Cauze și soluții pentru mâncatul emoțional

Mâncatul emoțional

Mănânci pe fond emoțional și nu-ți place rezultatul? Mâncatul emoțional poate avea la bază multiple cauze. Unele persoane mănâncă mult atunci când sunt anxioase, supărate, în depresie, sub stres, dar există și persoane care, fac asta în stare de bine și relaxare.

Despre mâncatul emoțional discutăm acum și îți spunem cum îl poți recunoaște, posibile cauze,  ce efecte poate avea, dar, mai ales, ce soluții ai la îndemână pentru a-l combate.



Ce este și cum se manifestă mâncatul emoțional?

Pe scurt, acest mod de a mânca se manifestă în raport cu stările emoționale, adesea negative, și nu are la bază starea de foame. Dacă se petrece des, în timp vei vedea kilogramele în plus și un colăcel în jurul burții.

Cum recunoști problema? Ai tendința să mănânci anumite tipuri de alimente: dulciuri, snacks-uri, fast-food, chips-uri și alte alimente bogate în calorii, carbohidrați și grăsimi, toate cât se poate de nesănătoase. În mâncatul emoțional intervine încă o problemă: nu mesteci bine alimentele. Urmărește și aceste elemente:

  1. Mănânci chiar și atunci când ești sătul/ă,
  2. Mănânci pentru a te simți mai bine,
  3. Te răsplătești prin mâncatul emoțional,
  4. Nu poți face pauză de la acele alimente, te afectează psihic dacă nu le ai în casă.

Practic, s-a creat o asociere între creierul tău și această acțiune de a mânca. Când creierul nu se simte bine, ceea ce mănânci vine să-l liniștească. Mâncatul emoțional funcționează în acest fel.

Nu în ultimul rând, îți dai seama că te confrunți cu asta pentru că iei rapid în greutate. Urmărește legătura dintre creier și mâncat, plus ce mănânci și vei descoperi cercul vicios.

Cauze și factori de risc în mâncatul emoțional

Spuneam, problema poate interveni și având emoții pozitive, atunci când te răsplătești pentru reușite, dar și atunci când vrei o seară relaxantă. De cele mai multe ori însă, sau, mai bine spus, în mod exagerat, mâncatul emoțional se petrece într-un disconfort psihic pe o perioadă mai lungă de timp.

Perioadele stresante te pot face să mănânci mai mult și nesănătos, fără un program al meselor. La fel, perioadele de supărări și tristețe, declanșate de orice factor extern, grijile permanente te conduc pe același drum. Mâncatul emoțional poate fi declanșat și de gândurile asupra viitorului și alte aspecte ale vieții personale, apare anxietatea și aceeași destinație.

În fapt, orice poate declanșa acest comportament alimentar! Poți observa că persoanele introvertite se confruntă adesea cu mâncatul emoțional tocmai pentru că evită socializarea și suplinesc acest stres psihic prin mâncat.

Soluții pentru mâncatul emoțional

Este necesar ca totul să se petreacă în mod conștient! Nu poți rezolva o problemă pe care nu ai depistat-o și, este surprinzător, dar multe persoane spun că nu și-au dat seama când kilogramele lor au devenit atât de multe. N-au realizat că se confruntă cu mâncatul emoțional.

Da, sună absurd, dar adesea este prea târziu pentru că această problemă vine la pachet cu multe derapaje în organism și lista lor de afecțiuni. Iată cum începe schimbarea ta:

1.     Identifică mâncatul emoțional de foamea reală

Există diferențe majore între cele două tipuri de foame, cea emoțională apare brusc, cea fizică, treptat. Mâncatul emoțional solicită anumite alimente, foamea fizică îți aduce sațietate chiar și prin alimente sănătoase. În foamea emoțională nu te poți opri în timp ce, foamea fizică îți va spune când este de ajuns. Foamea emoțională se petrece în cap, cea fizică, în stomac. După ce ai mâncat pe fond emoțional, ai sentimente de regret, vinovăție sau rușine.

2.     Urmărește triggerii emoționali

Mâncatul emoțional se bazează pe anumite emoții, urmărește care sunt acestea la tine. După ce ai stabilit pe ce fond emoțional mănânci, situații, locuri și ce emoții îți declanșează și îți cer să mănânci, încearcă să gestionezi mai bine acele emoții, schimbăndu-le. Poți fie să alegi să mănânci doar puțin ca să îți păcălești creierul sau să refuzi total. Începe exersând, în timp vei avea control.

3.     Dobândește obiceiuri sănătoase pentru ca combate mâncatul emoțional

În primul rând stabilește programul a două mese pe zi. După fiecare masă, fă-ți obiceiul de a te spăla pe dinți. În plus, este un obicei bun pentru că mâncatul emoțional de alimente nesănătoase cresc aciditatea și riscul de probleme dentare. Un alt obicei ar putea fi să faci exerciții fizice regulat, începând cu 10-15 minute pe zi, vei reduce semnificativ mâncatul necontrolat căci nu vei dori să risipești efortul. Mișcarea aduce emoții pozitive și nu vei simți nevoia să mănânci.

4.      Găsește activități relaxante și oferă-ți stare de bine

Este o mare diferență între mâncatul emoțional în emoții negative sau cel în emoții pozitive. Să presupunem că îți place să mănânci chipsuri la film. Dacă faci asta în emoție pozitivă și relaxat/ă, real vorbind, comportamentul tău va fi diferit: vei mânca încet, vei savura aroma chipsurilor și vei lua îmbucături mici, nu vei înfuleca. Vei bea puțin suc, nu o sticlă, totul se schimbă chiar și corpul se raportează altfel.

5.     Încearcă să faci înlocuiri și reguli în mâncatul emoțional

Impune-ți că ai voie doar o dată pe săptămână să mănânci fast-food sau doar o pungă de chipsuri, ori anume cantitate de suc. Apoi, înlocuiește din acestea, sucul cu ceaiuri, alege să mănânci cantități din ce în ce mai mici și alege fructe precum merele, bananele, 1-2 fructe pe zi.

Mâncatul emoțional este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane, dar nu este ceva de necontrolat. Totul stă în puterea ta și alegerea a ce este potrivit pentru tine!