Ce boli pot trata celulele stem

celule stem

 

România se evidențiază ca una dintre puținele țări europene care oferă părinților posibilitatea de a recolta întregul țesut placentar la naștere, asigurându-le astfel cea mai mare cantitate posibilă de celule stem. Acest lucru se poate dovedi foarte important pentru familiile care au apelat la această opțiune, având în vedere că de la an la an celule stem sunt folosite în tot mai multe intervenții pentru boli grave.



Placenta – elementul cheie

Deoarece placenta conține cea mai mare cantitate de celule stem, acest lucru joacă un rol crucial în administrarea terapeutică. Placenta conține inclusiv celule imuno-evazive, cu exprimare redusă sau chiar zero a markerilor de compatibilitate HLA, facilitând astfel utilizarea lor pentru orice membru al familiei, nu doar pentru bebelușul pentru care au fost recoltate.

În fapt, România se numără printre puținele țări – alături de Germania, Marea Britanie, Cehia și Slovacia – în care viitorii părinți beneficiază de recoltarea placentară la naștere. Această practică asigură că copiii vor avea acces la multiple unități sursă de celule stem”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center România.

Ameliorarea simptomelor tulburărilor de spectru autist

Recoltarea placentei la naștere este lipsită de riscuri sau durere și nu numai că reprezintă o investiție în sănătatea viitoare a copiilor, dar și o speranță pentru tratamentul și vindecarea unor afecțiuni grave.

Asa cum te-am obisnuit si tu stii deja, inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina) o puteti citi AICI

De altfel, Cord Blood Center, care anul acesta aniversează 18 ani în România, este banca de celule stem care a eliberat cele mai multe probe din țara noastră. Majoritatea acestor probe au fost destinate ameliorării simptomelor tulburărilor de spectru autist, fiind administrate copiilor în cadrul unui studiu clinic realizat la o clinică privată din București. Potrivit investigatorilor, cei mai mulți dintre participanții la studiu au evidențiat îmbunătățiri semnificative în tratament și comportament.

85 de afecțiuni tratate cu celule stem

Pe lângă tratamentul pentru tulburările de spectru autist, indicațiile pentru care se eliberează probele cresc în fiecare an. ”În 2023, acestea au fost utilizate cu succes pentru o gamă variată de afecțiuni, incluzând AVC, boli hemato-oncologice, paralizie cerebrală, leziuni ale creierului și coloanei, scleroză laterală amiotrofică, Alzheimer și tumori cerebrale. În prezent, peste 1.000 de studii clinice la nivel global sunt dedicate investigării utilizării țesutului placentar, a țesutului ombilical și a sângelui ombilical în tratarea unei game variate de afecțiuni, printre care se regăsesc diabetul, Sindromul Alzheimer sau Boala Parkinson”, a completat dr. Bogdan Coltor.

Se estimează că până în 2030, alte 30-50 de terapii celulare vor primi aprobarea, ca rezultat al acestor cercetări în desfășurare. În prezent, protocoale standardizate pentru utilizarea celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere sunt disponibile pentru peste 85 de afecțiuni, inclusiv anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice.