Lipsa unor substante din corp poate duce la stari neplacute pe care adeseori ori ne vine greu sa ni le explicam. Uneori ne gandim ca ne-am imbolnavit, fara sa stim de fapt ca organismul nostru ne transmite semnale de alarma pentru ca ii lipsesc nutrienti esentiali.
Carenta de calciu (hipocalcemia)
Calciul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, a celui cardio-vascular, a dintilor, la mentinerea echilibrului sistemului nervos. Lipsa calciului din organism se manifesta prin oboseala continua si nejustificata, irascibilitate, apatie, stari depresive, insomnii, spasme musculare ( carcei, zbaterea involuntara a pleoapelor), tremor, ameteala, stari de lesin, lipsa poftei de mancare, amorteala membrelor, furnicaturi, stari de sufocare, palpitatii, caderea parului, fragilizarea unghiilor, dereglari menstruale. In cazuri de carenta severa poate aparea inclestarea temporara a mainilor si picioarelor sau a maxilarelor, precum si fracturi osoase.
Carenta de magneziu
Magneziul este extrem de important pentru buna functionare a sistemului nervos, dar si in reglarea activitatii musculare. Acesta favorizeaza asimilarea calciului si influenteaza pozitiv functionarea paratiroidei. Este interesant de mentionat ca intre magneziu, calciu si sodiu apare un fenomen numit transmutatie moleculara, ceea ce inseamna ca daca din organism ne lipseste calciul de exemplu, dar avem suficient magneziu, acesta poate fi transformat in calciul necesar. Carenta de magneziu se manifesta prin: greata, lipsa poftei de mancare, crampe si spasme musculare, lipsa puterii de concentrare, dereglari ale ritmului cardiac (aritmii), irascibilitate, anxietate, insomnie, oboseala vederii, dischinezie biliara.
Carenta de fier (anemia feripriva)
Fierul ajuta la producerea hemoglobinei in organism (care ajuta la transportul oxigenului catre celulele corpului). Carenta de fier provoaca urmatoarele simptome: dureri de cap, lipsa rezistentei la efort, oboseala, ameteala, dificultati de concentrare, paliditate, irascibilitate, fragilitatea unghiilor, tulburari ale somnului. Trebuie sa stim insa ca anemia usoara nu da semne si ca aceste simptome apar mai degraba in cazurile de anemie severa.
Carenta de zinc
Zincul stimuleaza imunitatea si ajuta la vindecarea ranilor sau a fracturilor. In plus, zincul ajuta la mentinerea echilibrului hormonal in corp si este un bun antioxidant. Lipsa zincului din organism duce la scaderea imunitatii (astfel ca persoanele care au carenta de zinc racesc usor), lipsa concentrarii, oboseala cronica, scaderea libidoului, vindecarea greoaie a ranilor, slabirea memoriei, lipsa de energie, suieraturi in urechi, diaree, caderea parului, dermatite, lipsa poftei de mancare.
Carenta de potasiu
Potasiul este important in mentinerea bunei functionari a inimii si a muschilor. Simptomele lipsei de potasiu sunt: crampele musculare si senzatia de slabiciune resimtita la nivelul intregului sistem muscular, palpitatii, senzatie inexplicabila de greata, constipatie, sete continua si retentie de apa in tesuturi, tensiune scazuta.
Trebuie sa stim ca din cauza dezechilibrelor din alimentatie, din cauza procesarii alimentelor dar si din cauza diverselor afectiuni care provoaca malabsorbtie, organismul nostru poate fi privat de minerale esentiale. De aceea, este nevoie sa monitorizam nivelul acestora prin analzie de sange si sa-l suplimentam acolo unde este cazul.
Farmacistii Catena recomanda produsul Eurovita Multivital A-Z. Daca vrei sa iti recapeti energia si starea generala de bine, atunci cu siguranta vei fi incantata de complexul de vitamine Multivital A-Z. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu