Ce încearcă să-ți spună pistruii? Dar alunițele?

În primul rând, pistruii sunt normali. Împreună cu schimbările părului și look-ului în general, dezvăluirea pistruilor a devenit un trend al momentului pe Instagram. Christina Aguilera, Lady Gaga, Kylie Jenner și Bella Hadid și-au împărtășit deja pistruii cu fanii lor din social media. Kesha chiar și-a folosit revelația pentru a trimite un mesaj de iubire de sine, la începutul acestui an.

Câțiva pistrui te fac să te simți tânără și dulce, ca semnătura unui machiaj frumos, dar, ne întrebăm, de unde vin?!

„Pistruii sunt rezultatul supraproducției de melanină, deoarece pielea încearcă să te protejeze de soare”, explică dermatologul din Los Angeles, Annie Chiu. Când celulele numite melanocite absorb lumina UV, ele produc mai multă melanină ca mecanism de apărare – deci bronzare. În interiorul pistruilor, melanocitele sunt mai active, făcând aceste zone și mai întunecate.

De ce unii oameni au pistrui, în timp ce alții nu? De obicei, se datorează unei gene specifice comune la rasa albă, potrivit medicului dermatolog din New York, Carlos Charles, dar acestea pot apărea pe orice ton de piele, chiar și pe cele fără genă.

Mai jos, Dr. Charles și Chiu răspund la toate întrebările legate de pistrui, inclusiv cum să deosebești o pată canceroasă de una solară.



Iată ce încearcă să-ți spună pistruii tăi

Acest lucru este esențial: pistruii în sine nu sunt nesănătoși, dar sunt un semnal că pielea ta poate fi expusă riscului. „Oamenii cu pistrui tind să aibă pielea mai deschisă, iar cei cu pielea mai deschisă tind să fie mai predispuși la cancerul de piele, deoarece au o protecție naturală mai mică împotriva razelor UV”, explică Chiu. Desigur, utilizarea de protecție solară este importantă pentru orice ton de piele.

Indiferent de genele tale, petele cu risc de cancer ar putea fi confundate cu pistrui inofensivi dacă nu privești cu atenție. Pistruii medii sunt maronii-roșiatici și se estompează în timpul iernii, când pielea este mai puțin expusă la soare. „Semnele numite petele solare, asemănătoare cu pistruii, sunt plate și apar în zonele în care pielea este cel mai expusă, de obicei mai târziu în viață”, spune Chiu. Și alunițele, petele cele mai susceptibile de a deveni canceroase, tind să fie mai întunecate și crescute și pot apărea oriunde pe corp – chiar și în zone pe care nu le puteți vedea cu ușurință. Dacă nu ești sigurp, consultă un dermatolog. Chiu recomandă o verificare anuală a pielii a întregului corp. „Dar atâta timp cât te protejezi, nu te teme de pistrui”, spune Charles.

Verificare la fața locului

În timp ce pistruii și petele solare nu devin în general canceroase, alunițele pot și poate fi dificil să se facă distincția între ele. Urmărește toate semnele de pe corp, iar dacă observi oricare dintre aceste cinci semne, consultă un dermatolog.

ASIMETRIE

Când jumătățile unei pete sau alunițe nu se potrivesc, poate fi un semn de celule neregulate.

MARGINI

Alunițele maligne tind să aibă margini inegale, crestate sau accidentate.

CULOARE

Culoarea neconcordantă a aluniței semnalează o posibilă problemă.

DIAMETRU

Orice lucru mai mare de jumătate de centimentru ar putea fi canceros.

EVOLUȚIE

Este important să raportezi medicului orice modificare a dimensiunii, formei, culorii sau înălțimii.

Pentru protecția de durată a pielii încearcă produsele cu SPF de la RILASTIL SUN SYSTEM 

Text: Iulia Mirică