O serie de afectiuni periculoase pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente cai de aparare impotriva bolilor. Desi cu ajutorul vaccinurilor s-au eradicat mai multe boli grave la nivel mondial, parintii au in continuare intrebari privind siguranta acestora.
Tipuri de vaccinuri si reactiile lor adverse
In primul rand, trebuie sa facem deosebirea intre diversele tipuri de vaccinuri. Exista vaccinuri inactivate care pot contine parti din virus sau chiar virusul intreg, dar inactivat (omorat), cu rol de antigen. Acestea declanseaza raspunsul imun protector fara sa provoace boala in sine. Un alt tip de vaccinuri se refera la cele care contin germeni atenuati. Virulenta acestora est redusa total, dar acestea se pot totusi multiplica, astfel ca pot aparea forme usoare de boala la copiii cu sistem imun compromis. Simptomele nu sunt periculoase, ci demonstreaza ca vaccinul este eficient.
Vaccinurile sunt de obicei sigure, insa pot cauza diferite reactii adverse, la fel ca si medicamentele. Este important de stiut ca fiecare vaccin este atent studiat pe parcursul mai multor ani si verificat conform unor norme de siguranta. In cele mai multe cazuri, reactiile secundare ale vaccinurilor sunt usoare si dispar in cateva zile. Acestea sunt: durere si roseata la locul injectarii si/sau febra. Exista si reactii alergice la vaccinuri, insa acestea apar foarte rar, in general la un copil dintr-un milion.
Vaccinurile in primul an de viata
Vaccinurile care se fac in primul an de viata al copilului protejeaza impotriva a 12 tipuri de boli si sunt oferite gratuit prin Programul National de Imunizare. La nastere, copilul este vaccinat impotriva hepatitei B si a tuberculozei. Pe parcursul urmatoarelor 2 luni, este vaccinat impotriva difteriei, a tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, Haemophilus B si hepatitei B , acesta fiind vaccinul hexavalent. Apoi, vaccinurile se mai repeta pana la 1 an, cand bebelusului ii este administrat si vaccinul ROR care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Societatea Romana de Pediatrie recomanda, pe langa aceste vaccinuri, si alte cateva impotriva rotavirusului care provoaca gastroenterita (vaccin care se administreaza oral) si impotriva pneumococului care poate provoca pneumonie, meningita, otita, sinuzita sau chiar septicemie.
Pro sau contra vaccinarii?
Se spune adesea ca vaccinurile suprasolicita sistemul imunitar al bebelusilor, pentru ca acesta nu este suficient dezvoltat pentru a putea reactiona la administrarea vaccinurilor. Acest lucru nu este insa adevarat, pentru ca sugarii au capacitatea de a raspunde adecvat la multe vaccinuri, iar cercetarile au demonstrat ca vaccinarea simultana cu mai multe vaccinuri nu reprezinta niciun risc pentru sistemul imunitar al copilului. Combinarea vaccinurilor nu creste riscul aparitiei unor efecte secundare.
Din cauza vocilor care s-au ridicat impotriva vaccinarii copiilor, rata vaccinarii a scazut considerabil in Romania, iar aceasta situatie a fost intalnita si in alte tari precum Franta, Germania sau Spania. Acest lucru a facut ca mortalitatea in randul copiilor prin boli care puteau fi prevenite prin vaccin sa creasca. In Bucuresti, de exemplu, acoperirea vaccinala a scazut cu 19% in ultimii ani. Din aceasta cauza, in momentul de fata exista un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor si sanctiuni in cazul nerespectarii acesteia. Principalul argument al celor care sunt impotriva vaccinarii la copii este faptul ca vaccinurile contin substante toxice cum ar fi formaldehida, aluminiul, fenolul sau mercurul. Acest lucru este adevarat, insa trebuie mentionat ca astfel de substante sunt prezente in cantitati extrem de mici, sub pragul minim toxicologic, si nu sunt periculoase pentru bebelusi.
Pana la urma, putem obtine raspunsuri la aceste dileme indreptandu-ne atentia catre istoria vaccinarii. Vom observa ca astfel de vaccinuri se fac de foarte multi ani si ca doar cu ajutorul lor s-au eradicat epidemii care au provocat in trecut probleme grave de sanatate si chiar decesul la copii.
Text: Bianca Badescu