Cât de des ar trebui să îți speli părul

Când vine vorba de îngrijirea părului, am putea încerca să îl uscăm cu o perie rotativă, să aplicăm un spray volumizator sau chiar extensii cu clips-in. Dacă părul tău încă arată tern, problema ar putea fi în modul în care îl îngrijești. Sau, mai precis, s-ar putea să speli greșit părul.

Farmaciştii Catena recomandă Şampoanele Bioclinformulate cu ingrediente blânde care acţionează eficient împotriva mătreţii grase şi uscate, curăţă delicat scalpul şi părul.



Cât de des ar trebui să spălăm cu adevărat părul

În general, îngrijirea zilnică a părului implică șampon, balsam și descurcarea oricăror noduri cu un pieptene cu dinți fini. Dar când vine vorba de părul plat, balsamul este adesea de vină pentru lipsa de volum. Deși este extraordinar pentru descurcarea nodurilor, balsamul poate, de asemenea, să îngreuneze părul dacă nu utilizați tipul potrivit cu formulă hidratantă. De fapt, pentru majoritatea tipurilor de păr balsamul ar trebui folosit doar pe vârfuri și pe lungimea firului.

Cât de des ar trebui să îți speli părul?

Rutina de folosire a șamponului trebuie luată foarte în serios, iar momentul potrivit de aplicare este vital dacă dorești ca părul să arate proaspăt spălat într-o anumită zi. Experții sunt împărțiți cu privire la cât de des ar trebui să ne spălăm părul, dar o regulă generală de urmat este o dată la două până la trei zile. Cu toate acestea, rutina se poate schimba rapid în funcție de tipul de păr, de stilul de viață și chiar de locul în care locuiești.

Un alt produs special conceput pentru îngirjirea părului este șamponul cu keratină de la Naturalis, care are la bază o formulă îmbogățită cu extract natural din frunze de vită-de-vie, extract de lavandă și keratină care conferă volum și strălucire părului lipsit de vigoare și extract din conuri de hamei.

În esență, cu cât îți speli mai rar părul, cu atât intervalul dintre spălări va creşte. Dacă reduci treptat numărul de spălări în fiecare săptămână, vei constata, în timp, că părul tău va trebui spălat mai rar, dar va continua să arate și să se simtă sănătos.

Pentru a realiza acest lucru, este important să micşorezi frecvența cu care folosești instrumente de coafat, cum ar fi bigudiurile sau plăcile de îndreptat și să limitezi cantitatea de produse pentru styling.

Dacă părul tău este predispus la îngrășare, ia în considerare utilizarea unui șampon uscat pe rădăcini pentru a absorbi excesul de sebum, în loc să ai nevoie de o spălare completă de fiecare dată.

Este rău să-ți speli părul în fiecare zi?

Chiar dacă unele persoane ar putea avea nevoie să-și spele părul mai des decât altele, spălarea părului în fiecare zi este considerată un lucru rău. Spălarea excesivă pe orice tip de păr va elimina uleiurile naturale importante, cunoscute sub numele de sebum, eliminând umiditatea și lăsându-ți părul uscat și fragil.

Alte semne de spălare excesivă includ culoarea părului care începe să se estompeze (mai ales după ce te-ai vopsit), creștere deshidratarea și apare descuamarea scalpului.

Depinde și de tipul tău de păr pentru cât de des ar trebui să îl speli

Tipul nostru de păr este cel mai bun indicator pentru frecvenţa spălării care  va funcționa cel mai bine..

Persoanele cu părul creț ar trebui să se spele de cel mult trei ori pe săptămână, deoarece acele bucle depind într-adevăr de uleiurile naturale produse de scalp pentru a se menține într-o formă perfectă și elastică. În schimb, dacă ai părul fin sau drept, un scalp gras se va evidenţia imediat, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesar să te speli o dată la două zile.

Conform cercetărilor recente, brunetele  și șatenele ar trebui să-și spele părul de cel mult două ori pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că spălarea excesivă a părului castaniu îl deshidratează, scoțând pigmentul și lăsându-l incolor și uscat. Dacă aveți părul scurt, este permisă spălarea frecventă, deoarece în general nu este supus rigorilor coafării. Tipurile de păr uscat natural pot necesita mai multă spălare, dar cu o cantitate mai mică de șampon şi cu o formulă care hrănește și stimulează umiditatea.

Șamponul și balsamul pot deteriora părul?

Unele șampoane și balsamuri pot contribui, de asemenea, la deteriorarea părului. Utilizarea unor cantități mari de șampon în timp ce speli părul uscat poate elimina umiditatea de care are nevoie disperată, făcând părul și mai susceptibil la deteriorare.

Această problemă poate fi agravată prin utilizarea accidentală a unor șampoane mai dure, cum ar fi produse pentru volum, atunci când nu aveți nevoie. Balsamul este cheia pentru menținerea părului sănătos și hrănit, dar, în mod similar, folosirea în exces poate împiedica serurile și uleiurile naturale să funcționeze eficient. Cea mai bună practică este să folosești doar o cantitate mică, să lași balsamul să acționeze timp de trei până la cinci minute și să clătești bine.

Alternativ, poți sări peste balsam și să optezi pentru un ser de păr bogat în nutrienți (ulei de argan sau nucă de macadamia).

Iulia Mirică

Foto: Shutterstock