Ce se intampla cu tine in preajma sarbatorilor de iarna?

shutterstock_92733478Ce se intampla in capul tau cand stii ca sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi? Este oare organismul tau pregatit sa faca fata meselor festive si stresului din perioada sarbatorilor? Ei bine, daca nu ti-ai pus pana acum aceste intrebati, atunci este cazul sa citesti ceea ce urmeaza.

 

 

         1. Tulburari afective sezoniere – depresia de iarna

Cercetatorii sunt de parere ca aproximativ o treime din populatie sufera de tulburari afective sezoniere – modificari severe ale dispozitiei odata cu venirea iernii. Cei afectati prezinta un nivel scazut de serotonina si melatonina, din cauza lipsei de lumina din aceasta perioada. Productia de melatonina este influentata de expunerea la lumina, care poate avea efecte asupra organismului. Atunci cand lumina atinge retina, semnalele sunt trimise la hipotalamus. Aceasta este o parte a creierului care controleaza somnul, apetitul, temperatura corpului, apetitul sexual si starea de spirit. Atunci cand nu e suficienta lumina, aceste functii incep sa incetineasca.

 

         2. Catastrofe gastronomice

In perioada sarbatorilor de iarna, suntem foarte indulgenti cu poftele noastre, iar indigestia vine ca o consecinta a satisfacerii acestor pofte. Dar mancarea in exces are un efect dezastruos. De regula, nu tinem cont ca abuzul alimentar, cu precadere abuzul de produse zaharoase, contribuie la aparitia diabetului de tip 2 si a bolilor de inima.

 

         3. Prea mult alcool

Consumul exagerat de alcool in perioada Craciunului si a Anului Nou este mai mult decat probabil sa aiba un efect grav asupra sanatatii. Tot din cauza consumului de alcool este posibil sa apara, pe termen scurt, stari precum anxietatea sau iritabilitatea. Intreruperea consumului de alcool duce la hiperexcitabilitate din cauza eliberarii bruste a receptorilor care au fost inhibati de alcool.

 

        4. Stres

 

Craciunul este un moment perfect de petrecut in familie. Chiar si asa, stresul predomina in cele mai multe cazuri. Orice forma de stres duce la eliberarea de adrenalina si cortizol.

Dar exista o parte a creierului care este deosebit de vulnerabila in fata cresterii cortizolului si aceasta e hipocampusul. Ca urmare, atunci cand esti stresat, cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa te calmezi este sa incerci sa dormi. Somnul este cea mai buna modalitate de a contracara nivelurile crescute de cortizol.

 

Text: Andreea Popescu