Ce inseamna intoleranta la fructoza?

intoleranta-fructozaFructoza este o substanta dulce care se gaseste in fructe, in anumite legume si in nectarul florilor, prin urmare si in miere, si care, impreuna cu glucoza, formeaza zaharoza. Intoleranta la fructoza este o afectiune care presupune incapacitatea organismului de a asimila si metaboliza fructoza din alimente si, din pacate, persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa se supuna unui regim alimentar strict si unui stil de viata adecvat. Intoleranta la fructoza poate fi ereditara sau dobandita, insa diferentele intre cele doua tipuri sunt aproape insesizabile.


Simptomele intolerantei la fructoza

Fiind o boala care apare la nivelul sistemului digestiv, manifestarile sale sunt gastrointestinale: diaree, flatulenta, balonare, alaturi de stari de greata si voma si chiar reflux gastroesofagian. De asemenea, oboseala continua si deficitul de nutrienti, cum este fierul, de exemplu, pot fi tot manifestari ale intolerantei la fructoza. Pentru a fi depistata cu exactitate aceasta boala, pacientul trebuie sa se supuna fie unui test respirator cu hidrogen, fie unui test al scaunului.

Se poate trata intoleranta la fructoza?

Din pacate, nu exista un tratament care sa inlature sau sa minimizeze efectele negative ale intolerantei la lactoza. Singura varianta a persoanelor care sufera de aceasta afectiune este sa renunte complet la alimentele care contin fructoza si, implicit, si la zaharuri. Lasata netratata, aceasta boala duce catre hipoglicemie, scaderea zaharului din sange, si afectarea grava a ficatului.

Dieta recomandata in caz de intoleranta la fructoza

Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie, in primul rand, sa renunte definitiv la consumul fructelor si sa inlocuiasca zaharul cu anumiti indulcitori naturali. De asemenea, trebuie sa renunte complet la consumul anumitor alimente, cum ar fi: mezelurile, hrana procesata, conservele, laptele praf, cartofii dulci, morcovii, rosiile, porumbul si orice alt aliment care contine zahar. Pe de alta parte, exista alimente recomandate, care pot fi consumate fara restrictii. Din aceasta gama fac parte lactatele naturale si neprocesate, ouale, carnea rosie, de pui, porc, curcan si pestele, insa carnea trebuie sa fie proaspata. De asemenea, se pot consuma grasimi, unt, cartofi albi, paste si legume, cu exceptia celor enumerate mai sus, iar deserturile trebuie indulcite cu aspartam sau dextrina, indulcitori admisi in astfel de diete. Daca nu se va urma o dieta speciala sau daca persoana care sufera de aceasta afectiune nu este atenta la fiecare aliment pe care-l serveste, organismul poate intra in stare de soc si poate surveni coma sau chiar decesul.

Text: Madalina Manole