Cauţi fericirea în cuplu şi nu o găseşti?

Ai uitat ce înseamnă fericirea în relaţia voastră? A trecut mult timp de când v-aţi spus ultima dată “Te iubesc”? Grija pentru copiii voştri şi pentru task-urile de la job au devenit mai importante de cât clipele voastre de tandreţe?

Ai ajuns să te întrebi adesea: “De ce a avea o relaţie este aşa de “dificil”? De ce unele relaţii rezistă în timp şi altele nu şi ce putem face pentru a avea o relaţie fericită?”  Citeşte următorul articol şi află cum poţi să aduci fericirea în relaţia voastră.

Din ce în ce mai multe persoane au observat o lipsă de satisfacţie în cuplu. În general, lumea crede că se pricepe în a da sfaturi legate de relaţii. Multe persoane sunt dispuse să îşi exprime părearea cu privire la ce înseamnă sau cum putem să ne bucurăm de o relaţie fericită. 



Însă uite ce trebuie să ai în vedere

În primul rând, o relatie este un acord de a petrece viitorul împreună. Din acest motiv este nevoie să verificaţi împreună dacă sunteţi pe acelaşi drum.

În al doilea rând, ascultă cu atentie temerile şi plângerile partenerului fără să judeci. Încearcă să eviţi critica, dispreţul, defensiva şi neacceptarea opiniei celuilalt. Învaţă să atenuezi atmosfera cu umor şi cu câteva cuvinte amabile. În mare parte din timp, doar să fim ascultaţi este tot ce ne dorim. Astfel, vei deschide o uşă spre încredere, iar empatia este crucială pentru a privi lucrurile şi din cealaltă perspectivă.

Pentru a reuşi să vă apropiaţi mai mult unul faţă de celălalt, este nevoie de un efort constant din ambele părţi. În absenta acestei apropieri oamenii încep să se îndepărteze şi devin mai deschişi la aventuri.

Comunicarea

Împartăşeşte partenerului interesele şi preocupările tale şi implică-l pentru a menţine relaţia aprinsă, dar şi pentru a o îmbogăţi. Este nerealist să aştepţi ca cineva să-ţi împlinească nevoile în viaţă.

Nu vă culcaţi supăraţi şi încercaţi să fiţi mai tandri unul cu celălalt, iar dacă vorbiti seara, în pat, despre problemele de peste zi, este şi mai bine. Sexul este foarte bun în situaţiile tensionate. A face sex este uşor, intimitatea este mai greu de obţinut. Cere onestitate, deschidere, împărtăşirea temerilor, tristeţilor, dar şi a speranţelor şi a visurilor.

Cereţi-vă scuze amândoi! Oricine poate face o greşeala, dar să repari ceea ce s-a stricat este crucial pentru a avea o relaţie fericită.

Respectul

Respectul faţă de jumătatea ta şi stima de sine sunt de baza pentru o relaţie sănătoasă. E mult mai usor ca cineva să te placă atunci când tu te placi pe tine însăţi. Oamenii pot avea mai multe surse de stimă de sine, munca fiind una dintre acestea. Cooperează şi împarte responsabilităţile casnice şi nu numai. Relaţiile funcţionează bine atunci când se oferă, dar se şi primeşte.

Sănătatea

Menţine-ţi energia şi ai grijă de sănătatea ta, atât pentru fericirea ta, cât şi pentru fericirea celor din jurul tău.

În final, nu uita că toate relaţiile au suişuri şi coborâşuri, pentru că nu există relaţie perfectă. Nicio relaţie nu merge tot timpul, dar se poate lucra la asta. Munca “în echipă”, în cuplu, în perioadele dificile, face relaţia mai puternică.

Cele şapte principii ale unui mariaj fericit

John Gottman, doctor în psihologie şi director al Institutului de Cercetare a Relaţiilor, descrie în cartea sa, “Cele şapte principii ale un mariaj fericit”, secretul cuplurilor care reuşesc să menţină armonia pentru o perioadă lungă de timp. Iată care sunt acestea!

1.     Reţineţi aspectele importante ale relaţiei voastre

2.      Hrăniţi-vă admiraţia şi pasiunea

3.      Îndreptaţi-vă unul către celălalt

4.      Lasă-ţi partenerul să te influenţeze

5.      Rezolvaţi-vă problemele, care se pot rezolva, cu mult calm

6.      Depăşiţi împreună blocajele

7.      Creaţi un sens comun

Specialiştii mai spun că planurile dese şi pe termen scurt reprezintă reţeta marilor succese… în relaţii. Un cuplu fericit nu face planuri şi nu are pretenţii pe termen foarte lung. Se bucură doar de moment.

Text: Bettina Cristea

Photo: Unsplash