Nu este suficient sa ne spalam pe dinti pentru a avea dinti frumosi si sanatosi. Trebuie sa avem grija CUM, CAND si CU CE ne spalam pe dinti si, in plus, sa tinem cont si de alte cateva lucruri care vin sa completeze periajul dentar.
- In primul rand, trebuie sa stii ca un periaj corect dureaza minimum 2 minute. Pana te obisnuiesti sa aproximezi singur durata, foloseste un cronometru sau o clepsidra. Aceasta cronometrare este benefica mai ales in cazul copiilor, care au tendinta sa se grabeasca atunci cand se spala pe dinti. Setul de ingrijire a dintilor pentru copii de la Foramen, pe langa pasta de dinti cu gust placut de capsune si periuta moale cu desene, contine si o clepsidra special conceputa pentru a masura durata unui periaj corect.
- Periaza dintii usor, cu miscari scurte! Daca apesi foarte tare pe periuta, nu faci decat sa-ti strici smaltul si sa-ti ranesti gingiile.
- Spala mai intai dintii de sus pe exterior, apoi dintii de jos, dupa care, in aceeasi ordine, incepi periajul pe interior. Este important sa nu neglijezi partea interioara a dintilor, pentru ca acolo se depune cel mai mult tartru.
- Periaza dintii intotdeauna dinspre baza (gingie) inspre varf, pentru a evita impingerea resturilor alimentare in gingie.
- La final, periaza-ti intotdeauna si limba, pentru o respiratie proaspata, dar si pentru eliminarea bacteriilor. Poti opta pentru o periuta care are partea din spate proiectata special pentru curatarea limbii, cum este periuta Foramen X-treme. In plus, aceasta are si peri orientati dispusi in mai multe directii, pentru o curatare mai buna a spatiilor interdentare si a zonelor din spatele maselelor, si vine la pachet cu un capac protector care impiedica depunerea bacteriilor cand periuta nu este folosita.
- Alege o periuta cu capat mai mic, pentru ca astfel poti curata mai usor si zonele greu accesibile din spatele maselelor. De asemenea, trebuie sa stii ca periutele moi sau medii sunt mai bune decat cele dure, care nu sunt recomandate de medicii stomatologi pentru ca sunt foarte abrazive si pot rani gingiile usor.
- Nu trebuie sa te speli pe dinti imediat dupa ce ai consumat dulciuri sau bauturi acidulate, ci trebuie sa astepti cel putin 30 de minute, pentru ca acestea creeaza aciditate in gura, iar periajul imediat nu face decat sa erodeze mai usor smaltul.
- Nu folosi o cantitate mare de pasta de dinti, este suficient sa pui pasta pe periuta cat un bob de mazare.
- Pentru a curata bine spatiile interdentare, unde nicio periuta normala nu poate patrunde in totalitate, foloseste dispozitive speciale, cum ar fi periutele interdentare de la Foramen, ce patrund chiar si in cele mai mici spatii si indeparteaza resturile alimentare, prevenind astfel formarea cariilor in spatiile ascunse dintre dinti sau masele. Astfel de carii sunt periculoase, pentru ca, de cele mai multe ori, le observam foarte greu, lasandu-le astfel timp sa distruga mai mult din dinte, plus ca se si repara cu dificultate.
- Foloseste apa de gura pentru a curata bacteriile din intreaga cavitate bucala, dar si pentru a-ti improspata respiratia. Ai grija insa sa nu folosesti o cantitate prea mare si clateste-ti gura timp de 30 de secunde pana la 1 minut.
Oriunde te-ai duce, ia tot ce ai nevoie cu tine pentru o igiena orala corecta. Pentru asta, iti recomandam setul Foramen pentru adulti ce contine periuta de dinti cu capat mic pentru o curatare mai usoara a zonelor greu accesibile, pasta cu fluor cu gust de menta pentru respiratie proaspata si protectie totala a dintilor, apa de gura fara alcool cu tripla actiune, ata dentara pentru curatarea resturilor alimentare din spatiile interdentare si un portofel transparent.
Pentru copii, achizitioneaza periuta Foramen X-treme Junior cu design atractiv, cu peri moi, special conceputa pentru dintii sensibili ai celor mici, sau opteaza pentru setul Foramen junior despre care vorbeam mai sus, ce contine periuta, pasta de dinti Foramen junior cu gust de capsune, mini-clepsidra si portofel cu desene, pentru ca spalatul pe dinti sa para o joaca!
Text: Bianca Badescu