Transpiratiile nocturne – afectiuni posibile

Transpiratiile nocturne se caracterizeaza prin hiperactivitatea glandelor sudoripare pe timp de noapte si pot avea mai multe cauze. Sunt, de fapt, valuri de caldura, iar persoana care se confrunta cu ele se poate trezi din somn cu pijamalele si asternuturile ude, fara a avea legatura cu supraincalzirea ambientului.

Transpiratia este metoda naturala prin care organismul se raceste. Hipotalamusul contribuie la reglarea temperaturii, stimuland glandele sudoripare existente intr-un numar foarte mare.



Un somn agitat

Nimanui nu-i place sa fie trezit din somn si sa simta cum aceste valuri de caldura „pun stapanire” pe tot corpul. In cazul femeilor, schimbarile de temperatura pot semnaliza instalarea menopauzei, cand aceste fluctuatii sunt cauzate de modificarile hormonale care intervin. Perioada se numeste perimenopauza si odata cu ea apar modificari fiziologice, transpiratiile nocturne numarandu-se printre simptomele ei.

Tine transpiratia sub control! De la alimentatia potrivita la tratamentul cu botox

Cauze medicale

Transpiratiile din timpul noptii pot avea cauze identificabile si pot semnala faptul ca organismul se confrunta, de exemplu, cu o infectie, fie ca este bacteriana sau virala.

Endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamarea oaselor dupa o infectie) sau abcesul pot duce la aparitia valurilor de caldura. Hipoglicemia asociata cu diabetul se poate numara, de asemenea, printre cauzele acestor transpiratii. Tot printre cauzele medicale amintim apneea obstructiva, obezitatea, tulburarile de anxietate.

Cand sistemul imunitar nu mai sta de paza

Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar, in loc sa protejeze organismul impotriva eventualelor afectiuni, identifica si ataca in mod eronat organele si tesuturile sanatoase, ceea ce reprezinta o amenintare pentru sanatate. Boli precum lupusul, artrita reumatoida, boala celiaca pot avea ca simptome si transpiratiile nocturne.

Ce legatura exista intre transpiratie si frumusete?

Atentie la medicatie!

Printre efectele secundare ale antidepresivelor se numara aceste transpiratii nocturne. Acelasi lucru este valabil si in cazul medicamentelor care scad febra precum antipireticele, dar si al medicamentelor care contin cortizon, a celor pentru diabet, impotriva durerilor etc. Cand cauzele transpiratiilor nocturne nu pot fi identificate, este vorba despre hiperhidroza idiopatica.

Cum pot fi ameliorate transpiratiile nocturne

In primul rand este indicat sa dormi intr-un spatiu aerisit si cu pijamale din materiale naturale, care lasa pielea sa respire. Cu 2-3 ore inainte de a merge la culcare evita sa consumi alimente picante, alcool si cofeina. De asemenea, poti practica metode de respiratie care sa te ajute sa te relaxezi.

Fa miscare zilnic, bea apa si incearca sa ai o greutate normala. Sub nicio forma nu trebuie sa incerci sa tratezi aceste transpiratii „dupa ureche”, ci apeleaza la un consult de specialitate. In ceea ce priveste tratamentul, acesta trebuie sa tina cont de cauze. Sigur, transpiratiile nocturne nu reprezinta un motiv de foarte mare ingrijorare, dar daca persista, trebuie sa mergi la medic.

Farmacistii Catena recomanda Transpiblock, un antiperspirant pe baza de alcool si clorura de aluminiu. Produsul previne aparitia transpiratiei intre 3 si 5 zile. Ingredientele active blocheaza glanda sudoripara, nefiind obligatorie reaplicarea deo-roll-on-ului. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Ruxandra Dumitrescu