S-ar părea că peste 2% din populația lumii are vitiligo. O afecțiune de ordin estetic a pielii, căci nu pune în pericol viața persoanei și nici nu provoacă durere, însă vitiligo poate avea anumite complicații.
Îți spunem totul despre vitiligo, de ce apare, cum evoluează, ce soluții de tratament există și cum poate afecta viața persoanei care are această afecțiune.
Ce este și cum se manifestă vitiligo?
Este o afecțiune a pielii și, în cele mai multe cazuri, este declanșată pe fond autoimun. În vitiligo, sistemul imunitar al corpului acționează în distrugerea melanocitelor, celulele pielii care produc melanina, substanța care oferă culoare pielii.
Persoana care suferă de această afecțiune a pielii are zone ale corpului pe care pielea este depigmentată, astfel că sunt de culoare mai deschisă, deci pete sau chiar culoare albă; unele persoane pot avea părul alb de tineri. Totuși, vitiligo poate fi declanșat și din cauza anumitor factori externi, de exemplu, razele solare, căci petele depigmentare lăsate de această afecțiune seamănă cu cele ce apar după arsurile solare.
Această boală de piele afectează adultii, atât femeile, cât și bărbații, dar este întâlnită și la adolescenți, căci poate debuta devreme. În general, vitiligo apare pe zone precum față, gât, mâini, umeri, genunchi sau picioare, dar nu este exclusă nici zona capului, unde se pierde și pigmentul părului, membranele mucoaselor gurii, nasului, zona genitală și rectală sau chiar a ochilor și urechii interne. Zonele corpului afectate de vitiligo rămân vizibile pe tot parcursul vieții și, mai trebuie să știi că nu este o boală contagioasă.
Vitiligo – simptome
Afecțiunea poate debuta cu câteva pete albe, mici care se pot răspândi treptat pe corp, cu înaintarea în vârstă. Se pot schimba în timp, pe măsură ce anumite zone ale pielii își pierd și își recapătă pigmentul. Se manifestă diferit de la persoană la persoană, dar simptomele întâlnite sunt:
- Pete pigmentare pe piele sau mucoase.
- Zonele corpului unde este prezentă vitiligo pot prezenta fire de păr argintii sau albe.
- Unele persoane pot experimenta forme ușoare, cu câteva pete, altele, forme severe cu zone mari de piele albă.
- Vitiligo poate debuta cu zone de piele pe care este resimțită mâncărimea, abia apoi apare depigmentarea.
Mai trebuie să știi că această afecțiune poate afecta persoanele care au un risc crescut de boli autoimune iar riscul de vitiligo este mai crescut în cazul celor care au afecțiuni precum: Boala Addison, Anemie, Diabet de tip 1, Lupus, Psoriazis, Boală tiroidiană sau Artrită reumatoidă.
Tipuri de vitiligo
Până în prezent sunt cunoscute trei tipuri ale acestei afecțiuni ale pielii. Iată care sunt acestea:
1. Vitiligo generalizat
Este cel mai des întâlnit tip în care petele depigmentate sunt dispuse simetric, pe ambele părți ale corpului și, poate apărea pe față, mâini, picioare, buze sau zona genitală.
2. Vitiligo segmentar
Petele depigmentare pot apărea în cel mult două zone ale corpului, față și mâini de exemplu, dar pe o parte a corpului.
3. Vitiligo local
Apare adesea la copii și se manifestă pe o zonă mică a corpului unde, pot apărea câteva mici pete.
În variantă avansată, dar care este rar întâlnită, 80% din pielea corpului este afectată.
Vitiligo – cauze și factori de risc
Cauza este incapacitatea melanocitelor de a mai produce melanină, substanța care dă culoare pielii și părului. Afecțiunea nu are o cauză clar stabilită, dar poate fi asociată cu:
1. Declanșarea autoimună
În mare parte din cazuri, vitiligo a apărut persoanelor care sufereau de o afecțiune autoimună. Atacul sistemului imunitar asupra propriilor celule sănătoase era deja existent în organism.
2. Vitiligo, moștenit genetic
Predispoziția genetică are un cuvânt de spus. S-ar părea că în peste 30% din cazuri este acela că persoanele cu pielea depigmentată mai au persoane în familie cu aceeași situație.
