„Scopul scuza mijloacele” a devenit in ultimul timp un principiu dupa care noi, oamenii ocupati ai secolului XXI, ne ghidam din ce in ce mai des in viata. Lipsa timpului, inversunarea cu care ne dorim sa ne depasim conditia ne determina sa incalcam anumite coduri morale, sa impingem limitele, sa-i ranim pe cei dragi fara sa ne gandim la repercusiuni. Se spune ca scopul scuza mijloacele doar atunci cand cauza este una nobila, insa cati dintre noi mai fac astazi fapte bune?
Si cum jobul este prezent in viata noastra, de fapt chiar o parte importanta a vietii, aplicam acest principiu destul de des. Reusitele necesita inteligenta, multa munca, perseverenta, un comportament adecvat si poate si putin noroc. Din pacate, astfel de calitati sunt intalnite din ce in ce mai rar…
Imi vad doar propriul interes
Un angajat pentru care scopul scuza mijloacele este acela care poate identifica de fiecare data o situatie favorabila, o situatie pe care o poate intoarce in favoarea sa. Chiar daca este in detrimentul celorlalti, o astfel de persoana, de exemplu, lucreaza alaturi de o echipa la un anumit proiect, dupa care prezinta rezultatele ca si cum i-ar apartine in totalitate.
Intr-un sistem caruia ii lipseste managementul, o buna conducere, astfel de actiuni sunt des intalnite. In plus, oamenii care stiu exact ceea ce isi doresc vor face tot ceea ce le sta in putere pentru a obtine lucrul respectiv. In general, oamenii fara anumite valori bine impamantate inca din copilarie viseaza la lucruri materiale si sunt capabili sa se alieze doar cu cei foarte puternici, sa afiseze un chip rece si sa uite de sentimente, in momente si situatii in care altii devin emotivi.
Cine trage sforile?
Sforile le trag cei pentru care respectul de sine nu mai exista, care nu stiu sa delimiteze o minciuna nevinovata de lucruri care pot deveni cu adevarat imorale, cei care nu-si mai vad lungul nasului si pentru care dependentele nu mai pot fi controlate. Cand vorbim despre sfera carierei, foarte putine mai sunt meseriile in care oamenii cauta aprecierea celor din jur, putini mai sunt cei carora le place cu adevarat ceea ce fac. Si cum banii au devenit singurul si unicul scop al unui loc de munca, nu prea ne mai multumim cu ceea ce avem. Vrem din ce in ce mai mult, avem o parere mult prea buna despre noi, ii manipulam pe cei din jurul nostru si ii tratam ca pe niste simple obiecte.
Cat de departe se poate ajunge…
Adevarul este ca… se poate ajunge foarte departe. Depinde doar de modul in care faci anumite alegeri. Daca vrei „sa dai bine” in fata sefilor, atunci iti vei atribui de fiecare data munca altora si cu totii stim ca darul de a fi persuasiv este unul cu greutate. Respira cateva secunde si priveste in jurul tau. Cand cineva incepe sa iti dea indicatii referitoare la sarcinile pe care le ai de dus la capat, cu siguranta omului caruia trebuie sa ii dai raportul, poti fi mai mult decat sigura ca, in acceptiunea persoanei respective, scopul a scuzat mijloacele. De fapt, in randurile de mai sus am incercat sa-ti povestesc despre cum scopul nu scuza niciodata mijloacele. Iar o batalie castigata nu inseamna neaparat si un razboi castigat.
Text: Ruxandra Raica