Ce se aude despre schimbarea orei?

Statele din Uniunea Europeană ar fi trebuit să decidă până la finalul lunii aprilie a anului trecut, dacă sunt sau nu de acord cu rămânerea la ora de vară. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel încât termenul de informare a fost prelungit până în primăvara anului viitor.

Farmaciștii Catena recomandă SomnControl de la Naturalis, un remediu eficient pentru insomnie, pe bază de Valeriană, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian și Vitamina B6.

Astfel, România va trece la ora de iarnă şi în acest an. Dar în comparație cu 2020, trecerea la ora de iarnă în 2021 se va face în noaptea de 30 spre 31 octombrie. (Anul trecut, am trecut la ora de iarnă în noaptea de 24 spre 25 octombrie.) 

Astfel, in noaptea de 30 octombrie ora 4.00 dimineaţa va deveni ora 3.00.  



Europenii nu mai vor schimbarea orei 

Această practică a fost frecvent dezbătută de-a lungul ultimilor ani și contestată de Parlamentul European și de un număr mare al statelor membre ale Uniunii Europene. În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Cum îţi afectează sănătatea

În noaptea în care se face trecerea la ora de iarnă vom dormi cel mai mult. Explicația este simplă: ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din an și va avea 25 de ore. Prin urmare, vom avea mai multe ore pentru odihnă.

Atenție, însă! Mai mult somn nu va însemna automat și o stare mai bună pentru noi în acea zi. La fel ca în anii precedenți, această schimbare a orei ne va afecta vizibil. Este demonstrat științific faptul că trecerea la ora de iarnă ne schimbă rutina și ne poate afecta organismul.

Potrivit cercetărilor recente, schimbarea orei de două ori în fiecare an, prin trecerea la ora de vară sau cea de iarnă, are consecințe grave asupra organismului uman, pe lângă reacțiile comune precum oboseala accentuată, irascibilitatea, anxietatea, creșterea nivelului de stres, durerile de cap, tulburările de somn și cele hormonale sau disconfortul general.

Schimbarea orei îți afectează sănătatea

Text Cristina Dudău

Foto Hepta