Ce se întâmplă în creierul tău când citești? Beneficiile uimitoare ale lecturii asupra sănătății mintale

Într-o lume în care suntem mereu conectați la ecranele digitale, cititul unei cărți pare aproape un act de rebeliune. Și totuși, lectura este una dintre cele mai eficiente metode prin care ne putem antrena creierul, relaxa mintea și îmbunătăți starea de bine.



Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când citim?

În momentul în care citim, în creierul nostru se activează simultan mai multe zone care lucrează împreună, precum cele implicate în recunoașterea literelor, procesarea limbajului, dar și cele care sprijină funcții precum memoria, imaginația și procesarea emoțiilor.

Așadar, cititul este un exercițiu mental complex, care stimulează neuroplasticitatea – adică abilitatea creierului de a se adapta și de a forma noi conexiuni neuronale.

Psih. Monica Bolocan, Clinica Neuroaxis Bucuresti

Lectura este una dintre cele mai complexe activități cognitive. Nu doar că îmbogățește vocabularul și cunoștințele, dar ajută și la dezvoltarea funcțiilor executive, cum ar fi atenția, planificarea și organizarea,” explică Monica Bolocan, psiholog clinician în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Cititul reduce stresul și îmbunătățește somnul

Câteva minute de lectură într-un mediu liniștit pot reduce semnificativ nivelul de stres. Potrivit unui studiu realizat de University of Sussex în 2009, cititul timp de doar 6 minute poate reduce stresul cu până la 60%, mai mult decât ascultatul muzicii sau o plimbare.

În cadrul studiului, participanții au fost supuși unor teste de stres, apoi li s-au oferit diferite metode de relaxare, printre care:

  • cititul unei cărți,
  • ascultarea muzicii,
  • plimbarea,
  • consumul unei băuturi calde,
  • jocurile video.

Lectura s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de reducere a stresului, reducând nivelul de stres cu 60% în doar 6 minute – mai mult decât celelalte activități testate. Astfel, concluzia cercetătorilor a fost că lectura calmează atât mintea, cât și corpul, încetinind ritmul cardiac și reducând tensiunea musculară.

Cititul, în special înainte de culcare, are un efect calmant asupra sistemului nervos. Dacă alegem o carte care ne face plăcere, fără să ne provoace emoții intense sau stres suplimentar, putem pregăti creierul pentru un somn mai odihnitor,” adaugă Monica Bolocan.

Lectura și empatia: cum ne ajută cărțile să înțelegem mai bine oamenii
Mai mult decât atât, romanele, în special cele care oferă acces la gândurile și emoțiile personajelor, stimulează empatia și înțelegerea socială.

Citind despre trăirile altor oameni, ne antrenăm capacitatea de a ne pune în locul celuilalt. Acest lucru are beneficii directe în viața de zi cu zi, în relațiile cu cei din jur și în reglarea emoțională,” adaugă specialista Clinicii Neuroaxis.

Efectele pe termen lung ale cititului în copilărie

Nu în ultimul rând, copiii care citesc constant capătă un avantaj în dezvoltarea cognitivă și emoțională, lectura stimulând imaginația, capacitatea de concentrare și performanțele școlare.

Ne putem raporta la citit ca la un antrenament complet pentru minte. Această activitate îmbunătățește memoria și atenția, reduce nivelul de stres, stimulează empatia și inteligența emoțională, susține gândirea logică și dezvoltarea vocabularului, iar pe termen lung încetinește declinul cognitiv. Este una dintre cele mai simple și eficiente metode prin care ne putem menține creierul sănătos și activ la orice vârstă,” concluzionează Monica Bolocan.