Cancerul reprezinta un grup de boli care incep in celula, caramida de temelie a corpului nostru. Ce se intampla cand celula normala devine canceroasa?
Corpul nostru este alcatuit dintr-o multitudine de celule: osoase, nervoase, musculare, glandulare, cutanate. In mod normal, celulele cresc si se inmultesc pentru a produce alte celule, asigurand sanatatea si dezvoltarea corpului. Uneori, acest proces normal se deregleaza. Iau nastere noi celule, nefolositioare organismului, iar celulele imbatranite nu mor la timp. Celulele suplimentare formeaza o masa de tesut numita tumora.
Tumorile pot fi benigne sau maligne
Tumorile benigne nu inseamna cancer. De obicei se pot opera, dar reapar. Celulele din tumorile benigne nu se raspandesc in alte parti ale corpului si cel mai important, nu pun viata in pericol. Tumorile maligne sunt cancer. Celulele din tumorile maligne sunt anormale si se divid fara control sau ordine. Ele invadeaza si distrug tesuturile din jur. Se pot desprinde din tumora si patrund in circuitul sanguin si limfatic. Ajunse in sistemul circulator, celulele maligne se pot raspandi practic in orice organ (metastazare).
De ce apare cancerul?
Cancerul este cauzat de modificari la nivelul genelor care controleaza cresterea celulara. Ce sunt genele? Genele sunt ceea ce reprezinta cuiele pentru o casa, firele pentru o panza, picaturile de apa pentru ocean. Si proportia nu este pastrata; daca putem vedea cuiele, genele nici macar la microscop nu sunt vizibile. Ele sunt niste structuri proteice purtatoare de informatii, hotaratoare pentru tot ce va fi fiecare individ. Inaltimea si greutatea, culoarea ochilor, a pielii si a parului, predispozitia catre boli de la carie la diabet, de la alcoolism la hipertensiune, toate aceste date sunt inregistrate in codul genetic al individului. Anumiti factori de mediu sau de comportament de viata pot determina schimbari ale genelor normale in gene care permit dezvoltarea cancerului. Acesti factori pot fi, de exemplu: fumatul, dieta, expunerea la radiatii UV sau expunerea la carcinogeni (substante care produc cancerul) la locul de munca sau in mediul ambiant. Unele modificari genetice sunt ereditare. Infectia cu anumiti virusi (HIV, unii virusi hepatici, virusi cu localizare genitala), cresc riscul de cancer, dar cancerul NU este contagios.
Cancerul poate fi prevenit?
Riscul dezvoltarii cancerului poate fi redus evitand factori de risc ca: fumatul, dieta bogata in grasimi, sedentarismul, expunerea regulata si excesiva la soare. Chiar daca avem predispozitia genetica pentru cancer, ea nu inseamna boala. Examinarea medicala periodica si testele (mamografia, testul Papanicolau, colonoscopia) permit depistarea bolii in stadii incipiente.
Care sunt semnele precoce de cancer?
– Nodulii mamari;
– O excrescenta a pielii (neg, pata pigmentara) care isi modifica aspectul, mananca, sangereaza;
– Tuse sau raguseala persistenta;
– Modificari ale tranzitului intestinal (diaree,constipatie);
– Dificultati la inghitire;
– Scadere in greutate inexplicabila;
– Sangerari sau scurgeri vaginale neobisnuite;
– Durere persistenta.
Desigur ca aceste simptome nu inseamna o boala maligna. Ele pot aparea la fel de bine si la infectii, tumori benigne sau altele. Numai un consult medical poate discerne cu exactitate. In unele situatii pacientul poate fi supus unei biopsii (excizia unui fragment de tesut si analizarea lui sub microscop) care va stabili diagnosticul de certitudine.
Cum se trateaza cancerul?
Tratamentul cancerului include chirurgia, radioterapia, chimioterapia, imunoterapia, terapia biologica si terapia hormonala. Tratamentul se aplica in functie de tipul si localizarea bolii, stadiul ei, conditia biologica a pacientului. Tratamentul cancerului afecteaza atat celulele maligne cat si pe cele sanatoase, ceea ce explica efectele secundare. Unii pacienti se tem ca efectele adverse pot fi mai greu de suportat decat boala in sine. Totusi optiunea terapeutica se face de comun acord intre doctor si pacient, cantarind beneficiile si riscurile. De subliniat ca doctorul va propune si solutii pentru a reduce sau elimina problemele care apar in timpul sau dupa tratament.
Institutul Oncologic Bucuresti
Tel.: 240.30.40