Vitiligo este o afectiune cutanata caracterizata prin macule, placi sau placarde lipsite de pigment care au tendinta la evolutie excentrica. Poate afecta orice parte a corpului si orice rasa. In anumite cazuri, cca 40 % prezinta incidenta familiala. S-a constatat ca apare mai frecvent in anumite zone ale corpului, cum sunt fata, buzele, mainile, bratele, picioarele, zona genitala, dispozitia leziunilor fiind de obicei simetrica. Aproape jumatate din persoanele afectate dezvolta boala inaintea varstei de 20 de ani.
Melanina, pigmentul care determina culoarea pielii, parului si ochilor, este produsa in celule numite melanocite. Daca aceste celule mor sau nu pot produce melanina, pielea se decoloreaza sau devine complet alba.
Cauzele care duc la aparitia leziunilor de vitiligo nu sunt cunoscute. Cel mai frecvent, vitiligo debuteaza printr-o pierdere rapida a pigmentului pentru ca apoi, din motive necunoscute procesul sa inceteze. Aceste cicluri de depigmentare, urmate de perioade in care pigmentul ramane nemodificat, pot continua nelimitat. Leziunile depigmentate sunt lipsite de protectia naturala impotriva radiatiilor ultraviolete. De aceea pentru a preveni arsurile solare, persoanele afectate trebuie sa aplice creme ecran pe zonele fotoexpuse, sau sa evite expunerea la soare.
Medic specialist dermatolog
Centrul de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes“
Tel.: 021 322.92.50, 021 323.14.88, 021 323.14.80, 9609