Ce alegi: sa vindeci sau sa previi principalele boli la care esti expus?

shutterstock_1570886Stilul de viata modern are efecte daunatoare asupra sanatatii, lucru pe care nu putem sa nu-l recunoastem, mai ales cand suntem pusi in fata ultimelor statistici: 5 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, 1 roman din 3 sufera de insuficienta venoasa, 1 din 2 femei si 1 din 5 barbati sufera de osteoporoza, iar 600.000 de romani sunt diagnosticati cu diabet, asta fara sa ii numaram si pe cei care nu se prezinta la medic si nu stiu.

Obezitatea, bolile cardio-vasculare, diabetul si osteoporoza au devenit boli pandemice (sunt din ce in ce mai raspandite). Si asta pentru ca nu incercam sa le prevenim, in loc sa ne chinuim sa le tratam cand deja au aparut, a atras atentia dr. Lygia Alexandrescu, in cadrul conferintei organizate de HRI Vitalion. Iar in Romania, problema este si mai acuta, din moment ce suntem pe locul 3 in Europa la mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare.

Ce este de facut pentru a nu dezvolta aceste boli?

Putem preveni aceste boli formandu-ne un stil de viata sanatos. Bineinteles ca si genetica are un cuvant de spus in aceasta ecuatie, dar printr-o educatie corespunzatoare ne putem scadea riscul de a dezvolta diverse boli, crede dr. Lygia Alexandrescu. Aceasta implica un stil de viata sanatos, hidratare corespunzatoare, odihna, miscare si alimentatie corecta. Practic, copiii trebuie sa primeasca de mici o educatie in acest sens, mai ales ca, in ultimul timp, in Romania bolile cronice apar din ce in ce mai devreme. Vorbim aici despre hipercolesterolemia copilului, dar si de diabet (3,5% dintre persoanele care sufera de diabet in Romania sunt copii) si obezitate la copii, ceea ce este ingrijorator.

Ce mancam pentru a fi sanatosi?

Un rol major in preventia acestor boli il are alimentatia corecta. Nu trebuie sa sarim peste micul dejun in nicio zi, iar cafeaua de dimineata trebuie sa fie cat mai mica. Cina trebuie sa fie usoara, in niciun caz copioasa, si trebuie sa mancam neaparat fructe si legume. Si fructele dulci sunt bune, daca sunt de sezon, si sunt de preferat in locul unei prajituri sau al unei tablete de ciocolata.

Trebuie insa sa mancam fructele in sezonul lor de aparitie, pentru ca altfel, mancand capsune iarna, de exemplu, crescute fortat in cine stie ce mediu artificial, riscam sa nu ne bucuram de adevarata lor valoare nutritiva. Si fructele confiate sunt o alternativa buna. Cat despre mancare, trebuie sa cautam alimente cat mai putin prelucrate si cat mai aproape de natural, caci altfel riscam sa consumam hormoni, pesticide, conservanti si coloranti, in loc sa ne asiguram aportul nutritiv necesar. Este nevoie sa ne intoarcem catre natura si produse naturale, neprocesate, neconservate, nestimulate artificial cu tot felul de substante chimice daunatoare.

Si pentru ca hrana nu ne asigura intotdeauna necesarul de vitamine si minerale, ne putem completa dieta cu suplimente alimentare. Mai ales catre batranete, acestea sunt necesare, dar ne pot fi folositoare si in perioada de crestere sau cand suntem tineri. Suplimentele insa nu pot inlocui insa un regim alimentar variant.

Sa nu uitam nici de miscare, sunt foarte multe persoane care nu merg nici macar pe jos. Trebuie sa fim insa constienti ca nu putem fi sanatosi in absenta miscarii, asa ca activitatea fizica trebuie sa se integreze natural in viata noastra. Pentru ca este mai usor si mai intelept sa previi decat sa tratezi…

 

Text: Bianca Badescu