Casa de modă Louis Vuitton somată să crediteze ia românească

Casa de modă Louis Vuitton a inclus în noua sa colecție „LV by the Pool” 2024 o bluză care seamănă izbitor cu ia românească tradițională din Mărginimea Sibiului.



La blouse roumaine – apel către gigantul modei

 

la blouse roumaine ia românească
Pagina oficială a asociaţiei La blouse roumaine – imaginea ascoiată protestului lansat

„Dragă echipă de creație și marketing Louis Vuitton, vă rugăm să acordați credit și respect comunităților din Transilvania, Oltenia și Muntenia din România care și-au păstrat identitatea și moștenirea culturală prin portul tradițional unic, mărturie a trecerii lor prin istorie din generație în generație. Unele piese din colecția „LV by the Pool” 2024 sunt inspirate din bluza românească specifică regiunii Mărginimea Sibiului, fără a indica sursa designului. Considerăm că modul în care motivele, croiala și structura bluzei tradiționale românești sunt folosite în colecția LV, fără a se recunoaște originea și identitatea, încalcă drepturile culturale ale comunităților din regiunile mai sus menționate. Prin urmare, vă rugăm să eliminați din colecție toate piesele de inspirație românească până la obținerea acordului de utilizare a designului cultural, cu menționarea creditului cuvenit”, se arată pe pagina de Facebook a asociației La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată iei, simbol al culturii identitare româneşti.

ia românească louis vuitton
Pagina de Instagram oficială Louis Vuitton – prezentarea colecţiei LV by the Pool

Ia românească şi iile lor

Pe pagina de social media a asociaţiei sunt publicate imagini cu ii din Mărginimea Sibiului, alături de solicitarea de retragere din colecție a bluzei precum și a altor articole care conțin elemente din designul tradițional românesc, până la obținerea acordului de la comunitățile de origine și menționarea corespunzătoare a sursei de inspirație.

Pe site-ul oficial al brandului, există şi descrierea bluzei, creaţie a lui Nicolas Ghesquière. Acesta seamănă izbitor cu imaginile postate pe pagina oficiala a asociaţiei La Blouse Roumaine cu ia românească.

„Această bluză vaporoasă scoate în evidență o siluetă romantică cu detalii grafice pentru un aspect proaspăt, boem. Este confecționată din in, prezintă o croială amplă, iar mânecile bufante și decolteul sunt accentuate cu inserții contrastante din dantelă. Talia și manșetele sunt elastice pentru a sublinia volumul, în timp ce şnururile late din piele adaugă dimensiune în partea din față”, se arată în descrierea produsului.

Ia românească- sursa de inspiraţie pentru marile case de modă

În 2017 și Dior a scos pe piață un articol vestimentar controversat. A lansat o vestă care copia designul unui cojoc din Țara Beiușului, din județul Bihor, pe care îl vindea la prețul de 35.000 de dolari.

Gucci, Jean Paul Gaultier, Galliano, Kenzo, Tom Ford (a reinterpretat ia din zona Sibiu),  Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui, Philippe Guilet s-au inspirat, în colecţiile lor, din portul popular românesc.

Adele, pe coperta revistei Vogue ân 2011, într-o creaţie Tom Ford inspirată din ia românească

În 1940 Henri Matisse picta „La blouse roumaine”, un tablou inovator uimitor care încă farmecă, inspirat de o manifestare genială în artă, a portului popular tradițional românesc. Atras de celebrul tablou cu același nume, Yves Saint Laurent a creat pentru colecția de toamnă-iarnă 1981, „La blouse roumaine” ca omagiu lui Henri Matisse.

Kate Moss, Heidi Klum, Taylor Swift au păşit pe catwalk purtând aceste creaţii, inspirate din ia românească, iar celebra cântăreaţă Adele a apărut pe coperta revistei Vogue, îmbrăcată într-o bluza semnată Ford şi inspirată din portul popular românesc.

Foto Instagram, Facebook, site-uri oficiale