Probabil ca la prima vedere vi se pare ciudat titlul articolului. Ce legatura ar putea fi intre casatorie si somn, in afara de faptul ca cei doi parteneri nu mai dorm singuri, ci impreuna? Ei bine, legatura este mult mai complexa de atat. Somnul bun ne influenteaza pozitiv casnicia, in timp ce fericirea sau nefericirea in institutia matrimoniala are efecte clare asupra calitatii si cantitatii somnului nostru. Cum?
Calitatea interactiunilor in cuplurile casatorite este afectata de inabilitatea sotiilor de a adormi, arata un studiu facut pe 32 de cupluri casatorite. Cu cat femeilor le ia mai mult sa adorma seara, cu atat a doua zi vor avea mai multe interactiuni negative si mai putine pozitive cu sotul. Practic, cand o femeie adoarme greu, in ziua urmatoare cresc considerabil sansele sa aiba divergente cu partenerul. La barbati in schimb, pare sa nu conteze cat de mult le ia sa adoarma, pentru ca interactiunile nu sufera modificari in functie de aceasta variabila. Cu toate acestea, daca barbatii au avut o interactiune pozitiva in cuplu pe parcursul zilei, cel mai probabil vor dormi mai putin noaptea. Nu stim daca acest lucru are legatura cu reactia multora dintre barbati de a se culca pentru a evita discutiile cu partenera. Dar se pare ca in zilele in care se inteleg bine cu sotia, barbatii nu mai au nevoie de la fel de mult somn.
Casatorie fericita = somn linistit
De asemenea, un alt studiu releva faptul ca fericirea in casatorie reduce riscul de a avea probleme cu somnul la femeile caucaziene. O casatorie fericita diminueaza riscul aparitiei problemelor de a adormi, de a te trezi in timpul noptii sau de a te trezi dimineata mult prea devreme si asigura un somn mai linistit. Mai mult, persoanele divortate tind sa aiba mai multe probleme cu somnul decat cele casatorite. Somnul este important pentru buna-starea si sanatatea femeii, iar o cantitate suficienta de somn imbunatateste calitatea vietii unei femei si implicit a relatiei pe care o are.
Buna functionare a relatiei si somnul sunt in conexiune directa. “Este ca un cerc vicios in care somnul afecteaza functionarea relatiei a doua zi, iar felul in care se desfasoara relatia pe parcursul zilei afecteaza somnul din noaptea care urmeaza”, spunea Brant Hasler, doctor in psihologie clinica. Practic, conflictele cu partenerul de viata ne afecteaza somnul, ceea ce duce la alte conflicte in urmatoarea zi.
Exista insa si alte legaturi ale somnului cu relatiile pe care le avem. Femeile care au o casnicie normala sau cele care au o relatie dorm mai bine decat cele necasatorite sau care s-au despartit de partener. Putem pune aceste lucruri si pe seama faptului ca o femeie necasatorita se agita in cautarea noului partener sau are incertitudini care o nelinistesc referitoare la viitor, dar si ca iese mai mult si poate avea un program mai dezordonat.
Somn nelinistit la inceput de relatie
Cu toate acestea, in comparatie cu femeile casatorite, cele care sunt la inceputul unei relatii au un somn mai nelinistit. Probabil este vorba de agitatia si framantarile de la inceputul fiecarei relatii sau de faptul ca femeile nu au avut timp sa se obisnuiasca cu noul partener.
Sa fie casatoria atat de populara si de dorita printre femei, tocmai pentru ca le asigura linistea necesara nu numai unui somn bun, ci intregii vieti? In orice caz, creierul nostru pare sa reactioneze mai bine atunci cand avem o relatie fericita, decat atunci cand suntem pe cont propriu. Casatoria are oare de-a face mai mult cu dragostea sau mai degraba cu linistea de care avem atata nevoie? Mai multe studii despre diverse reactii ale oamenilor dupa casatorie ne-ar fi cu siguranta de ajutor in conturarea unor raspunsuri.
Text: Bianca Badescu
Sursa: sciencedaily.com