3. Factori externi
Radiațiile ultraviolete, expunere la substanțe chimice sau chiar și stresul foarte puternic. Acestea, în fond, afectează modul în care funcționează melanocitele. Vitiligo poate apărea dacă funcționarea lor este afectată.
4. Vitiligo poate fi asociat și cu deficit în vitamine și minerale
În speță, din complexul Vitamina B, mai ales B12, acidul folic, cupru sau zinc. Aceste deficiențe cresc riscul. Alimentația sănătoasă și diversificată este esențială pentru a furniza organismului nutrienții necesari.
Metode de tratament pentru vitiligo
Odată obținut diagnosticul după ce medicul s-a uitat la piele și, dacă este necesar a folosit și lampa Wood, îți poate recomanda o soluție:
1. Medicamente
Cremele cu corticosteroizi pot fi folosite pe zonele afectate de vitiligo pentru a stimula repigmentarea fiind eficient în fazele incipiente. Un posibil efect secundar este subțierea pielii sau apariția unor dungi pe piele. Apoi, sunt folosite și injecțiile cu corticosteroizi. De asemenea, medicamentele care acționează asupra sistemului imunitar, unguente care inhibă calcineurina, dar trebuie să ai grijă pentru că există asocieri între acestea și cancerul de piele.
2. Fototerapie pentru vitiligo
Va crește sensibilitatea pielii și se va opri din inflamație. S-a demonstrat că fototerapia cu ultraviolete UVB poate încetini progresul. Pentru un rezultat mai bun, medicul poate recomanda terapia în asociere cu corticosteroizi.
3. Suplimente alimentare
Acestea pot fi o formă de prevenție, dar nu este exclus ca medicul care realizează fototerapia să-ți recomande să iei suplimente care s-au dovedit benefice în vitiligo printre care: Ginkgo Biloba, acid alfa lipoic, acid folic, vitamina C și vitamina B12.
4. Depigmentarea pentru uniformizare
În unele situații, depigmentarea porțiunilor de piele neafectată îndeplinește scopul uniformizării întregii zone. Este soluția preferată atunci când peste 50% din suprafața pielii este afectată.
5. Micropigmentarea
Această procedură pigmentează, tot pentru a uniformiza culoarea. Presupune implantarea de pigment în piele și, este o soluție pentru persoanele care au un pigment mai închis al pielii.
6. Acoperă vitiligo cu machiaj
Dacă ai o pată pe față. Poți acoperi cu machiaj și, la fel și pe mână. Este o soluție pentru persoanele care au o fază incipientă a afecțiunii.
7. Intervenție chirurgicală
Atunci când nimic din ce a fost menționat nu a funcționat, se poate apela la intervenția chirurgicală care presupune uniformizarea culorii sau restabilirea ei.
Prin transplantul de piele se preia piele sănătoasă din altă zonă, în secțiuni mici, și se transferă în zona afectată de vitiligo. Este o opțiune viabilă pentru porțiuni mici de piele afectată. Desigur, există riscuri, pot rămâne cicatrici sau un aspect neuniform al pielii.
Transplantul de celule este o procedură prin care medicul ia puțin țesut dintr-o zonă pigmentată, folosește o soluție specială pentru celule pe care, mai apoi, le transplantează pe zona afectată. Rezultatele se vor vedea în patru săptămâni iar riscurile pot include cicatrici, infecție sau nuanță neuniformă.
Posibile complicații în vitiligo
În principiu nu prezintă complicații, dar contează zona și cum evoluează, dar pot interveni:
- Sensibilitate a pielii în special la soare căci pielea afectată se va arde mai repede.
- Afectare emoțională, stimă de sine scăzută, anxietate sau depresie. Persoanele care se confruntă cu vitiligo sunt afectate diferit așa că, familia trebuie să le fie alături.
- Anomalii oculare, la nivelul retinei dacă boala s-a dezvoltat în zona ochilor. Pot fi de asemenea, variații de culoare în iris, dar și inflamații la nivelul retinei sau al irisului însă, de obicei, nu este afectată vederea.
- Predispoziții la dezvoltarea unor afecțiuni autoimune căci în cazul acestor persoane se pare că se dezvoltă mai ușor și altele.
Deși nu este o afecțiune des întâlnită, vitiligo afectează cu siguranță, viețile celor care suferă de ea mai ales că poate debuta devreme iar buna informare ne ajută să fim mai empatici.