De sărbători toți ne dorim să petrecem clipe magice alături de cei dragi. De regulă, de sărbători avem planuri bine stabilite: unde mergem, cu cine ne vedem, unde mâncăm, pe unde și cu cine ieșim la distracție și unde și când plecăm în vacanță. Dar ce se întâmplă dacă, brusc și total neprevăzut, copilul se îmbolnăvește? Cum ne mai desfășurăm planurile de vacanță?
Evaluați situația la rece, acasă
Probabil vă veți întreba de două ori ce să faceți, cum să procedați cu copilul când nu se simte bine, mai ales în prag de sărbători. Evaluați situația rapid și numai dvs, ca părinți, puteți da verdictul dacă starea de sănătate a micuțului prezintă o problemă ușoară, ceva ce puteți controla și trata dvs acasă sau dacă este o situație cu care nu v-ați mai întâlnit, cu elemente ce par complicate și atunci ar fi imperios necesar sfatul medicului.
Dacă situația este confuză, nu vă dați seama exact ce ar putea fi, dar evaluați că nu ar fi o situație de extremă urgență, puteți, ca prim pas, să mergeți la cea mai apropiată farmacie, eventual împreună cu copilul, pentru a putea cere o a doua opinie. De multe ori, în cazuri ușoare, sfatul farmacistului poate rezolva situația, însă dacă nu sunteți nici așa convinși și dacă și farmacistul vă sfătuiește cel mai bine să vedeți un medic, nu mai stați pe gânduri și porniți către doctor.
Vizita de urgență la doctor / spital
Orice ar fi, orice moment marcant al anului ar fi, importantă este sănătatea copilului! Așa că, indiferent că este 24 decembrie sau 31 decembrie, o vizită la doctor este absolut necesară. Și cum, de regulă, în aceste zile speciale cabinetele cu program normal, unde îl poți găsi pe pediatrul curent al copilului, sunt închise, atunci se impune o vizită de urgență la cel mai apropiat spital de casă. Dar atenție, de avut în vedere că trebuie să luați în calcul nu numai proximitatea unității medicale, ci și competențele acesteia, deoarece puteți risca să fiți puși pe drumuri, iar acest lucru cu un copil bolnav nu este deloc indicat.
Dacă situația dvs impune această vizită cu copilul la urgență, este posibil să constatați că în situația dvs se află extrem de mulți alți copii. Chiar dacă este aglomerat, nu vă impacientați, copilul dvs va fi tratat. Iar dacă este un caz de extremă urgență, copilul dvs va intra peste rând și va beneficia de tratament imediat, astfel că este important să tratați problemele de sănătate ale copiilor cu maximă vigilență.
Chiar dacă starea de sănătate precară a copilului o observați seara sau abia atunci se acutizează, nu vă gândiți de două ori „vai, este seară, unde să plec cu copilul noaptea pe străzi??”, ci pur și simplu mergeți la doctor, la spital! Nu stați să așteptați până a doua zi dimineață, deoarece noaptea stările se agravează și dacă este nevoie de o intervenție medicală, indiferent de oră, trebuie să o faceți cât mai din pripă, ca să identificați boala cu care se confruntă copilul și să porniți imediat tratamentul adecvat. În plus, în toate unitățile de urgență programul este non stop, așa că nu vă fie teamă să apelați cu încredere la doctor chiar și la ora 2 dimineața!
În vacanță la joacă sau cu tratament?
Știm cu toții, cum să fie vacanță și copilul tău să fie bolnav?? Este de neconceput! Vacanța este despre joacă, despre relaxare, despre zăpadă în cazul vacanței de iarnă, despre prieteni, despre vizite la bunici, brad, Moș Crăciun, cadouri și multă bună voie! Cum să-ți vezi copilul stând în pat și cu o listă interminabilă de medicamente?? Ei bine, cu toate acestea, uneori chiar așa se întâmplă și atunci trebuie să faci față cu brio situației. Trebuie să vorbești cu copilul tău, să îi explici că nu este nicio tragedie dacă nu iese afară 2-3 zile, ba din contră, uite ce bine că e vacanță și poți să te odihnești în voie!
Ziua de Crăciun / ziua de Revelion – mai plecăm undeva sau stăm acasă??
Dar cum ne descurcăm dacă puiul nostru s-a îmbolnăvit fix de Crăciun / de Revelion? Când, evident, aveam planuri să plecăm, să facem, să dregem… Moment mai delicat ca acesta nu se poate, dar și în cazul acestor zile extrem de importante, se aplică exact regulile de mai sus: evaluați situația la rece și apoi decideți ce este de făcut. Dacă este doar o situație ușoară, dacă puteți aplica rapid un tratament și copilul deja se simte mai bine, puteți merge înainte cu planurile dvs. Cu atât mai simplu dacă, să spunem că, planul pentru ziua de Crăciun nu era decât o vizită la părinți, în același oraș, doar pentru câteva ore, fără să implice drumuri lungi și program obositor. Dacă însă planurile implică un zbor cu avionul sau drum cu mașina de ore multe, atunci poate ar trebui să reconsiderați planurile inițiale.
Am ratat vacanța, dar nu este nicio tragedie!
Din proprie experiență vă pot spune că am zburat cu copilul când nu se simțea bine și eram cu medicamentele în geantă – nu a fost nimic grav și a doua zi copilul și-a revenit complet -, dar, de asemenea, vă pot spune de cazuri de părinți prieteni care au fost nevoiți să anuleze vacanțe în țări străine pe motiv de boli contagioase la copii. Lucrurile sunt foarte delicate în astfel de situații, dar indiferent de planuri, cred că cel mai important este să fie copilul sănătos și apoi orice vacanță se poate reface. Important este să se păstreze o stare de normalitate, copilul nu are nicio vină și nici nu ar trebui să simtă asta, în plus, dacă familia este „campată” acasă pentru câteva zile, poate profita de acest timp și poate petrece chiar un timp de calitate: vă puteți cuibări pe canapea urmărind filme de desene animate, vă puteți juca tot felul de jocuri (statice, de preferat), puteți mânca multă pizza și dulciuri și, ia să vedeți, cât ați zice „pește”, puiul vostru va fi mai bine, iar dvs veți putea plănui deja următoarea vacanță, cât să vă luați „revanșa”! La mulți ani și sănătate multă, că este mai importantă decât toate!!
Text: Cristina Niculescu