii și a părului și multe altele.
Farmaciştii Catena recomandă Acadeaua Bombovit de Calatorie, un supliment alimentar realizat din ingrediente de origine vegetală (ghimbir şi mentă), fara zahar, sub forma de acadea care contribuie la reducerea senzatiei de disconfort (greata, ameteala), a raului de miscare sau de altitudine
Contraindicațiile consumului de ceai de ghimbir sunt puține, dar beneficiile lui, semnificative. Află ce proprietăți are și cum să-l prepari pentru a beneficia de toate acestea.
Ce este ghimbirul?
Originară din pădurile tropicale ale Asiei de Sud, planta de ghimbir (Zingiber, denumire oficială) este folosită de foarte mult timp ca și condiment, dar și ca suport al sănătății.
Mai exact, este folosită rădăcina de plantă care este adusă în diferite forme finale, începând de la pudră, extract și tinctură la capsule sau uleiuri.
În mai multe zone ale lumii și mai ales, în bucătărie, rădăcina de ghimbir este rasă și amestecată cu alte condimente.
Proprietățile ghimbirului
Un ceai de ghimbir vine cu valori nutriționale semnificative pentru organism, însă nu trebuie consumat în cantități mari. 100 de gr. de rădăcină de ghimbir măcinată conține:
Lipide: 0,8 gr. Calciu: 16 mg. Zahăr: 1, 7 gr.
Calorii: 79 Vitamina C: 5 mg.
Colesterol: 0 mg. Fier: 0,6 mg.
Sodiu: 13 mg. Vitamina B6: 0,2 mg.
Carbohidrați: 18 gr. Magneziu: 45 mg.
Potasiu: 415 mg. Proteine: 1,8 gr.
Dacă îți place să consumi ceai de ghimbir sau dacă folosești ghimbirul ca și condiment, acordă atenție acestor valori nutriționale, mai ales conținutului ridicat de magneziu și potasiu.
5 motive să consumi ceai de ghimbir
Desigur, motivele sunt mult mai multe însă iată câteva care au efect imediat în viața de zi cu zi:
- Dacă ai răi rău de mișcare un ceai de ghimbir te va ajută reducând starea greață,
- Tot ghimbirul te va ajuta să reduci și stresul,
- Consumând ceai de ghimbir când te confrunți cu simptome de răceală, le vei ameliora,
- Sprijină menținerea tensiunii arteriale în valori normale,
- Ajută și în privința ameliorării inflamațiilor din organism și a durerilor.
Prepararea ceaiului de ghimbir
Poți prepara ceai de ghimbir foarte ușor pentru că acesta se găsește sub formă de pliculețe din surse ecologice.
Într-o cană de 250 ml de apă fierbinte adaugă un pliculeț de ceai de ghimbir și acoperă pentru infuzare pentru 5-10 minute. Retrage pliculețul, lasă ceaiul să ajungă la temperatura camerei și îndulcește cu miere. Poți bea ceai de ghimbir atât cald cât și rece și poți să consumi între 2-3 căni pe zi dacă urmezi o cură.
Este important să te consulți cu medicul tău, cantitățile de ghimbir permise pentru consum zilnic, diferă și de forma în care îl consumi.
Beneficiile consumului de ceai de ghimbir
Fie că alegi să achiziționezi pliculețe de ceai de ghimbir, infuzie de ghimbir uscat sau că folosești o rădăcină proaspătă, vei avea mai multe beneficii.
Dacă îți vine greu să consumi ceai de ghimbir, să știi că îl poți combina cu cel de mentă sau alte plante aromatice sau cu lămâie.
6 beneficii ale consumului de ceai de ghimbir:
1. Ceaiul de ghimbir poate reduce inflamațiile
Ghimbirul este un bun antioxidant și energizant. Este un susținător al funcției cognitive, ajută memoria.
Consumul de ceai de ghimbir poate reduce procesul de îmbătrânire celulară intervenind asupra inflamațiilor și a stresului oxidativ.
2. Consumul de ceai de ghimbir este benefic digestiei
Reduce disconfortul digestiv și balonarea stimulând enzimele cu rol în absorbția nutrienților. Este un foarte bun antiinflamator care relaxează mușchii stomacului pentru ca sistemul digestiv să proceseze hrana în condiții bune.
3. Te poate ajuta în procesul de slăbire
Pentru că este atât de eficient în privința sistemului digestiv, multe persoane care urmează diete pentru a slăbi folosesc ghimbirul pentru a accelera metabolismul, atât ca și condiment dar și consumând ceai de ghimbir. Ce face mai exact? Intensifică arderea grăsimilor și încurajează eliminarea toxinelor din corp.
4. Poate reduce colesterolul
Studiile realizate în acest sens au demonstrat că ghimbirul are în efect pozitiv în scăderea colesterolului.
Concret, studiile făcute au demonstrat că 3 gr. de ghimbir pe zi, consumat în 3 momente ale zilei, reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului în 45 de zile.
Trebuie doar să ai răbdare și să urmezi îndrumările medicului. O cană de ceai de ghimbir pe zi îți poate fi de folos, dar ține cont și de contraindicațiile de mai jos.
5. Susține inima și reduce riscul de a dezvolta cancer
Cercetările făcute au demonstrat că menținând tensiunea arterială în valori normale, eviți problemele legate de inimă, de circulație a sângelui, atacul de cord și cheagurile de sânge.
De altfel, având în vedere traseul și acțiunea nutrienților din ghimbir în organism, s-a demonstrat că moleculele bioactive pe care le are, pot reduce dezvoltarea anumitor tipuri de cancere cum sunt: cancerul de colon, gastric, ovarian, hepatic, de piele, mamar, și de prostată.
Încă se mai fac cercetări din acest punct de vedere.
6. Un ceai de ghimbir pe zi poate păstra și sănătatea pielii și a părului
Acestea ar putea fi printre primele efecte benefice pe care le observi tocmai pentru că adesea, pielea și părul semnalizează probleme în organism.
Ei bine, ghimbirul este folosit și în industria cosmetică. Pentru efectul său antioxidant este folosit în tratamente împotriva căderii părului, pentru regenerarea foliculilor, și pentru tratamente faciale tocmai pentru aportul de hidratare.