Cea mai buna metoda de mentinere a sanatatii osoase este exercitiul fizic

-0shutterstock_2498005Activitatea fizica joaca un rol important in tinerete deoarece, dupa varsta de 35 de ani, pierderile sunt mai mari decat depunerile iar acest dezechilibru apare odata cu inaintarea in varsta si transforma oasele in structuri fragile, conform unui nou studiu. Specialistii propun un compromis intre activitatile statice sau care presupun mentinerea unor pozitii timp indelungat si derularea in mod constant a unui program de exercitii sau a unei activitati sportive.

Studiile anterioare au aratat ca exercitiile fizice inainte si in timpul pubertatii sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea oaselor. Pe masura ce oamenii imbatranesc, oasele lor incep sa se deterioreze iar in lipsa unui control medical, aceasta deteriorare poate evolua si poate contribui la aparitia osteoporozei, care, la randul ei, creste riscul de fractura. Osteoporoza este o boala care subtiaza si slabeste oasele, pana in punctul in care acestea pot fi rupte foarte usor, in special oasele soldului, ale coloanei vertebrale si incheieturile mainilor. Pentru ca nu exista niciun simptom pana la primul os rupt, osteoporoza este numita si “boala tacuta”.
Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg, Academia Sahlgrenska, au aratat ca practicarea unui sport si chiar a exercitiilor fizice in tinerete ajuta la prevenirea fracturilor la batranete. Pe parcursul ultimelor doua decenii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca metoda cea mai eficienta de mentinere a sanatatii osoase este exercitiul fizic.

“Studiile in acest domeniu reprezinta un pas inainte in cazul unei probleme vechi de doua sute de ani: Cum reactioneaza oasele la miscare?”, spune Cristopher Jacobs, coautor al studiului. Exercitiile fizice antigravitationale ajuta la construirea masei osoase la tineri, la mentinerea masei osoase la adulti si incetineste pierderea masei osoase la varstnici.

 

Text: Andreea Popescu