Pentru ca siguranta copiilor este una dintre cele mai importante preocupari ale unei mame, gasirea unei bone potrivite poate fi un lucru dificil si o adevarata aventura. Nu este o noutate pentru nimeni ca au existat nenumarate cazuri in care bonele nu doar ca nu-i ingrijeau pe cei mici cum se cuvine, dar, mai mult, ii maltratau fizic. Este important sa apelezi la personal de specialitate si sa mergi pe recomandari de incredere, insa, din pacate, nu intotdeauna exista aceste variante. Si chiar si in aceste conditii, tot este esential ca femeia care-ti va lua locul, chiar si pentru cateva ore pe zi, sa treaca printr-un filtru de selectie. Noi iti oferim, in continuare, cateva criterii de baza care te vor ajuta sa faci o evaluare sau reevaluare corecta. Totodata, sfatul nostru este sa nu eviti sa-ti asculti instinctul matern.
Din dilemele mamicilor: cu bona sau cu bunica?
Nu are recomandari
Primul pas si unul foarte important este recomandarea cu care se prezinta persoana care aplica pentru postul de bona. Daca nu-ti plac referintele sau, mai grav, nu le detine ar fi bine sa nici nu pui mana pe telefon sa o suni pentru a o chema la un interviu. Pe de alta parte, cere-i lista cu numele si telefonul celor care o pot recomanda, astfel incat sa poti obtine si niste confirmari pentru spusele ei.
Regulile celor 7 ani de acasa si etapele in dezvoltarea copilului
Nu aveti aceleasi criterii de disciplina
Daca a trecut de primul pas, nu te bucura inca, pentru ca este foarte important ca bona sa aiba aceleasi criterii de disciplina ca si tine. Cu alte cuvinte, comportamentul, atitudinea si invatamintele sale sa nu fie opuse fata de ceea ce incerci sa le transmiti tu copiilor si fata de educatia pe care tu doresti sa le-o oferi. Pentru a-ti da seama de calitate, intreab-o cum ar reactiona si rezolva anumite situatii fictive. Poti da exemple din situatii deja intamplate, in care tu stii sigur cum ai reactionat.
Esti o mama ocupata? Iata 5 tipsuri pentru a-ti recapata energia!
Copiii nu o plac
Chiar daca tie ti-a placut si a reusit sa treaca probele eliminatorii, este important de observat si atitudinea copiilor, si, pe buna dreptate, caci cei mici isi vor folosi intuitia nativa inca de la primul contact. Acest criteriu trebuie luat in calcul si mai departe. Este normal ca la inceput copilul sa planga si sa fie speriat, insa, dupa cateva saptamani ar trebui sa se obisnuiasca cu noua persoana din viata sa. Daca, insa, aceasta situatie persista mai mult de cateva saptamani, ar trebui sa-ti pui semne de intrebare. Poate nu ai facut intocmai alegerea corecta.
Inteligenta emotionala a copiilor. Iata cat este de importanta!
Nu comunica cu tine
Daca atunci cand vii acasa si-i ceri bonei un desfasurator al activitatilor zilnice si ea evita sa-ti dea un raspuns sau iti raspunde evaziv, cu toate ca tu insisti, inseamna ca ceva nu este in regula. De aici se pot distinge foarte multe nereguli si, cu siguranta, nu i-a acordat atentia suficienta copilului. Comunicarea intre tine si bona este un aspect important al unei relatii oportune, deci nu neglija acest aspect.
Iata de ce nu trebuie sa-ti obligi copilul sa imbratiseze pe cineva!
Prea multe accidente?
Este posibil ca, intr-un minut de neatentie, cel mic sa cada si sa se loveasca. Daca acest aspect nu devine o rutina nu ai de ce sa-ti faci griji caci se poate intampla oricui, inclusiv tie, insa, daca accidentele se intampla cu o frecventa mai mare, de exemplu, zilnic sau o data la doua sau trei zile ar trebui sa reevaluezi situatia caci este posibil ca bona sa nu-i acorde celui mic atentia necesara.
Iata cum sa afli care este vocatia copilului tau!
Copiii sunt neingrijiti
Un alt aspect care spune multe despre calitatea bonei este felul in care arata cei mici cand ajungi acasa. Daca sunt tot timpul murdari si neschimbati inseamna ca nu primesc ingrijirea necesara. De asemenea, daca le este foame sau sunt foarte obositi, trebuie sa-ti pui niste semne de intrebare, inseamna ca bona nu le satisface intocmai nevoile.
De ce sa le citesti copiilor? Iata 5 beneficii!
Nu respecta programul
Se poate intampla ca la un moment dat sa aiba o problema, sa intarzie, sa plece mai devreme sau sa nu poata ajunge deloc pentru a sta cu cel mic. Nu trebuie sa privesti situatia cu gravitate decat daca acest aspect devine constant deoarece denota ca nu este o persoana responsabila si capabila sa aiba grija de micutul tau.
Copilaria ne poate influenta intreaga viata. Iata cum isi lasa amprenta asupra noastra si cum putem vindeca traumele! Detalii aici!
Text: Madalina Manole