Ce semnifica pofta pentru diverse alimente?

1aiwt6fy2rFiecare dintre noi simte din cand in cand o pofta nebuna de a manca un anumit aliment. Fie ca vorbim de dulciuri, lucruri picante, fructe acre sau diverse alte produse, cu totii avem pofte. Cercetatorii incearca sa afle de mult timp de la ce pleaca aceste pofte care pentru multi fac slabitul imposibil, iar altora le dau dietele peste cap. De unde vin ele si ce semnifica a reusit sa explice psihoterapeuta Doreen Virtue in cartea sa, Constant Craving (Poftitul constant).

Dupa o perioada in care a lucrat ca si consultant pentru dependentii de droguri si alcool, aceasta a realizat ca pofta lor pentru un pahar sau o doza se aseamana cu aceea a altor oameni atunci cand vor neaparat sa manance o prajitura sau o inghetata. Psihoterapeuta si-a dat seama ca aceste pofte sunt de cele mai multe ori moduri de a gestiona sau de a ascunde probleme emotionale acute. Asa a ajuns la concluzia ca, in functie de ce simtim – stres, anxietate, furie sau rusine – avem pofta de lucruri dulci, picante, cremoase sau crocante.

Uneori, poftim la un anumit fel de mancare din cauza corpului nostru care are nevoie de anumiti nutrienti. Insa Doreen spune ca si aceste pofte isi au radacinile in cele 4 tipuri de emotii: teama (insecuritate, obsesia de a detine controlul, ingrijorare, depresie, temeri sexuale), furia (fata de propria persoana sau fata de altii), tensiunea (stresul, frustrarile, resentimentele, gelozia), rusinea (autoinvinovatirea sau respectul de sine scazut).

 

Tu la ce poftesti?

Alimentele crocante: biscuiti sarati, floricele, chipsuri. Daca poftesti la aceste alimente, inseamna ca esti stresat, frustrat, ai resentimente sau esti tensionat. Atunci cand rontai, tensiunea se elibereaza, iar teama si frustrarile incep sa dispara cu fiecare chips pe care il bagi in gura. Un alt lucru care trebuie luat in calcul este faptul ca junk food-ul (de exemplu, chipsurile sau covrigeii sarati) ne secatuieste corpul de vitaminele B si astfel ne alegem cu deficit de nutrienti si simtim o foame continua.

Alimente cremoase: alimentele moi, precum budincile, cremele, frisca, inghetata sau chiar branzeturile. Pofta pentru alimentele cremoase pleaca din anxietate, insecuritate, rusine si vina. Aceste produse contin anumite substante care au efect calmant placut asupra creierului si corpului.

Alimente picante. Atunci cand poftesti la lucruri picante, iuti, inseamna ca ai nevoie de senzatii puternice si intensitate in viata ta. Atunci cand ai o nevoie puternica pentru noutate si schimbare si nu ai suficiente provocari in viata, poftesti la alimente picante, dar si la produse acre sau mancaruri neobisnuite.

Ciocolata si cafea. Foarte multi oameni poftesc la ciocolata, mai ales in randul femeilor, iar acest lucru se datoreaza faptului ca ciocolata stimuleaza centrul placerii din creier. Aceeasi chimicala (pyrazine) care are acest efect cand mancam ciocolata este continuta si de cafea. Atunci cand avem nevoie de afectiune sau suntem dezamagiti in relatia noastra, simtim nevoia sa mancam ciocolata. Aceasta ne calmeaza si atenueaza sentimentul de singuratate, insecuritate sau vid interior.

Nucile, alunele, caju. Toate acestea contin substante care accelereaza presiunea sangelui si stimuleaza centrul placerii din creier. Ne dorim sa le mancam atunci cand nu avem parte de suficient divertisment in viata sau cand suntem singuri, ingrijorati ori deprimati.

Prajituri si biscuiti. Daca poftesti constant la acest gen de carbohidrati dulci, inseamna ca ai o permanenta nevoie de confort si confirmare. Acestea se leaga la unele persoane si de faptul ca, atunci cand erau copii, primeau ca recompensa dulciuri, iar in viata de adult nevoia de dulciuri se traduce prin nevoia de afectiune, de a fi imbratisat si rasplatit.

Produse gumate. Atunci cand simti nevoia de a mesteca constant, fie esti coplesit de gelozie ori confuzie, fie te simti amenintat. Nevoia de a mesteca este asociata cu ideea ca mestecatul te elibereaza de tensiune.

Pentru a scapa de problema poftelor, trebuie sa analizati mai profund contextul si situatia in care acestea apar si trebuie sa va infruntati emotiile, pentru ca sentimentele puternice reprimate devin si mai puternice si cauta alte cai de iesire… de exemplu, prin pofte.

 

Text: Bianca Badescu