Momentul in care copiii inceteaza sa mai creada in Mos Craciun depinde foarte mult de modul in care parintii il fac pe cel mic sa creada in el. Totul depinde de atmosfera pe care o creeaza parintii in jurul acestei sarbatori, dar si de povestile pe care le spune celui mic.
Unii copii cunosc povestea datorita cadourilor. Parintii le povestesc ca Mos Craciun vine cu daruri doar la copiii cuminti, in timp ce copiii obraznici nu primesc nimic. Faptul ca nu vor primi nimic ii sperie pe cei mici si ii “obliga” sa fie cuminti. Acest lucru poate fi vazut si ca o lectie de educatie data de parinti copiilor.
Pastreaza magia, dar lasa loc de interpretare
Atunci cand acest lucru devine o invatatura primara, multi copii nu mai cred in povestea despre Mos Craciun. Se intampla, de regula, in jurul varstei de opt ani, dar varsta poate varia. Pe masura ce copiii acumuleaza o anumita cantitate de logica si abilitati de rationament, incep sa isi dea seama pe cont propriu de puterile miraculoase ale mosului si sa puna la indoiala existenta acestuia. De obicei, acest lucru se intampla cand cei mici vad cadourile in dulap inainte de Craciun sau incep sa isi dea seama de tehnica de manipulare a parintilor care cauta sa afle ce-si doresc cei mici sa le aduca Mos Craciun.
Comparatia face ca adevarul sa fie mai usor de suportat
Relatiile cu copiii din jur provoaca, de asemenea, speculatii, deoarece copiii vor intalni alti copii care nu mai cred in Mos Craciun. Desi aflarea vestii poate fi dureroasa pentru unii, acestia incep, cu timpul, sa accepte mai usor “neexistenta” mosului. Faptul ca nici alti copii nu mai cred in acest personaj ii face si pe ei sa accepte mai usor acest lucru. Atunci cand unii micuti afla ca Mos Craciun nu exista, se simt tradati, furiosi sau chiar mintiti de catre parintii lor.
Voi detineti controlul
Conteaza foarte mult modul in care parintii reactioneaza in fata acestei confruntari. Exista multe opinii cu privire la avantajele sau dezavantajele pe care le implica modul in care copiii inceteaza sa mai creada intr-un mit. Unii parinti abordeaza situatia intr-un mod mult mai educativ. Acestia le explica celor mici ca, de fapt, Mos Craciun reprezinta ocazia de a darui celui pe care il iubesti un cadou. De obicei, atunci cand copiii nu se mai gandesc la Mos Craciun ca la o persoana fizica, “tradarea” parintilor devine mai usor de suportat. Alti copii, care au intr-adevar o imagine concreta in mintea lor, sunt absolut devastati la aflarea adevarului.
Bineinteles, parintii doresc sa evite provocarea unei dureri inutile atunci cand copiii lor inceteaza sa mai creada in Mos Craciun, asa ca prezentarea mosului este cea mai importanta. Acest lucru poate aparea contrar in multe filme si desene animate de Craciun, care afirma si reafirma existenta lui Mos Craciun, astfel incat parintii trebuie sa evalueze cu atentie care dintre acestea sunt potrivite pentru copilul lor. Este, de asemenea, o idee buna ca imaginea lui Mos Craciun sa fie construita de catre parinti si altfel decat rezumandu-se la cadouri.
Exista pana in ziua de astazi copii si adulti, care nu se opresc niciodata sa creada in acest personaj, mai ales atunci cand vad un Mos Craciun pe strada sau cand se lovesc de spiritul Craciunului.
Text: Andreea Popescu