Exfolierea unghiilor este o problemă des întâlnită iar cauzele pot fi multiple, de la deficiențe nutriționale la afecțiuni sau chiar proceduri de îngrijire greșite. Pentru femei unghiile sunt foarte importante iar exfolierea lor poate fi extrem de supărătoare.
Îți spunem în acest articol cum o poți recunoaște, ce ar putea determina compromiterea integrității unghiilor, cum poți preveni exfolierea unghiilor, dar și ce poți face pentru a avea unghii sănătoase.
Exfolierea unghiilor – ce este și de ce apare
Ne referim la o exfoliere atunci când straturile superioare ale unghiei se desprind de bază. Asta, face ca unghia să se subțieze, să devină fragilă și predispusă ruperii. Nu este nimic mai inestetic pentru mâini decât exfolierea unghiilor.
Această problemă este mai des întâlnită în cazul unghiilor de la mâini, dar în funcție de factorul declanșator se poate manifesta și la unghiile picioarelor. Cauzele care pot sta la baza exfolierii unghiilor pot fi multiple. În cazul femeilor care își fac manichiura și își vopsesc unghiile problema este cu atât mai neplăcută cu cât exfolierea unghiilor nu permite păstrarea produselor pe unghii.
Exfolierea unghiilor – cauze și factori de risc
În general, atunci când sunt deficiențe în organism ( de ex. biotina B7, dar și alte vitamine sau minerale), pielea, unghiile și părul sunt primele care îți arată. De ce? Pentru că organismul repartizează nutrienții din corp către alte procese în care este mai mare nevoie de acele resurse.
Indiferent de anotimp, mainile si picioarele eu nevoie de o ingrijire speciala. Cu actiune puternic emolienta,produsele Naturalis hranesc pielea si o protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi, avand rol antioxidant. Uleiurile puternic hranitoare contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor de sange dar si a pielii, stimuland circulatia de la nivel local.
Prin urmare, exfolierea unghiilor îți poate spune despre asta, dar și despre niște afecțiuni pe care le-ai putea avea. Iată care ar putea fi cauzele exfolierii:
Afecțiunile sau diferite boli pot determina exfolierea unghiilor
Înaintarea în vârstă poate determina probleme de tiroidă iar dereglările hormonale pot avea efecte și asupra unghiilor. De asemenea, artrita reumatoidă poate fi sursă a slăbiciunii unghiilor, dar și boli ale sistemului digestiv, psoriazisul, consumul de alcool sau intoxicația cu metale grele ori stresul. Adesea, după tratamente pentru astfel de afecțiuni este recomandată și suplimentarea de vitamine și minerale.
Tehnicile de manichiură greșite pot provoca exfolierea unghiilor
În general, pilirea în mod greșit poate duce la exfolierea unghiilor așa că, ai grijă la modul de pilire, direcții și evită să faci asta prea des. La fel, dacă folosești lacuri pe bază chimică, încearcă să folosești unele de calitate care să reziste mai mult timp și, să nu fie necesar să le vopsești des. Și tehnica aplicată pentru ștergerea lacului poate provoca exfolierea unghiilor fie că folosești acetona prea des sau că îndepărtezi stratul de lac semi-permanent prin rupere sau cu o ustensilă care agresează unghia. Până și agresarea cuticulei și tăierea greșită te poate conduce la această problemă și la altele.
Factori de risc pentru exfolierea unghiilor
Diferite activități din viața de zi cu zi îți pot afecta unghiile așa că, dacă ai observat că unghiile tale se exfoliază amintește-ți ce activități ai desfășurat. Contactul cu apa în care există clor, pe termen lung poate duce la exfolierea unghiilor. La fel, folosirea, fără a purta mănuși, a altor produse pe bază chimică. Nu în ultimul rând, lovirea sau agresarea unghiilor sub orice formă.
Remedii pentru exfolierea unghiilor
Dacă te confrunți cu această problemă poți observa pe unghia liberă, dar dacă este la nivel incipient, cel mai ușor vei observa prin faptul că lacul nu va sta mai multe zile pe unghii. Există mai multe remedii prin care poți combate exfolierea unghiilor pe care le găsești mai jos:
Produse de îngrijire a unghiilor, uleiuri sau creme
Alege produse care sunt bogate în vitamine și minerale destinate unghiilor pentru că aducând nutrienții necesari, exfolierea unghiilor se va retrage. Acestea ar fi bine să facă parte din rutina de îngrijire.
Sarea de mare și oțetul de mere pot combate exfolierea unghiilor
Este un remediu eficient așa că, de două ori pe săptămână, înmoaie unghiile pentru 15 minute în apă cu sare de mare, o dată, apoi în apă cu oțet de mere. Nu le amesteca, le folosești alternativ pentru că orice ingredient aduci în rutina de îngrijire va veni cu o sursă de nutrienți.
Exfolierea unghiilor poate interveni din cauza alimentației nesănătoase
În mod cert este cazul să aduci în alimentația ta anumiți nutrienți așa că, aduci biotină, dar și alte vitamine prin consumul de ficat, ridichi, gălbenuș de ou, ciuperci, banane, etc. Exfolierea unghiilor se va retrage dacă există în organism suficient calciu (lapte, sardine, iaurt, susan, smochine, migdale, broccoli), fier (carne roșie, somon, ton, sardine, caju, seminte de chia, sfeclă roșie), zinc ( semințe de dovleac, susan, ciocolată neagră, fructe de mare).
Hidratarea unghiilor
Este important să-ți hidratezi regulat mâinile, dar și cuticulele și unghiile. Poți alege uleiuri precum cel de măsline sau de jojoba ori macadamia pe care le folosești în puțină apă călduță în care îți înmoi unghiile pentru 15 minute. Le poți folosi și ca atare pentru a-ți unge mâinile și unghiile.
5 sfaturi pentru îngrijirea și întărirea unghiilor
Totul începe cu prevenția iar pentru ca exfolierea unghiilor să nu își facă apariția asigură-te că urmezi aceste sfaturi, regulat:
- Adoptă o rutină de îngrijire săptămânală și hidratare zilnică,
- La curățarea ojei folosește un dizolvant blând,
- O dată la 4-6 săptămâni fă pauză de la vopsirea cu ojă, o săptămână,
- Folosește lacuri întăritoare dacă ai unghiile moi,
- Asigură complexul nutrițional necesar prin alimentație sănătoasă.
Exfolierea unghiilor nu este o problemă atât de gravă, dar deranjantă iar dacă urmezi aceste recomandări, nu te vei confrunta cu ea prea des.